Oslobodjenje

Članstvo u NATO-U bi ubil

Prva Sarajevska sigurnosna konferenci­ja zatvorena je jučer, a organizato­ri/ce i učesnici/e su poručili/e da ona treba postati redovni godišnji događaj

-

Prva Sarajevska sigurnosna konferenci­ja zatvorena je jučer, a tokom tri dana okupila je brojne domaće, regionalne i svjetske zvaničnike i stručnjake. Posljednje­g dana konferenci­je govorilo se o stranim utjecajima na zemlje zapadnog Balkana, budućnosti Bosne i Hercegovin­e i regije u NATO-U i EU, te korupciji i koruptivni­m stranim utjecajima u regionu. Uvodno obraćanje je imao dr. Azeem Ibrahim, OBE, gostujući profesor na Institutu za strateške studije, US Army War Collegeu i direktor Newlines instituta za strategiju i politiku u Washington­u. Dr. Ibrahim je poručio da Ruska Federacija svoj utjecaj vrši putem dezinforma­cija, Ruske pravoslavn­e crkve, a oslanja se i na culture war.

Domaća rješenja

Una Hajdari, novinarka sa Kosova i jedna od panelistki­nja, istakla je da konferenci­ja zapravo pokazuje da naša zemlja sebe nameće kao faktora i u regionu i u Evropi.

- Na svakom panelu je rečeno da BIH sada ne treba da očekuje rešenje za svoje probleme samo od Zapada, EU, nego da rešenja za bosanske, ali i balkanske probleme treba da dolaze od lokalnih think-tankova, političara, aktivista, istakla je Hajdari.

Poručila je da je važno da se kreira konsenzus da mi ne možemo više da dozvoljava­mo da države koje imaju maligan utjecaj na zapadni Balkan to nastave da rade. Adnan Ćerimagić, viši analitičar ESI-JA, naglasio je da je konferenci­ja veoma značajna, posebno jer su i Sarajevo i BIH unazad nekoliko godina sebe izolovau

Važno je da Sarajevo bude jedan od centara, jer je BIH uvijek bila u središtu pitanja u svijetu, ističe dr. Karčić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina