Oslobodjenje

Vrijeme je da i BIH

Evropski lideri pozvali su da se ubrza prijem zemalja Zapadnog Balkana u Uniju, što jedni smatraju praznom porukom, a drugi velikom šansom za BIH

- Piše: DŽENISA ZUKANČIĆ

Tirani je u ponedjelja­k održan samit Berlinskog procesa koji okuplja lidere Zapadnog Balkana i Evropske unije. Evropski lideri pozvali su da se ubrza prijem zemalja Zapadnog Balkana i poručili da je Berlinski proces najbolji instrument da se ubrzaju evropske integracij­e regiona. U fokusu rada bila su pitanja u vezi sa integracij­om regiona u jedinstven­o tržište, proces evropskih integracij­a, regionalna saradnja, te podrška zelenoj i digitalnoj tranziciji na Zapadnom Balkanu.

20 godina čekanja

Premijer Albanije Edi Rama istakao je da je samit protekao u veoma plodnim diskusijam­a, sa otvorenim razmjenama stavova i pravim osjećanjem prijateljs­tva.

- Ovo je težak trenutak za svaku zemlju i izazovi sa kojima se svi zajedno suočavamo su izuzetni zbog uzastopnih kriza koje su nas pogodile, rekao je Rama.

Dodao je da nikada neće moći da nađe prave riječi kojima bi zahvalio kancelaru koji je, na tako ljubazan način, bio otvoren za ideju da se Berlinski proces dovede van Evropske unije, u Tiranu.

- Dobar je znak da je Berlinski proces sada prvi put održan u jednoj zemlji Zapadnog Balkana. Još bolje je da su svi premijeri regiona došli ovdje i da smo svi mogli da razgovaram­o jedni sa drugima. Ovo pokazuje koliko su zemlje posvećene ovom procesu i koliko je on važan za približava­nje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, jer je zaista vrijeme za to, izjavio je njemački kancelar Olaf Scholz.

Istakao je da je budućnost Zapadnog Balkana u EU i dodao da to obećanje stoji i da je istinito danas više nego ikada.

- Vrlo je jasno da se, 20 godina nakon što je ovim zemljama obećano pristupanj­e, to mora dogoditi vrlo brzo, poručio je Scholz.

Predsjedni­ca Evropske komisije Ursula von der Leyen ocijenila je da živimo na planeti koja gori i da su u ovim trenucima svima potrebni najbolji prijatelji, a da je Zapadni Balkan najbo

 ?? / Muhamed TUNOVIĆ ?? Nova skupštinsk­a većina izglasala je pad Vlade ZDK-A
/ Muhamed TUNOVIĆ Nova skupštinsk­a većina izglasala je pad Vlade ZDK-A

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina