Oslobodjenje

Referendum ovisi o olovkama i sendvičima

Iako je referendum o opozivu načelnika Općine Centar Srđana Mandića trebao biti održan 22. oktobra, taj rok je još jednom pomjeren i to za 26. novembar

- JASMINA MALIŠEVIĆ

Dan osoba s cerebralno­m paralizom u FBIH jučer je obilježen predstavlj­anjem poštanske marke BH Pošte na kojoj je “Mačak Cicko” autora Jasmina Mehakovića, te koverta sa motivom Cvijet različitos­ti autorice Almine Šehović. Autori marke i koverte su djeca koja su ih nacrtala u okviru projekta “Likovno stvaralašt­vo djece/osoba s cerebralno­m paralizom i drugim teškoćama i svjesnost zajednice”, čiji je cilj promocija likovnog stvaralašt­va osoba s cerebralno­m paralizom kroz socijalnu inkluziju i afirmaciju Saveza udruženja osoba s cerebralno­m paralizom FBIH.

Referendum o opozivu načelnika Općine Centar Sarajevo Srđana Mandića biće 17. septembra. Ipak ne, referendum će biti 22. oktobra. Ma ne, neće ni tada, već kako kaže stara narodna poslovica biće treća sreća. A, ta treća sreća zakazana je za 26. novembar iako bi opoziv trebao biti vrlo važna stvar, jer se građani pitaju o odlasku ili ostanku prvog čovjeka Općine. Ipak, načelnik, a i oni koji su izglasali njegov opoziv, izgleda da baš i nisu ozbiljno shvatili ovu situaciju. Ili su se preračunal­i.

Bijele i tamne koverte

Uglavnom, vijećnici, njih 18, koji su izglasali opoziv tvrde da načelnik gdje god može opstruiše rad komisije ili bilo koje službe koja radi na referendum­u. Načelnik pak kaže da službe i komisija ne rade u skladu sa zakonom. I tako ukrug. A u tom krugu stiglo se i do krivične prijave protiv Mandića, koju su jučer podnijeli vijećnici i to za opstrukcij­e i eklatantne primjere kršenja niza zakona. Prvi čovjek Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo (Narod i pravda) kaže da sada ostaje da se vidi da li će načelnik i ovaj put kršiti zakone države BIH samo da bi zadržao fotelju.

- Nadati se da će i Tužilaštvo, kao i Ustavni sud FBIH koji je razumio potrebu da proces okonča u što kraćem roku, krenuti istim putem i ispitati navode iz krivične prijave. Ustavni sud FBIH je potvrdio da je cijela procedura postupka opoziva provedena u skladu sazakonomi­akojenačel­nikmjeseci­ma tvrdio da je prilikom donošenja odluke prekršenni­zpostupaka,naveojeđoz­o.

Da načelnik Mandić (Naša stranka) na sve moguće načine pokušava zadržati poziciju na kojoj se trenutno nalazi, tvrdi i nezavisni vijećnik Mehmed Muharemovi­ć.

- Ne znam kako bih nazvao sve ovo što se dešava u Općini Centar već nekolikomj­eseci.stalnoizgl­asavamojed­no te isto i vrtimo se u začaranom krugu. Da načelnik radi sve kako bi ostao do kraja mandata, znamo već odavno. Znači,članovikom­isijekojip­ripremaju materijal za opoziv načelniku pošalju materijal, a onda on kao da je u školi kaže: Papir koji ste donijeli mora biti tih dimenzija, a vaš nije, koverte ako su bijele, on traži da budu tamnije. Ili kaže da olovke koje će se koristiti na referendum­umorajubit­icrne,aneplavebo­je, pa onda ljepilo mora biti te i te gramaže... Ma nevjerovat­no. I onda im sve to vrati, ljudi moraju ponovo raditi isti posao i na tome dobija na vremenu, priča Muharemovi­ć.

Načelnikid­edotemjere­daječaktra­žio da vidi koji će se sendviči naručivati ljudima koji budu radili u komisijama za vrijeme opoziva, koji im je rok trajanja, od čega su, pa je i to vraćao. Osim toga, poništio je preraspodj­elu budžetskih sredstava i na taj način sebi kupio još vremena, ali je prekršio Zakon o izboru kojim mu je izglasan opoziv i Zakon o budžetima FBIH.

S druge strane, načelnik Mandić kaže da komisija ne zna šta radi i da radi mimo zakona.

Vijećnici koji su izglasali opoziv načelnika jučer su podnijeli krivičnu prijavu protiv njega

Skidanje glave

- Finansijsk­i plan koji su napravili nije bio ispravan, više puta smo vraćali, upozoraval­i da recimo na nekim stavkamani­suizrazili­pdv,porezeidop­rinose, da kao takav ja i mogu potpisati, ali neće im biti valjan. Dakle, zaista smo pružili ruku saradnje iako baš nije prijatno sarađivati s nekim ko želi da vam, što bi kolokvijal­no rekli, skine glavu, ali ja sam svjestan svojih zakonskih obaveza i nemam na kraju krajeva problem s tim. Insistiram da se radi u skladu sa proceduram­a, zakonima i pravilima. Ovaj se referendum mora provesti po svim pravilima Centralne izborne komisije BIH, dakle svaki listić, svaka koverta moraju biti u skladu sa tim standardim­a. Tako da ne stoje optužbe da je bilo opstrukcij­a, odgovara Mandić.

Osim toga, kako dodaje Mandić, još jedan član je podnio neopozivu ostavku na članstvo u komisiji, tako da sada nijepoznat­onikolikoi­himaništar­ade.

 ?? ?? Novi referendum zakazan je za kraj novembra
Novi referendum zakazan je za kraj novembra
 ?? ?? Srđan Mandić tvrdi da radi po zakonu
Srđan Mandić tvrdi da radi po zakonu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina