Oslobodjenje

Dodikove pošalice

Početak procesa predsjedni­ku Republike Srpske i SNSD-A komentaris­ali su većinom njegovi najbliži saradnici, svi uglas ponavljaju­ći kako se radi o političkom procesu

- Piše: Dženisa Zukančić

Milorad Dodik, predsjedni­k bh. entiteta Republika Srpska i lider SNSD-A, te Miloš Lukić, vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika ovog entiteta, nisu se izjasnili o krivici pred Sudom Bosne i Hercegovin­e. Tvrde da ne razumiju optužnicu koja ih tereti za neizvršava­nje odluka visokog predstavni­ka. Sutkinja Suda BIH Jasmina Ćosić Dedović je umjesto njih konstatova­la negiranje krivice.

Halal bilo

Dodik se osvrnuo i na ambijent, te je poručio kako u Sudu nije istaknuta zastava RS-A, već samo zastave BIH i Federacije BIH. Osim toga, odbio je da ustane kazavši da ga bole leđa, a sutkinja je ocijenila da se zapravo radi o nepoštovan­ju Suda. Nastavio je Dodik u sličnom maniru, pa je čak i kada je procedural­no upitan da potvrdi istinitost ličnih podataka, rekao da ne zna kada je rođen jer je bio “maloljetan i nesvjestan”.

Goran Bubić, Dodikov branilac, kazao je da se optuženi ne može očitovati o optužnici koju ne razumije, na šta je sutkinja kazala da se u skladu sa zakonom optuženi o razumijeva­nju optužnice izjašnjava na prvom ročištu glavnog pretresa. Suđenje Dodiku i Lukiću trebalo bi, prema zakonu, početi u idućih 60 dana.

Po izlasku iz Suda Dodik je rekao da su Sud i Tužilaštvo BIH “neustavni, nelegalni i nametnuti”, a cijeli proces je nazvao “političkim”. Kazao je da su zakoni koje je on potpisao, a zbog čega je podignuta optužnica protiv njega i Lukića, prošli sve ustavne procedure u Narodnoj skupštini RS-A.

- Ovo je čisto politički proces, nema nikakve pravne osnove i došao sam to da kažem. Koliko vidim, donesena je presuda i samo treba neka brzina da što prije dođu do presude. Ovo je cirkus koji će diskredito­vati pravosuđe. Naravno da ću doći na iduće sesije, rekao je Dodik.

Početak procesa Dodiku komentaris­ali su većinom njegovi najbliži saradnici, pa su svi ponavljali da se radi o političkom procesu, napadu na Republiku Srpsku, da je visoki predstavni­k u BIH Christian Schmidt nelegitima­n...

Članica Predsjedni­štva BIH Željka Cvijanović rekla je da je proces protiv Dodika pokušaj političkog progona i napad na Ustav RS-A.

- Nema niti jednog mjesta u kojem piše da bilo koji visoki predstavni­k,

Nakon ročišta, Dodik je posjetio staro pravoslavn­o groblje

 ?? ?? Milorad Dodik: Sud i Tužilaštvo BIH su neustavni, nelegalni i nametnuti
Milorad Dodik: Sud i Tužilaštvo BIH su neustavni, nelegalni i nametnuti

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina