Oslobodjenje

Hidrogradn­je

-

resornom ministru. Znamo i to da je Zijad Fazlagić 2019. godine dobio grant od ovog ministarst­va za penzionisa­nje 117 ljudi, međutim, nakon toga je prekrižio 36 radnika da bi umjesto njih ubacio neke svoje ljude i napravio štetu Ministarst­vu od 754 hiljade maraka. I to smo prijavili ministru, tvrdi Terzo.

Ipak, vjeruje da će ministar, koji je, kako kaže Terzo, bio iznenađen svim ovim dešavanjim­a, poduzeti zakonom propisane korake.

- Dali smo rok do kraja ovog mjeseca. Ako do tada ne bude ništa, slijede protesti, a mi ćemo u skladu sa Zakonom o stečaju podnijeti zahtjev Ministarst­vu pravde da izbriše sa liste Zijada Fazlagića kao stečajnog upravnika, jer on po zakonu to ne može da bude. Ministarst­vo mora revidirati listu stečajnih upravnika. Inače, samo sposobni će moći onesposobi­ti stečajnu mafiju, mišljenja je Terzo.

Rješavanje problema

Iz resornog ministarst­va nisu bili toliko detaljni o razgovoru. Samo su kratko kazali da su teme sastanka bile penzionisa­nje bivših radnika, dug spram Porezne uprave, otpis kamate, prodaja Hidrogradn­je i iznalaženj­e rješenja za rješavanje nagomilani­h problema u ovom preduzeću.

Prema riječima ministra Lakića, bivši radnici Hidrogradn­je neće biti prepušteni sami sebi i zajednički će se raditi na rješenju koje će rezultirat­i pravednim odnosom prema svim uključenim stranama.

- Želimo da ove ljude vidimo u penziji koju su svojim radom zaslužili, istakao je Lakić, dodavši da je predložena prodaja preduzeća, što će biti predmetom daljnjih razgovora.

A zanimljivo je i to da je stečajni upravnik, koji je također prisustvov­ao sastanku, tvrdio da nijedna optužba protiv njega nije tačna iako to ničim nije potkrijepi­o. Na sastanku jedino nije bio Hakija Zaimović, stečajni sudija, kojeg radnici Hidrogradn­je također prozivaju za nezakonite radnje.

Kada su u pitanju prihodi, u najnovijem finansijsk­om izvještaju se vidi da su oni prošle godine iznosili 69,3 miliona maraka, te su značajno porasli u odnosu na 2021, kada su iznosili 3,5 miliona KM.

Na kraju prošle godine su rashodoval­i 107,9 miliona maraka, dok su pretprošle godine rashodi iznosili 126,2 miliona KM. U kakvoj dubiozi se nalazi Rafinerija nafte Brod, za uredno izmirivanj­e dospjelih obaveza i da nemaju u planu likvidacij­u ovog preduzeća u narednoj godini. Kako je naglašeno, vrijednost nekretnina i opreme Rafinerije na kraju prošle godine iznosila je 564,7 miliona maraka.

Stečajni upravnik po zakonu mora imati do 65 godina, a naš ima 74, k’o Tutankamon

 ?? ?? Rafinerija nafte u Brodu je pred kolapsom
Rafinerija nafte u Brodu je pred kolapsom

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina