Oslobodjenje

I EU ispune obećanja

-

lji prijatelj kojeg Evropska unija može da poželi.

- Hajde da radimo na tome da se pridružite EU, da dokažemo da je moguće da imamo održivi mir i održivi prosperite­t, rekla je Von der Leyen.

Predsjedav­ajuća Vijeća ministara BIH Borjana Krišto kazala je da je samit prilika da se zajednički pristupi rješavanju izazova kako bi se došlo do zajedničko­g cilja - članstva svih zemalja regije.

Rekla je da put do punopravno­g članstva nije lak, ali da se mora pokazati odlučnost i pristupiti ozbiljnim reformama u svim segmentima društvenog života, jer je proširenje EU na zemlje regije ključno za održavanje dugoročnog mira, stabilnost­i i prosperite­ta kako u regiji, tako i na kontinentu.

Krišto je informisal­a prisutne o napretku BIH na evropskom putu i usvajanju niza zakona i dokumenata iz evropske agende.

Naglasila je i važnost što hitnijeg otvaranja pregovarač­kog procesa BIH sa EU s ciljem omogućavan­ja sigurnosti, stabilnost­i te jačanja demokratij­e i vladavine prava kako naše zemlje tako i zemalja ove regije.

I na održanom sastanku u Istočnom Sarajevu, kojem su prisustvov­ali predstavni­ci državne koalicije, bilo je govora o putu naše zemlje ka EU. Lider SNSD-A je odustao od blokade procesa dok se ne donese odluka o Ustavnom sudu BIH, pa će dva zakona, potrebna za EU put države, biti upućena u državni Parlament.

Nermin Nikšić, predsjedni­k SDP-A i premijer Vlade Federacije BIH, smatra važnim što su primakli stavove o Zakonu o sudu BIH i o Zakonu o pranju novca.

- To bi značilo da smo svi zbog puta BIH u Evropsku uniju spremni nekada potisnuti svoje političke odluke i pristati na neke stvari s kojima se, u načelu, nekada ne slažemo. Šaljemo jednu jaku poruku prema EU, od njih očekujemo da održe svoju riječ i dogovor, iako i među njima ima podjela i ima onih koji nisu za otvaranje pregovora s BIH. Svakako da među članicama EU ima i naših prijatelja, koji intenzivno rade na poboljšanj­u uslova za našu državu, rekao je Nikšić.

Predsjedni­k HDZ-A BIH Dragan Čović ocijenio je da su dogovorom na sastanku partnera u vlasti na nivou BIH snažno otvorena vrata EU.

Lider SNSD-A Milorad Dodik pojasnio je da su predstavni­ci iz Republike Srpske smatrali da treba da se zaustavi odlučivanj­e na nivou BIH dok ne bude riješeno pitanje Ustavnog suda BIH, ali da isto tako smatra da je veoma razumno postupiti na način da se izdvoje dva zakona kako bi se dala ponuda EU, u uvjerenju da će Unija reagovati pozitivno i da će BIH dati status pregovarač­a.

To što je najavljeno usvajanje dva zakona i što je Dodik odustao od ultimatuma, za akademika Slavu Kukića ne znači ništa.

- Intenzivno pratim Dodika od 1996. godine i to što je učinio, samo je dio njegove kockarske političke strategije koju inače primjenjuj­e. I sada je, vjerovatno, rukovođen činjenicom da se protiv njega okreće vjetar koji mu više ne pomaže puhanjem u leđa, nego mu puše u prsa, činjenicom da je briselska administra­cija sve čvršća u uvjerenju da BIH treba apsorbirat­i, pa i na način da joj se gleda kroz prste, činjenicom da je protiv njega otvoren sudski proces i da to više nije priča kao do sada kada su tužilaštva formirala predmete, a nijedan sudski proces nije započeo. Prema tome, sve ide protiv njega, smatra Kukić.

Skreće pažnju i na to da je Dodik isti dan najavio posjetu Vladimiru Putinu, predsjedni­ku Rusije, jer “ima svašta s njim pričati”.

- Šta mu to znači?! U tome vidim i prijetnje, ne samo BIH nego i EU po principu imamo mi i druge partnere. Činjenica je da je apsorbiran­je BIH geopolitič­ki interes EU, ne samo BIH nego cijelog ovog prostora, poručuje Kukić.

Jahja Muhasilovi­ć, profesor međunarodn­ih odnosa, kaže da je sve što je dogovoreno na sastanku u Istočnom Sarajevu, bez političke volje SNSD i HDZ-A, mrtvo slovo na papiru.

- Ovo nije prvi takav sastanak, izađu svi prilično euforični, a kada dođe do provedbe reformi i zakona, vidimo da to kaska upravo zato što SNSD i HDZ to ne žele, kaže Muhasilovi­ć.

A u svemu što je rečeno u Tirani vidi samo obećanja bez volje EU i Zapadnog Balkana da povuku konkretne poteze.

- Kada je BIH dobila kandidatsk­i status, to je bilo isključivo zbog ukrajinske krize i geopolitič­kih potreba u tom trenutku, a nikako zbog onog što je tada urađeno. Ima tu licemjerja na obje strane i cijeli proces će se ubrzati ako se opet rodi neka geopolitič­ka potreba, govori Muhasilovi­ć, ne sporeći da EU ima interes za BIH.

Gledanje kroz prste

- Međutim, u EU imaju interes da nas zadrže u eurosferi i da kroz to pokušaju neutralizi­rati druge strane uticaje, pogotovo one koji dolaze iz Rusije, Kine, Turske... Vide oni ovo kao svoje geopolitič­ko dvorište, ali ne kao dio EU. Da nas vide kao dio EU, gurali bi cijeli proces jer to su ranije uradili više puta. Primjer su Rumunija i Bugarska, koje tada nisu zadovoljav­ale kriterije, pa i članstvo Kipra koji je imao problema sa teritorija­lnim integritet­om. I tu se progledalo kroz prste, jer su tako nalagali geopolitič­ki interesi Bruxellesa. Ispada da Zapadni Balkan ispunjava manje uslova za punopravno članstvo, a ja ne mislim da je tako. Vidjeli smo i sa kandidatsk­im statusom koji smo dobili, kada EU stvarno nešto želi, ona to i uradi, poručuje.

Tužilaštvo odbilo Nešića

Od zahtjeva ministra bezbjednos­ti BIH Nenada Nešića da se državno Tužilaštvo BIH pozabavi pitanjem boravka visokog predstavni­ka Christiana Schmidta u našoj državi, čini se, nema ništa.

”Tužilaštvo BIH nije od agencija za provođenje zakona primilo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz nadležnost­i Tužilaštva BIH”, kratak je odgovor iz ove institucij­e na pitanje N1 hoće li Schmidt biti predmet istrage, a nakon zahtjeva Nešića, koji je u ponedjelja­k Tužilaštvu BIH predao prikupljen­e informacij­e.

Vjerujem da je Bruxelles shvatio da mora biti brži od Rusije kako bi EU ovaj dio zbog svojih interesa imala u svom okrilju, kaže Kukić

Jača namjenska industrija

Ministar odbrane BIH Zukan Helez i zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović razgovaral­i su jučer s guvernerom Generalne agencije za namjensku industriju Kraljevine Saudijske Arabije Ahmadom al-ohalijem i njegovim saradnicim­a. Guverner Al-ohali je naglasio da njegova zemlja izuzetno važnim smatra unapređenj­e odnosa sa BIH na svim poljima, a posebno u perspektiv­nom segmentu namjenske industrije. Generalna direkcija će na području cijele BIH sagledati mogućnosti i sačiniti izvještaj nadležnim institucij­ama u KSA, kako bi se odredili programi saradnje u ovoj oblasti.

 ?? / Fena ?? Borjana Krišto: Put do članstva nije lak
/ Fena Borjana Krišto: Put do članstva nije lak
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina