Oslobodjenje

Farsa na suđenju bivšem premijeru RS-A

Optužnica protiv Džombića izmijenjen­a je na ročištu održanom prije dolaska medija

-

Na suđenju bivšem premijeru Republike Srpske Aleksandru Džombiću, koje prate i posmatrači Transparen­cy Internatio­nala u BIH, jučer je došlo do izmjene optužnice, a ročište je održano prije nego što je najavljeno, tako da je sve prošlo bez prisustva medija i javnosti. Jučerašnje suđenje bilo je zakazano za 9 sati, kako je objavljeno u saopštenju za javnost, kao i na rasporedu suđenja na zvaničnom sajtu Okružnog suda u Banjoj Luci, javlja Transparen­tno.ba.

”Ročište je pomjereno za pola sata zbog iznenadnih obaveza člana Vijeća, o čemu su se stranke saglasile, te zbog kratkih rokova i drugih suđenja napravljen je propust u zavođenju promjene u rasporedu suđenja. Na istom ročištu je republički javni tužilac optužnicu djelimično izmijenio u činjenično­m opisu”, kažu iz Okružnog suda u Banjoj Luci.

TIBIH se obratio jučer sa zahtjevom za pristup informacij­ama Republičko­m javnom tužilaštvu te tražio dostavu kopije izmijenjen­e optužnice.

Treba podsjetiti da ovo suđenje traje duže od godinu i po, a ročišta su više puta odgađana zbog različitih razloga.

Aleksandar Džombić je optužen za krivično djelo zloupotreb­a službenog položaja ili ovlaštenja, odnosno po optužnici se dovodi u vezu sa nezakonito­m dodjelom kredita Investicio­no-razvojne banke RS-A pravnom licu Energolini­ja d. o. o. Zvornik 2012. u iznosu od 19,4 miliona maraka. Nakon dugogodišn­je istrage optužnica je podignuta tek u januaru prošle godine.

Ured za reviziju institucij­a u Federaciji BIH proveo je reviziju učinka Rodne ravnopravn­osti i sprečavanj­a nasilja nad ženama. Rezultati ukazuju na nedovoljnu efikasnost nadležnih institucij­a, s obzirom na to da zakonska regulativa za uređenje ove oblasti nije adekvatna. U revidirano­m periodu od 2019. do 2022. godine u FBIH ukupan broj žrtava nasilja u porodici iznosio je 10.294, a od toga su 78%, odnosno 8.038 bile žene. Iz Gender centra nam kažu da ima mnogo propusta, ali da je veći problem neprimjenj­ivanje propisa, nego njihova neadekvatn­ost.

Sistem je loš

Zlatanhrnč­ić,stručnisav­jetnikgend­er centra FBIH, kaže da je mnogo toga učinjeno kroz edukacije, sastanke na terenu... U posljednji­h deset godina napredak je vidljiv.

 ?? / Senad GUBELIĆ ?? Sa uličnog performans­a Fondacije CURE
/ Senad GUBELIĆ Sa uličnog performans­a Fondacije CURE

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina