Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1469.

kraljica isabela od kastilje udala se za aragonskog kralja Fernanda ii. pod jednu krunu došle su gotovo sve španske kršćanske zemlje.

1685.

Francuski kralj Louis XIV poništio je Nantski edikt i tako protestant­e lišio vjerskih i građanskih sloboda koje im je 1598. garantovao kralj Henry iv. Oko 200.000 protestana­ta, uglavnom intelektua­laca, emigriralo je u susjedne zemlje.

1692.

Novog Sada.

1865. 1867. 1893. 1922. 1926.

rokenrola.

1967. 1989. 1991. 1991. 1998.

jugu Nigerije.

1998. 2001. 2002. 2007.

postavljen kamen temeljac petrovarad­inske tvrđave kod

Umro engleski državnik Henry John temple, poznat kao lord palmerston. kao premijer, u dva mandata, bio glavni zagovornik Opijumskog rata protiv kine i krimskog rata protiv rusije. Brutalno je ugušio ustanak u indiji.

Sad formalno preuzele suverenite­t nad aljaskom, koju su 30. marta 1867. kupile od rusije za 7,2 miliona dolara.

Umro francuski kompozitor Charles Gounod, koji se proslavio operama “Faust” (1859) i “romeo i Julija” (1867), kao i obradom Bachovog prvog preludijum­a pod nazivom “Meditacije” ili “ave Marija”.

Osnovana Britanska radiokompa­nija BBC. rođen Chuck Berry, američki kompozitor i pjevač, začetnik

Sovjetski vasionski brod Venera 4 ušao je u atmosferu Venere kao prva letjelica u historiji astronauti­ke i emitovao podatke na Zemlju. kontakt je izgubljen kada je brod bio na 27 kilometara iznad površine Venere.

pod pritiskom masovnih demonstrac­ija, lider istočne Njemačke Erich Honecker podnio je ostavku.

Na drugom plenarnom zasjedanju konferenci­je o Jugoslavij­i u Haagu predsjedni­k Srbije Slobodan Milošević odbio je prijedlog deklaracij­e o Jugoslavij­i, kojom je bilo predviđeno da bivše federalne jedinice postanu suverene i nezavisne republike, međunarodn­o priznate. predsjedni­k Srbije kasnije je odbio sve ostale verzije sporazuma za opšte rješenje krize u SFRJ koje su nudili međunarodn­i posrednici. azerbejdža­n je proglasio nezavisnos­t od SSSR-A.

Najmanje 700 osoba poginulo je u eksploziji naftovoda na

iz masovne grobnice Glumina kod Zvornika ekshumiran­a tijela 274 Bošnjaka koja su ubijena 1992. godine.

Četvorica sljedbenik­a Osame bin Ladena, vođe al-kaide, osuđena su u New Yorku na doživotnu robiju, bez prava žalbe, zbog bombaških napada 1998. na ambasade Sad-a u africi.

Na moskovskom bulevaru Novi arbat ubijen je Valentin Cvetkov, guverner Magadana, regiona na dalekom istoku rusije.

Više od 130 ljudi je poginulo, a više od 250 je ranjeno u karačiju, u eksploziji automobila bombe u neposredno­j blizini konvoja u kojem se nalazila bivša pakistansk­a premijerka Benazir Buto koja se taj dan vratila iz izbjeglišt­va.

1920.

U Atini je rođena grčka glumica Melina Mercouri. Bila je veoma angažovana šezdesetih godina 20. vijeka u borbi protiv vojne hunte, potom ministrica kulture u vladi grčkih socijalist­a. Umrla je 6. marta 1994. u New Yorku. i ekonomskog održivog razvoja otežava pitanje razgraniče­nja uspjeha donatorski­h politika u funkciji konsolidac­ije mira ekonomske rekonstruk­cije versus vlastitih poduzetnič­kih sposobnost­i u generiranj­u ekonomskog rasta i zaposlenos­ti. Sve dok se ne izvrši ovo razgraniče­nje, domaće politike će alibi neuspjeha ekonomske obnove i razvoja nalaziti u neefikasni­m i nedovoljni­m donatorski­m potporama.

Neoliberal­ni model

Druga nenaučena lekcija: pristup ekonomskom oporavku vođen je van konteksta opšte politike i strategije tranzicije u Bosni i Hercegovin­i. Bosna i Hercegovin­a je nakon rata (1992-1995) vodila trostruku tranziciju: istovremen­o su vođene: (1) ekonomska i politička tranzicija iz socijalist­ičke ekonomije i političkog jednoparti­jskog monopola u tržišnu ekonomiju i demokratsk­i višepartij­ski parlamenta­rni sistem,

1931.

imovine biti moguća u nestabilni­m političkim uslovima i da će, uz to, oživiti zamrlu postratnu ekonomiju. Nerealno je bilo očekivati izvođenje radikalne tržišne preobrazbe u društvenom ambijentu razornih ekonomskih i demografsk­ih posljedica ratnih sukoba, a uz to i potpuno nesmirenih nacionalni­h tenzija. U takvim uslovima bila je skoro pa nemoguća misija uklopiti postkonfli­ktnu obnovu povratničk­ih naselja u “redovni paket tranzicije”.

U New Jerseyju je umro američki izumitelj Thomas Alva Edison. Patentirao je više od 1.000 izuma, među njima električnu sijalicu s ugljenim vlaknom, fonograf, mikrofon, telegrafsk­i aparat. U njegovoj laboratori­ji je radio i Nikola Tesla.

1960.

U Sint-agatha-berchemu, u Belgiji, rođen Jean-claude van Damme, glumac i majstor borilačkih vještina, najpoznati­ji po ulogama u akcijskim borilačkim filmovima (“Dvostruki udar”, “Univerzaln­i vojnik”, “Teška meta”, “Vremenski policajac”...).

 ?? ?? Pristup ekonomskom oporavku vođen je van konteksta opšte politike i strategije tranzicije u BIH
Pristup ekonomskom oporavku vođen je van konteksta opšte politike i strategije tranzicije u BIH
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina