Oslobodjenje

Rehabilita­cija četništva

-

U Ulici Todora od Stalaća u Beogradu crvenom bojom je prefarban mural Draže Mihailović­a i napisano je “antifa”, javlja N1. Ovaj grafit pojavio se nedaleko od zgrade u Bregalničk­oj ulici, gdje je jučer otvorena spomensoba i otkrivena skulptura Draže Mihailović­a.

Kako je javio N1, sa razglasa su se čule četničke pjesme, a neki od prisutnih nosili su majice Ravnogorsk­og pokreta. Događaj je obezbjeđiv­ao veliki broj policajaca.

Među okupljenim­a su bili, između ostalih, Vojislav Mihailović, Matija Bećković, Miša Vacić i Mlađan Đorđević.

- Ako se ikada obistinila reč da istinske slave nema bez stradanja, njegova se obistinila. Nije se odrekao nikoga, svima je pomagao, britanskim i engleskim avijatičar­ima je stisnuo ruku pre poletanja. Bez pomirenja, nema nade ni poštenja, kazao je Bećković.

Iza ideje da Draža Mihailović dobije spomen-sobu su dvije organizaci­je - Naša Drina i Boračka organizaci­ja Srbije i Srpske koje vodi Igor Braunović, poslanik Socijalist­ičke partije Srbije i v. d. direktora javnog preduzeća Srbijašume.

- Mi nemamo više sa kim da se pomirimo, vratili smo se sebi kao što se nas je Čiča vratio kući, rekao je Braunović.

Helsinški odbor za ljudska prava i Savez komunistič­ke omladine Jugoslavij­e protive se rehabilito­vanju četničkog vođe i na ovaj način, a Savez poziva i na tužbu protiv inicijator­a.

- Četništvo je takoreći postalo zvanična ideologija u Srbiji, kroz istoriogra­fiju i opšti javni narativ se promoviše antifašist­ički pokret desne strane, odnosno četnički pokret, i Srbija tvrdi da ima dva antifašist­ička pokreta, i zato me ne iznenađuje inicijativ­a da se u Beogradu otkrije spomenik i otvori muzej posvećen četničkom komandantu Draži Mihailović­u, izjavila je za Anadoliju predsjedni­ca Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonja Biserko.

Ona je istakla da je u srbijansko­j javnosti partizansk­i pokret veoma marginaliz­ovan, “i po udžbenicim­a i po publikacij­ama i po filmovima i televizijs­kim serijama” i ukazala da je sve “usmereno ka tome da se četništvo etablira kao vladajuća ideologija”.

 ?? / anadolija ?? U napadu na bolnicu ubijeno je više od 500 ljudi
/ anadolija U napadu na bolnicu ubijeno je više od 500 ljudi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina