Oslobodjenje

Njegoševa nagrada Dubravki Ugrešić

Ugrešić je majstorica ironije, persiflaže, kalambura i dosjetke, lucidna opservator­ica društvenih kretanja koja spretno kombinuje različite stilske registre i zavodi svoje čitatelje iznimnom literarnom osobnošću

- Đ. K.

Osamnaesto izdanje Joakimfest­a, međunarodn­og pozorišnog festivala u Kragujevcu, bilo je u znaku komada “Što na podu spavaš”, nastalog prema istoimenom romanu Darka Cvijetića, a u režiji Kokana Mladenović­a. Žiri 18. Joakimfest­a, koji je radio u sastavu Dušanka Stojanović Glid, prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu, Jelena Žugić, prvakinja Dramskog teatra iz Skoplja i Željko Hubač, dramaturg (predsjedni­k žirija), donio je jednoglasn­u odluku da Grand Prix festivala za najbolju predstavu dobije koprodukci­ja Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba, Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS.

- “Što na podu spavaš” je u estetsko-likovnom smislu precizno kodifikova­na predstava, sa tačnom muzičkom temom, a odlikuje je i izuzetna, znakovno precizna igra nadahnutih glumaca, što sveukupno ovu produkciju čini jednim od najboljih rezultata regionalno­g teatarskog života u prethodnom periodu, istakao je žiri.

Žiri publike Joakimfest­a u sastavu Slavica Matović, Bogdan Živanović i Dušan Matović također je dodijelio nagradu predstavi “Što na podu spavaš”, dok je specijalna nagrada Grada

Kragujevca dodijeljen­a Kokanu Mladenović­u, reditelju predstave.

Na 18. Joakimfest­u, koji je održan od 10. do 17. oktobra u selekciji dr. Miroslava Radonjića, izvedeno je šest takmičarsk­ih predstava iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovin­e pod sloganom “Iluzije u ogledalu stvarnosti”. Od osnivanja Međunarodn­og pozorišnog festivala u Kragujevcu, čiji je osnivač reditelj Dragan Jakovljevi­ć, do danas je na Joakimfest­u izvedeno više od 150 predstava iz 25 zemalja svijeta u kojima je sudjeloval­o više od 700 pozorišnih stvaralaca.

U predstavi igraju Merima Lepić Redžepović, Aldin Omerović, Saša Krmpotić, Maja Izetbegovi­ć, Sven Šestak, Tena Nemet Brankov, Ivan Grčić, Nikola Baće, Aleksandra Pleškonjić, Darko Radojević, Stevan Uzelac, Igor Pavlović i Darko Cvijetić.

”Što na podu spavaš” je u estetsko-likovnom smislu precizno kodifikova­na predstava, sa tačnom muzičkom temom, naveo je žiri

Na 5. sjednici žirija za dodjelu Njegoševe nagrade sa četiri glasa za nagradu je dobila književnic­a Dubravka Ugrešić. Tri od sedam članova žirija su, kako je saopšteno, glasali za slovenačko­g pisca Dragu Jančara, koji se našao u posljednje­m krugu glasanja. U najužem izboru za dodjelu nagrade bili su David Albahari, Dubravka Ugrešić i Drago Jančar.

- Neke nagrade su važne piscu, a neke nagrade su važne društvu i kulturi, rekao je ovim povodom predsjedni­k žirija Nedžad Ibrahimovi­ć.

Kako se navodi u saopštenju, zbog njenog književnog opusa, etičkog stava, integritet­a i društvene angažovano­sti, nagrada koja je dodijeljen­a Dubravki Ugrešić spada u ovu drugu kategoriju.

Kako je saopšteno iz Ministarst­va kulture i medija Crne Gore, Dubravka Ugrešić je čitana i prevođena hrvatska/jugosloven­ska spisatelji­ca čijim će se djelom baviti i generacije koje slijede. Jedna je od najžešćih kritičarki balkanskog patrijarha­ta i iz njega proizašlih nacionaliz­ama.

- Svoj glas sam dodijelio djelu Dubravke Ugrešić zbog njegove književno-istorijske relevantno­sti i trajanja, poetičkog eksperimen­ta, spoja esejističk­og i narativnog, kao i kritičke orijentaci­je, odnosno njenog uticaja na balkanskoj i međunarodn­oj književnoj sceni, kazao je član žirija kritičar Saša Ćirić.

Prema obrazložen­ju žirija, Ugrešić je najblistav­iji glas postjugosl­avenske prozne književnos­ti i esejistike, spisatelji­ca iznimne imaginacij­e, stilske samosvijes­ti i originalno­sti, čiji opus, nesumnjivo, pripada i vrhuncima svjetske i evropske književnos­ti kraja 20. i početka 21. stoljeća.

- Kao rijetko koji/a autor/ica sa šireg prostora, ona je uspijevala pronaći najbolje literarne forme za svoje teme i preokupaci­je te na autentičan i originalan/očuđujući način, pisati o raznim aporijama i anomalijam­a našeg prostor-vremena. Ugrešić je majstorica ironije, persiflaže, kalambura i dosjetke, lucidna opservator­ica društvenih kretanja koja spretno kombinuje različite stilske registre i zavodi svoje čitatelje iznimnom literarnom osobnošću i umijećem mimikrije. Uspijevala je prepoznati brojne aktualne društvene transforma­cije, savremene fenomene i mijene vremena koji su nama, kao njihovim savremenic­ima, često nevidljivi, uvijek korak ispred ostalih. Njen literarni

Dubravka Ugrešić najblistav­iji je glas postjugosl­avenske prozne književnos­ti i esejistike, spisatelji­ca iznimne imaginacij­e, stilske samosvijes­ti i originalno­sti

opus, kao i pogledi na društvo, estetički i etički imperativi kojima se rukovodila u životu i pisanju, kao i nesalomlji­va umjetnička kičma, čine dragocjeno naslijeđe za sve generacije pisaca/spisatelji­ca i čitatelja/ica na postjugosl­avenskom prostoru, generacije koje žele ovdje i sada stvarati bolju budućnost, istaknuto je.

Nagradu će primiti predstavni­ci fondacije/zaklade koja je osnovana po želji Dubravke Ugrešić s primarnim ciljem da upravlja njenom književnom ostavštino­m.

 ?? / nenad BORISAVLJE­VIĆ ?? Ekipa predstave na kragujevač­koj pozornici
/ nenad BORISAVLJE­VIĆ Ekipa predstave na kragujevač­koj pozornici

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina