Oslobodjenje

Nije sramota biti žr

Lako je doći do presude za nasilje, ali mi fokus stavljamo na počinioce umjesto na same žrtve, kaže Vasić

- Piše: JOVANKA NINA TODOROVIĆ

- Mi imamo, na primjer, u ovih deset kantona godišnje oko 1.500 prijava slučajeva nasilja u porodici nadležnim policijski­m upravama, od čega njih 1.100 ima izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i nekih 700 izrečenih krivičnih sankcija, kaže Hrnčić.

Dodaje da je nasilje u porodici specifična oblast, jer se za razliku od drugih krivičnih djela počinilac i žrtva poznaju, dijele prošlost. Sociolog Vladimir Vasić također je saglasan da zakoni nisu loši. Problem je izvršna faza, kada ne dođe do adekvatnog ishoda.

- Žena u tom pravnom procesu ima tzv. povlašteni status, vrlo često odustane od svjedočenj­a i na taj način taj proces se završava i ne dođe do presuđujuć­e kazne. Zašto je to tako? Zato što žene nisu ekonomski osnažene, nisu u mogućnosti samostalno da nastave dalje i da izdržavaju djecu. Sistem nije dovoljno razvio sve te okolnosti. Lako je doći do presude, međutim, mi fokus stavljamo na počinioce umjesto da stavljamo na same žrtve i to je ključni problem kada je u pitanju nasilje nad ženama, smatra Vasić.

Zakon o zaštiti od nasilja u porodici i Krivični zakon FBIH nisu u potpunosti usklađenis­istanbulsk­omkonvenci­jom iako je BIH ratificira­la ovu konvenciju prije deset godina. Federalna i kantonalne komisije/odbori za ravnopravn­ost spolova nisu imale redovne i odgovaraju­ćeaktivnos­ti,dokihčetir­ikantonaln­ekomisije(pk,hnk,hbž,bpk) nisu uopšte imale, piše u izvještaju.

- Možemo to posmatrati gledajući neuspjele, teške slučajeve u kojima nijebiload­ekvatnogis­hoda,amožemo naravno posmatrati i promjene koje su se desile u zadnjih deset godina, da mi sada za većinu prijavljen­ih slučaje

 ?? ?? Aleksandar Džombić: Optužnica je podignuta u januaru 2022.
Aleksandar Džombić: Optužnica je podignuta u januaru 2022.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina