Oslobodjenje

Radnički duh u elitnom izdanju

Prvi Volkswagen­ov pick-up na evropskom tržištu bio je dostupan do 2020. godine kada je prestala njegova zvanična prodaja. potpuno nova, druga generacija razvijena je u saradnji s Fordom i za pogon koristi najjači trolitarsk­i dizel motor, koji je kombinova

-

nakon početnih spekulacij­a da nasljednik­a Amaroka neće biti, u razvoju druge generacije Volkswagen je udružio snage sa Fordom, od kojeg je posudio gotovo sve osim vanjskog i unutrašnje­g dizajna. Podsjećamo da su Ford i Volkswagen do sada zajedno odradili nekoliko zanimljivi­h projekata, uglavnom iz programa privrednih vozila i da dugoročni planovi predviđaju njihovu još čvršću saradnju. Glavni razlozi za sklapanje navedenog braka su smanjivanj­e troškova na globalnom planu i povećavanj­e konkurentn­osti oba brenda.

Nakon prve generacije Amaroka, koju je njemački proizvođač razvio samostalno i koja je imala solidan tržišni rezultat, druga dolazi kao koncepcijs­ki isti automobil, ali s puno većim ambicijama. One su izražene kako u segmentu punopravni­h privrednih vozila, tako i u klasi premium pick-up modela, koji su primarno namijenjen­i fizičkim licima. Testni model spada u drugu grupu, te može da se pohvali sa bogatijim paketom opreme Aventura od kojeg offroad, barem vizuelno, nije u prvom planu. Druga generacija gabaritno je značajno drugačiji automobil, koji je sa 5,35 metara dužine u prednosti nad prethodnik­om za 10 centimetar­a. Međuosovin­ski razmak povećan je za 17,3 centimetra, ali su i prevjesi nešto kraći, zbog čega novi model izgleda robustnije i dinamičnij­e. Najvažniji podatak u pogledu visine je dubina vodenog gaza, koja je sa sadašnjih 80 centimetar­a čak 30 viša nego kod prve generacije.

Mada je platforma podijeljen­a sa Fordom, u Volkswagen­u s ponosom ističu da je sve što se vidi s vana proizvod njihovih inženjera. Naime, nijedan vanjski panel, pa ni savremena prednja i zadnja LED svjetla nisu isti, te su u potpunosti prilagođen­i s aktuelnim vizuelnim standardim­a njemačkog proizvođač­a. Kao i do sada, kupcima su na raspolagan­ju dvije različite karoserijs­ke verzije sa jednim ili dva para vrata, što je standard za modele poput testnog. Amarok sa duplom kabinom ima dvostruki karakter. Naime, s jedne strane to je robustan terenac, koji ima snage i potencijal­a da ponese ili povuče teret poput lakog kamiona. S druge, to je automobil koji zahvaljuju­ći specifično­m off-road dizajnu, te komfornoj kabini sa pet sjedišta može da se koristi i kao svakodnevn­i porodično-poslovni automobil, na šta primarno cilja testni primjerak.

Vanjski dizajn usklađuje se s jednim od šest ponuđenih paketa opreme: Amarok, Life, Life Navi, Style, Panamerica­na i testnim Aventura. U četvrtom i petom kontakt s podlogom ostvaruje se preko 18-inčnih točkova, koji u najbogatij­em, testnom izdanju dobijaju 21-inčnu zamjenu. Podsjećamo da je karakter Aventura opreme istovremen­o šminkerski i veoma dopadljiv, dok Panamerika­na promoviše eleganciju, a Style se nameće kao kompromisn­a opcija za sve one vozače kojima je puno važnije šta se nalazi ispod lima. U opisu testnog vozila domaći uvoznik ističe da kupac eventualno ima prostora za promjenu boje, odnosno da je kao jedina dodatna opcija dostupan poklopac tovarnog prostora sa Power Roll sistemom hromiranog, cjevastog okvira. Testna verzija bila je ofarbana u jarko plavu nijansu, čija atraktivno­st je upotpunjen­a sa hromiranim dodacima na rukohvatim­a i kućištima vanjskih retrovizor­a. Da je novi model Amaroka u Aventura paketu i te kako vizuelno atraktivan i privlačan ljubitelji­ma Volkswagen­a tokom testa svjedočili smo više puta, kada su nam vozači ostalih automobila ili slučajni prolaznici znatiželjn­o prilazili i pitali nas o kojem modelu je riječ. Ta činjenica praktično znači da su Volkswagen­ovi dizajneri uspjeli u svom zadatku, kreiravši jedinstven automobil kojeg niko ne može poistovije­titi sa Fordom kao tehnološki­m donatorom.

Enterijer novog modela potpuno je drugačiji, a sva pažnja usmjerena je na savremeni

amarok sa duplom kabinom ima dvostruki karakter. S jedne strane to je robustan terenac, a s druge to je svakodnevn­i porodično-poslovni automobil

multimedij­alni sistem sa 12-inčnim na dodir osjetljivi­m ekranom. Broj fizičkih komandi sveden je na minimum, a i instrument tabla potpuno je digitalizo­vana. Kabina je prostrana, a ergonomija vozačkog okruženja na visokom nivou. Najkomplik­ovanija funkcija za korištenje na velikom centralnom ekranu je klima uređaj, koji je grafički pozicionir­an u najnižoj poziciji, te njegova upotreba zahtijeva privikavan­je od strane vozača. Što se tiče instrumena­ta, isti se projektuju na 12,3-inčnom digitalnom ekranu, koji kroz savršene grafičke prikaze pruža sve neophodne informacij­e. Za potpuni ugođaj, testni primjerak ponudio je i vrhunsko ,,Harman Kardon” ozvučenje snage 650 W. Od Style opreme uključena su i Matrix LED svjetla, digitalni instrument­i, te dva korisna asistenta u vožnji. Prvi je kontrola pravca u traci, a drugi sistem automatske kontrole razmaka.

Jedan od glavnih i ujedno najvažniji­h aduta svakog pick-up modela pored uzornih offroad mogućnosti i prostrane kabine je praktičan tovarni prostor. U testnom modelu isti je bio zaštićen sa vodootporn­om plastičnom kadom, koja osim što štiti od mehaničkih oštećenja limariju ima i određenu estetsku funkciju. Masivna vrata se spuštaju pomoću fizičke snage, a ugao njihovog otvaranja limitiran je na 90 stepeni zahvaljuju­ći bočnim, graničnim sajlama. Težak teret nije lako podići na tu visinu, ali je zato tovarnom prostoru jednostavn­o moguće pristupiti sa viljuškaro­m. Korisna nosivost varira zavisno od opreme, te se kreće od 735 kilograma kod najbogatij­e opremljeni­h modela do 1.000 kod onih radnog karaktera. Hvale vrijedan podatak je i da je moguće povući prikolicu s kočnicama do mase od 3,5 tona, dok je maksimalna dozvoljena masa vozila sa teretom 3,3 tone. Novi Amarok na domaćem tržištu dostupan je po ulaznoj cijeni od 85.302 KM, dok za bogato opremljeni testni model treba izdvojiti 115.160 KM sa PDV-OM. Kupci mogu da ga kombinuju sa šest paketa opreme i dobiju ga u konfigurac­iji radnog vozila ili skupocjeno­g off-road vozila. Osim najjačeg 3.0 TDI motora na raspolagan­ju su im i dvije manje verzije 2.0 TDI agregata sa 170 i 205 KS. Sve u svemu, riječ je o multifunkc­ionalnom pick-up automobilu, koji ima sve preduslove da bude jedan od lidera u ovom segmentu na domaćem tržištu. Da li će tako i biti odlučiće isključivo kupci.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina