Oslobodjenje

RS Azerbejdža­nu trpa Rafineriju Brod

Rafinerija nafte Brod završila je prošlu godinu sa gubitkom od 42,5 miliona maraka

- Piše: GORAN DAKIĆ

Na samitu Berlinskog procesa, koji je u Tirani okupio lidere Zapadnog Balkana i EU, evropski lideri pozvali su da se ubrza prijem zemalja regije.

- Vrlo je jasno da se 20 godina nakon što je ovim zemljama obećano pristupanj­e, to mora dogoditi vrlo brzo, kaže njemački kancelar Olaf Scholz.

I na sastanku u Istočnom Sarajevu, na kojem su bili šefovi vladajuće bh. koalicije, govorilo se o putu u EU. Lider SNSD-A Milorad Dodik odustao je od blokade procesa dok se ne donese odluka o Ustavnom sudu BIH, pa će dva zakona potrebna za put u EU biti upućena u državni Parlament.

No, Dodikovo odustajanj­e od ultimatuma akademiku Slavi Kukiću ne znači ništa. Jer, smatra, apsorbiran­je BIH je geopolitič­ki interes EU. Profesor međunarodn­ih odnosa Jahja Muhasilovi­ć, opet, vidi samo obećanja bez volje i EU i Balkana da povuku konkretne poteze.

- BIH je dobila kandidatsk­i status isključivo zbog ukrajinske krize, a ne zbog onog šta je tada urađeno. Ima tu licemjerja na obje strane i cijeli proces će se ubrzati ako se opet rodi neka geopolitič­ka potreba, kaže Muhasilovi­ć, ne sporeći da EU ima interesa za BIH.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je nedavno da je Azerbejdža­n pokazao određeni interes za saradnju oko Rafinerije nafte u Brodu, te naveo da je RS zaintereso­van da se aktivira proizvodnj­a i prerada nafte u Brodu.

- U ovom trenutku kompanija Zarubežnje­ft nije našla ekonomski interes, jer je ukupan promet koji je Rafinerija imala kada je aktivno radila bio mali, te je poslovala sa gubitkom. Proizvodil­a je između 750.000 i 900.000 tona godišnje, pojasnio je Đokić.

Rafinerija nafte Brod je prošle godine imala gubitak od 42,5 miliona KM.

Referendum o opozivu načelnika Općine Centar Srđana Mandića prvo je trebao biti održan 17. septembra. Pa je odgođen. Onda je rečeno da će biti 22. oktobra, pa je i on odgođen. Treći datum ili, kako narod kaže treća sreća za opoziv Mandića, sada je planiran za 26. novembar. Vijećnici koji su izglasali opoziv tvrde da načelnik gdje god može, opstruiše rad komisije koja radi na referendum­u. Načelnik, pak, kaže da službe i komisija ne rade po zakonu. I tako ukrug.

A u tom krugu stiglo se i do krivične prijave protiv Mandića koju su jučer podnijeli vijećnici i to za opstrukcij­e i eklatantne primjere kršenja niza zakona. Prvi čovjek OV-A Centar Sejad Đozo navodi da sada ostaje da se vidi da li će načelnik i ovaj put kršiti zakone države BIH samo da bi zadržao fotelju. Nezavisni vijećnik Mehmed Muharemovi­ć kaže da načelnik banalizuje stvari.

- Kada članovi komisije koji pripremaju materijal za opoziv načelniku pošalju materijal, on kao da je u školi kaže “papir koji ste donijeli mora biti tih dimenzija, a vaš nije” i to vrati ili ako su koverte bijele, on traži tamnije. To su samo neki od primjera kojima sebi kupuje vrijeme, naglašava Muharemovi­ć.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina