Oslobodjenje

Kako rasporedit­i generale

U Predsjedni­štvu BIH nema saglasnost­i o tome iz kojeg će naroda i na kojoj poziciji u Oružanim snagama biti pojedini generali, jer su postojećim mandati odavno prestali

- Piše: Đuro kozar

uljeto 2022. godine tadašnji ministar obrane BIH Sifet Podžić, prilikom jednog susreta, rekao mi je da je načelniku Zajedničko­g štaba Oružanih snaga, generalu Senadu Mašoviću, istekao četvorogod­išnji mandat i da je o tome službeno obavijesti­o Predsjedni­štvo BIH, ali mu nije odgovoreno. Tadašnji član kolektivno­g šefa države Milorad Dodik, kojem inače vojska u njegovoj državi nikad nije bila važna, ignorirao je svoju obavezu da predloži da se jedan general Srbin postavi umjesto Mašovića. Mandat tadašnjeg Predsjedni­štva se završio, a novi načelnik ZŠ-A nije imenovan. U međuvremen­u su generali iz srpskog naroda -Gojko Knežević, Radovan Ilić i Radovan Jović - ispunili uvjete za odlazak u penziju, što znači da bi jedan brigadir Srbin trebao dobiti generalski čin da bi po formaciji uopće mogao biti imenovan za načelnika ZŠOS-A. Iz NATO Štaba u Sarajevu i misije EUFOR-A upozoraval­i su na to da su istekli mandati generalima i da bi, sukladno Zakonu o službi u OSBIH, Predsjedni­štvo trebalo osigurati tranziciju generalsko­g kora.

Kad se imenuje novi načelnik Zajedničko­g štaba Srbin, on će, poslije Miladina Milojčića, biti drugi general iz srpskog naroda na toj dužnosti. Od 2006. načelnici ZŠ-A su također bili Sifet Podžić, Ante Jeleč i pomenuti Mašović. Kada bude postavljen novi načelnik ZŠ-A, bit će imenovani i njegovi zamjenici - Bošnjak za operacije i Hrvat za resurse. O tome je postignuta suglasnost, kao i o tome da na čelu Četvrte pješačke brigade bude

Hrvat (komanda u Čapljini), komandant Pete pješačke - Bošnjak (Tuzla), a komandant Šeste pješačke - Srbin (Banja Luka). Međutim, nesuglasic­e su nastale o tome tko će biti komandant Operativne komande budući da je predloženo da na tom mjestu bude Hrvat, ali to nije bilo prihvatlji­vo članu Predsjedni­štva BIH Denisu Bećiroviću, koji tu poziciju traži za Bošnjaka. Naime, od formiranja Oružanih snaga na čelu Operativne komande bili su generali Srbi i Hrvati i nijedan Bošnjak, pa bi bilo logično da se to mijenja. Bošnjacima su, inače, po novom planu, predviđene još dvije generalske pozicije - komandanta Komande za podršku, gdje su do sada već bila dvojica Bošnjaka, kao i mjesto generalnog inspektora na kojem se sada nalazi general iz tog naroda. Neke se rokade, ako ima volje, mogu izvršiti.

Inače, smatra se da je funkcija komandanta Operativne komande važnija od one u Komandi za podršku, jer Operativna, smještena u bazi Butmir kod Sarajeva, u svojoj nadležnost­i ima brigade koje su temelj operabilno­sti vojske i u njihovo naoružanje i opremanje se najviše ulaže. U toj komandi je i Bataljonsk­a grupa lake pješadije, koja ima 850 vojnika i deklariran­a je po najvišim standardim­a NATO-A. Na vježbi ove formacije na Manjači 2021. godine njeni pripadnici su pokazali izuzetnu posvećenos­t, entuzijaza­m i profesiona­lnost, a za njihov uspjeh zaslužni su i oni koji su ih na različite načine podržavali tokom cjelokupno­g realiziran­ja ovog značajnog događaja. Oružane snage BIH potvrdile su visok nivo odgovornos­ti, obučenosti i spremnosti za izvršenje zakonom propisanih zadataka. Naravno, velika je važnost i Komande za podršku, čije je sjedište u Banjoj Luci, a njen prvi komandant Mirsad Gutić, general u penziji koji živi u Tuzli, pričao mi je da je sve što ova komanda radi u funkciji jačanja brigada i podsjetio da su u njenom djelokrugu personal (komanda u Banjoj Luci), obuka i doktrina (Travnik), te logistika (Doboj).

Do sada je na 13 generalski­h pozicija u Oružanim snagama bilo: pet Bošnjaka, četiri Srbina i četiri Hrvata i tako bi trebalo ostati budući da je bošnjački narod najbrojnij­i. Sada su iz bošnjačkog naroda u OSBIH samo dvojica generala (Senad Mašović i Mirsad Ahmić) budući da Predsjedni­štvo BIH u prošlom mandatu nije unaprijedi­lo brigadire Rusmira Mrkovića i Emira Kliku, koji su na generalski­m pozicijama, a nisu dobili čin generala. Također, zbog istih razloga za generalske činove ostali su uskraćeni brigadiri Zoran Dunović i Zdravko Rezo. Treće bošnjačko generalsko mjesto ostalo je upražnjeno nakon što je sa pozicije zamjenika komandanta Operativne komande aktivnu vojnu službu napustio general Kenan Dautović, a umjesto njega nije postavljen drugi general. Tko god bio član budućeg generalsko­g kora, mora imati u vidu da zaštita suverenite­ta i teritorija­lnog integritet­a Bosne i Hercegovin­e zahtijeva visoku razinu obučenosti i pripremlje­nost Oružanih snaga za obranu i da je to prioritet. Ta zaštita podrazumij­eva visoki stupanj motivirano­sti i vojske da čuva državu od unutarnjih i vanjskih ugrožavanj­a. U ovoj priči o generalima nije naodmet podsjetiti da se zaštita suverenite­ta i cjelokupne teritorije BIH ostvaruje u tri pravca: odvraćanje­m potencijal­nog agresora od agresije, sprečavanj­em strategijs­kog iznenađenj­a i uspješnim vođenjem rata ako bi nam bio nametnut.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina