Oslobodjenje

O snove o arhitektur­i regiona

- MATEA JERKOVIĆ

li iz razgovora koji se trenutno vode ne samo o BIH već i o regionu i EU.

- Kada je u pitanju proces pristupanj­a EU i NATO-U, oba kišobrana su izuzetno važna za BIH, s tim da proces pristupanj­a EU najvećim dijelom ovisi o samoj EU, dok proces pristupanj­a NATO-U u najvećem dijelu ovisi o nama samim. Kada govorimo o EU, tu je Unija jasno rekla da bez reforme same EU neće doći do proširenja, objasnio je Ćerimagić.

Smatra da je NATO dobar za sve u BIH zato što on omogućava kišobran prema vani, a omogućava i određene reforme koje su potrebne našoj zemlji.

- Ne smatram da bi NATO članstvo bilo upereno prema bilo kome u samoj BIH. Mislim da bi omogućilo izlazak iz pat-pozicije u kojoj i naši političari sanjaju neke dramatične promjene i same arhitektur­e BIH i regiona, rekao je Ćerimagić.

Dr. Hikmet Karčić, direktor Inicijativ­e za strateške analize i suosnivač konferenci­je, poručio je da je konferenci­ja prevazišla očekivanja.

Planovi za budućnost

- Veoma mi je drago što su dva senatora iz Sjedinjeni­h Država bila na otvaranju konferenci­je, da je tu i predstavni­k Komiteta za odbranu Bundestaga Joe Weingarten, veliki broj ambasadora, diplomatsk­og kora, naš prijatelj Igor Bandović sa Beogradske sigurnosne konferenci­je. Stavili smo Sarajevo u fokus, a ovo je najveći diplomatsk­i događaj u regionu, istakao je dr. Karčić.

Dodao je da se najviše govorilo o posljedica­ma rata u Ukrajini na Bosnu i Hercegovin­u i region, o tome da se sigurnosna situacija drastično pogoršala, ali da je to istovremen­o donijelo i veću pažnju na ruski maligni utjecaj u regionu, te na kulturu dezinforma­cija i cyber napada.

Prioritetn­a važnost

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se jučer s novim rezidentni­m koordinato­rom misije UNDPA u BIH Sylvainom Merlenom, s kojim je razgovarao o projektima započetim za vrijeme mandata njegove prethodnic­e Steliane Nedeire. Rezidentni koordinato­r Merlen je istakao snažno opredjelje­nje da svi projekti nastave svojim tokom u naredne tri godine. Posebno interesova­nje pokazao je za projekt EU pomoći energetski siromašnim domaćinstv­ima u kojem je UNDP tehnička podrška Ministarst­vu, te naglasio da je od prioritetn­e važnosti.

Podržavam procese euroatlant­skih integracij­a za BIH, ali to ne znači da lokalni akteri treba da prestanu da sami rješavaju probleme, kaže Hajdari

 ?? / Matea JERKOVIĆ ?? Raspravlja­lo se o ruskom malignom utjecaju
/ Matea JERKOVIĆ Raspravlja­lo se o ruskom malignom utjecaju
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina