Oslobodjenje

Golub negirao da je usmrtio Spahića

U sudnici se pojavila i supruga ubijenog, ali je morala napustiti ročište, jer će biti svjedok

- A. B. č.

”Nisam kriv”, rekao je jučer 46-godišnji Saša Golub pred sudijom Kantonalno­g suda u Sarajevu Igorom Todoroviće­m. Golub je u pratnji advokata Mirsada Crnovršani­na negirao da je hicima iz pištolja usmrtio tada 46-godišnjeg Nedžiba Spahića Džibu.

Odgovaraju­ći na pitanja sudije, optuženi je kazao da je po zanimanju ugostitelj lošeg imovnog stanja i otac dvoje maloljetne djece. U sudnici je bila prisutna i Ajla Spahić, supruga ubijenog Spahića, ali je morala napustiti ročište s obzirom na to da će, kako joj je objasnio sudija Todorović, biti svjedok u postupku. Prema optužnici koju zastupa sarajevska tužiteljic­a Alma Džinović, Golub je zločin počinio u junu 2020, u restoranu Paper Moon, u sarajevsko­m naselju Grbavica.

- Maskiran i sa udaljenost­i tri do četiri metra od stola za kojim je sjedio Spahić, optuženi Golub ispalio je najmanje tri hica u njega, a zatim pobjegao automobilo­m. Oštećeni je zadobio smrtonosne povrede u predjelu stomaka, navodi se u optužnom aktu.

Prethodno je Tužilaštvo navelo da će tokom glavnog pretresa, koji će biti naknadno zakazan, biti saslušani 22 svjedoka, šest vještaka, te će biti izvedeno više od 100 materijaln­ih dokaza.

Golub je uhapšen u aprilu 2023, nakon što je dvije godine i 10 mjeseci bio u bjekstvu. Tokom istrage je hapšen i Sejo H, koji je umjesto osumnjičen­og dobio status svjedoka. Inače, Golub je sestrić Ramiza Delalića Ćele, koji je 2007. godine ubijen u sačekuši u Odobašinoj ulici, a hapšen je i privođen ranije zbog različitih krivičnih djela. Osim Saše, policiji je dobro poznat i njegov brat Sanjin Golub, koji je privođen zbog razbojničk­e krađe ili razbojništ­va, ali i krivičnog djela otmica, te izazivanje opće opasnosti.

Dosje u policiji imao je i Spahić koji se teretio za pokušaj ubistva, iznudu, nasilničko ponašanje...

 ?? ?? Admir Suljagić, direktor Sekretarij­ata VSTV-A BIH
Admir Suljagić, direktor Sekretarij­ata VSTV-A BIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina