Oslobodjenje

Buhač vodi Vladu HNK-A, Pivić zeničku

Iako je nova većina u Zeničko-dobojskom kantonu bila uvjerena da će Mehmedić dati ostavku, to se nije desilo, pa bi se prije mogla očekivati sjednica Skupštine u HNK-U

- MIRZA DAJIĆ

Skupština Zeničko-dobojskog kantona izglasala je jučer na hitnoj sjednici smjenu kantonalne Vlade na čijem čelu je premijerka Amra Mehmedić, nestranačk­i kandidat kao prijedlog iz BHI - KF. Odluka je donesena većinom glasova, sa 20 glasova za, nove većine koju čine SDA, DF, SBB, NES i tri nezavisna zastupnika.

Tehnički mandat

Prethodno je, prije sedam dana, izglasano nepovjeren­je Vladi. Očekuje se da će do kraja naredne sedmice biti predložen mandatar, koji će predložiti sastav Vlade koji bi trebao dobiti podršku većine u Skupštini. SDA će dati ime mandatara i dobiti četiri ministarst­va. Večeras bi Kantonalni odbor trebao odlučiti o imenu mandatara, a gotovo izvjesno je da će to biti Nezir Pivić, profesor prava iz Zenice, zastupnik u federalnom Parlamentu. Ministarsk­e pozicije, saznajemo, trebali bi dobiti kandidati SDA iz Zenice (pravda), Kaknja (Ministarst­vo obrazovanj­a, nauke, kulture i sporta), Visokog (unutrašnji poslovi) i Tešnja (poljoprivr­eda).

U novoj Vladi trebala bi ostati dva ministra DF-A (Dženana Čišija i Adnan Sirovica) i jedan NES-A (Samir Šibonjić) i to na istim pozicijama na kojim su bili u prethodnih deset mjeseci (Ministarst­vo finansija i Ministarst­vo za boračka pitanja, te Ministarst­vo privrede).

Tri ministarst­va će pripasti nezavisnim zastupnici­ma. Kandidat Alena Kapkovića za promet i komunikaci­je je Adnan Šabani, dr. Amela Granić će dati kandidata za zdravstvo a Ivo Tadić za rad, socijalnu politiku i izbjeglice.

Tadić bi trebao dobiti pozicije direktora Zavoda za zapošljava­nje i Penzioners­kog doma sa stacionaro­m, a SBB poziciju direktora u Zavodu zdravstven­og osiguranja.

Predsjedav­ajući Skupštine Ćazim Huskić objasnio je da premijerka Amra Mehmedić, nakon izglasavan­ja nepovjeren­ja, nije prihvatila poziv nove većine da podnese ostavku, što je bilo neophodno za nastavak procedure promjene vlasti u tom kantonu.

- Skupština je tražila ostavku Vlade, a u Ustavu i po Poslovniku rada Vlade nije propisan rok. Zastupnici SDA su tvrdili da to treba biti odmah. Kao Vlada čekali smo da se održi i Zakonodavn­o-pravna komisija kantonalne Skupštine da protumači zaključke. Ako sam dobro shvatila, mi smo u tehničkom mandatu i radićemo svoj posao do imenovanja nove Vlade, izjavila je Mehmedić.

S druge strane, u Hercegovač­ko-neretvansk­om kantonu postignut je dogovor o novoj većini. Činit će je HDZBIH sa 11, SDA sa sedam i SDP sa tri zastupnika. Do kraja sedmice očekuje se održavanje kantonalne Skupštine koja bi trebala potvrditi Vladu. Tako bi i posljednji od deset kantona trebao implementi­rati rezultate općih izbora. Inače, aktuelna Vlada već je pet godina u tehničkom mandatu.

Premijerka ZDK-A kaže da je oklijevala sa podnošenje­m ostavke “jer u ovom trenutku nema mandatara niti je definisan tehnički mandat”

Raspodjela u Mostaru

Premijerka HNK-A trebala bi postati Marija Buhač iz HDZ-A, kojem bi trebalo pripasti i pet ministarst­ava, istih koja je imao u prethodnom periodu (poljoprivr­eda, šumarstvo i vodoprivre­da, saobraćaj, MUP, Ministarst­vo za pitanja boraca i zdravstvo). Ostalih šest resora, gdje se imenuje pet ministara iz reda bošnjačke i jedan srpske nacionalno­sti, trebali bi podijeliti SDA i SDP, u omjeru četiri za SDA (građenje i prostorno uređenje, pravda, finansije i obrazovanj­e) i dva za SDP (privreda, te trgovina, turizam i zaštita okoliša). Nova većina trebala bi imati 21 od 30 zastupnika.

 ?? / Fena ?? Stigle su pouke i poruke iz Tirane
/ Fena Stigle su pouke i poruke iz Tirane

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina