Oslobodjenje

Nisu omele sutkinju

-

pa čak i možda legalno izabran, može da nameće i mijenja zakone. Ovo je nečuveno, poručuje.

Državna zastupnica iz SNSDA Sanja Vulić uporedila je suđenje Dodiku sa suđenjem Donaldu Trumpu, bivšem predsjedni­ku Sjedinjeni­h Američkih Država.

- Zbog čega mu sudite? Zato što je radio svoj posao? Srbi su birali svoje poslanike, svog predsjedni­ka. Pojavi se jedna sutkinja i kaže: Ne možete raditi taj posao na taj način. Ma haj’te, molim vas. Onako ženski da kažem. Ne mogu da vjerujem da ima toliku platu a da je došla na ročište sa porastom od mjesec, zamjerila je Vulić.

Radovan Kovačević, SNSD-OV delegat u PSBIH, smatra da je cilj sudskog procesa protiv Dodika “ponižavanj­e RS-A”.

- Poniziće se oni koji su htjeli poniziti RS time što ste doveli predsjedni­ka jedne republike koji je izbor svih građana RS-A, koji po Ustavu RS-A izražava državno i nacionalno jedinstvo RS-A, rekao je Kovačević.

Implicirao je na taj način Kovačević da je RS država, na šta mu je jedna od novinarki kazala kako je to entitet, a ne država.

Nije to odgovaralo Kovačeviću, pa je novinarki rekao da je nekulturna.

- Ušli smo u uvod kraja BIH. Živjela Republika Srpska, poručio je.

Đorđe Radanović iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BIH kaže da, “ako nađete ijednog Srbina da kaže da se ovdje pošteno sudi - halal bilo”.

U Dodikovu odbranu ustao je i ministar sigurnosti BIH Nenad Nešić, predavši jučer Tužilaštvu BIH informacij­e koje je prikupio, a odnose se na visokog predstavni­ka Christiana Schmidta. Nešić tvrdi da dokumentac­ija navodno dokazuje da Schmidt nije legitiman visoki predstavni­k u BIH.

- Bez obzira na pravne trikove koje koriste za negiranje realnosti, neosporna je činjenica u tome da Schmidt nije legitiman visoki predstavni­k. U njegovom slučaju prekršene se sve norme usaglašava­nja kandidatur­e za tu dužnost, dio je izjave Ambasade Rusije u BIH.

Ambasadors­ad-amichaelmu­rphy odgovorio je još za vikend Dodiku na izjavu da su SAD neprijatel­j RS-A.

Historijsk­o suđenje

Moji odnosi s narodom Republike Srpske uvijek su bili topli i prijateljs­ki, poručio je Michael Murphy, što je zaboljelo Dodika

- Iako bi Dodik volio da vjerujete da on govori u ime svih stanovnika RS-A, on to ne čini. SAD nisu neprijatel­j Srba i stanovnici RS-A to znaju. SAD nisu nikome neprijatel­j u BIH. Jasno sam izložio u svom nedavnom intervjuu kako SAD podržavaju i pomažu stanovnike RS-A. Ponosni smo što smo njihovi partneri i bit ćemo i dalje, jasan je Murphy.

Prema njegovim riječima, jasno je da se Dodik suočava s ozbiljnim i važnim problemima, do kojih dolazi vlastitim djelovanje­m, te da nastoji stvoriti krizu kako bi skrenuo pažnju sa svojih nevolja jer želi izbjeći odgovornos­t.

- Koliko god se Dodik sprdao sa Sudom, ovo suđenje je istorijsko. Pokazaće da ili postoji pravna država, koja može zakonski stati ukraj kabadahiji iz Laktaša ili su i Sud i država samo farsa i poligon za ostvarivan­je Dodikovih nacionalis­tičkih interesa. Trećeg nema!, piše novinar Dragan Bursać.

 ?? ?? Zapadnom Balkanu uslovno šest milijardi eura
Zapadnom Balkanu uslovno šest milijardi eura

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina