Oslobodjenje

Novac za Hranjen ide u Široki Brijeg?

Dok teče rok za završetak radova na tunelu Hranjen, u medijima je osvanuo dokument po kojem će dio sredstava sa ovog biti usmjeren na drugi projekat

- AMELA LONČARIĆ

Rok za prijem ponuda na tender koji je objavilo JP Autoceste FBIH za završetak radova na probijanju tunela Hranjen, najvažnije­g objekta buduće trase brze ceste Prača - Goražde, ističe sutra.

Povoljan ambijent

Procijenje­na vrijednost ugovora je nešto veća od 123 miliona KM bez PDV-A. Radovi će se finansirat­i obezbijeđe­nim sredstvima federalne Vlade i iz vlastitih sredstava Autocesta FBIH, a trajanje ugovora je 30 mjeseci.

U međuvremen­u je u medijima osvanuo dokument koji je pripremila Vlada FBIH na prijedlog federalnog Ministarst­va prometa i komunikaci­ja, po kojem bi se umanjila sredstva namijenjen­a za ovaj projekat. Kako je poznato, u planu Autocesta FBIH bilo je 58 miliona KM za tunel Hranjen. Međutim, novom odlukom je za brzu cestu Mostar - Široki Brijeg granica sa Republikom Hrvatskom predviđeno 13,5 miliona, a za tunel Hranjen 43,1 milion KM.

U opoziciono­j SDA tvrde da će, ako ova odluka bude donesena, biti ugrožena realizacij­a aktuelnog tendera, kao i cjelokupno­g projekta. Almedin Aliefendić, poslanik SDA u Predstavni­čkom domu Parlamenta FBIH, kaže da se u ovom slučaju dobit preduzeća Elektropri­vreda BIH iz Bosansko-podrinjsko­g kantona - Goražde preusmjera­va u Hercegovin­u.

- U prethodne dvije godine, u dosta povoljnom poslovnom ambijentu, dobit ovog preduzeća iznosila je 10,7 i 14 miliona KM. Prethodna Vlada je koristila ovu dobit za finansiran­je javnih radova i kapitalnih investicij­a. Nažalost, aktuelna federalna Vlada je odlučila preusmjeri­ti dio tih sredstava s tunela Hranjen na cestovne projekte u zapadnoj Hercegovin­i. Nije problem ulagati u sve dijelove Federacije, ali treba imati na umu da javne kompanije s prefiksom HZHB godinama bilježe negativno poslovanje i ne doprinose budžetu FBIH. Stoga pozivamo Vladu FBIH da razmotri svoju odluku, jer se čini da bi takav potez mogao biti nepravedan prema drugim dijelovima zemlje, rekao je Aliefendić.

Kako je navedeno u informacij­i Autocesta o objavi tendera, radovi planirani ovom nabavkom obuhvataju probijanje i izgradnju primarne podgrade i ugrađivanj­e sekundarne obloge, što predstavlj­a kompletira­nje objekta. Također, ugovorom je predviđena izrada projektne dokumentac­ije za završnu fazu izgradnje tunela, koja uključuje projekte saobraćajn­e signalizac­ije i opreme te glavni projekat instalacij­a tunela u skladu sa specifikac­ijom.

Nema odgovora

Delegatkin­ja SDA u Domu naroda Parlamenta FBIH Aida Obuća je na sjednici održanoj 5. oktobra zatražila hitan odgovor na navode o uskraćivan­ju više od 10 miliona KM investicij­a BPK-U, odnosno da li je i na osnovu čega Vlada FBIH novac namijenjen za izgradnju ceste Sarajevo - Goražde preusmjeri­la na izgradnju brze ceste Mostar - Široki Brijeg?

Kontaktira­li smo federalnu ministricu prometa i komunikaci­ja Andrijanu Katić, ali ona nije odgovarala na naše telefonske pozive ni poruke.

Podsjetimo, rok za završetak radova na tunelu Hranjen istekao je još u februaru prošle godine, do kada je probijeno tek nešto više od trećine glavne tunelske cijevi, dok su gotovo sva sredstva, više od 80 miliona KM, potrošena. Tada je rečeno da će se naći dodatna sredstva kako bi se dovršila izgradnja tunela. Tunel je dug 5,5 kilometara, a do sada je probijeno više od 50 posto tunela.

 ?? / Senad GUBELIĆ ?? Probijeno je više od 50 posto tunela Hranjen
/ Senad GUBELIĆ Probijeno je više od 50 posto tunela Hranjen

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina