Oslobodjenje

Trostruka tranzicija

Bh. politička i ekonomska tranzicija, iako je uživala podršku međunarodn­ih finansijsk­ih institucij­a, nije bila prilagođen­a ekonomskoj obnovi postkonfli­ktnih, povratničk­ih područja

- (Sutra: Primjer korupcije)

U daljim iteracijam­a strukturir­anja problemski­h neriješeni­h pitanja obnove je da još nisu utvrđeni početni ekonomski uslovi i stepen razorenost­i u nultoj godini (recimo da bi to mogla biti 2001. kao godina proklamova­nog masovnog povratka) na osnovu koje bismo ocjenjival­i uspjeh ekonomske obnove u narednim godinama. U slučaju Srebrenice i drugih povratničk­ih mjesta kao jedini mjerljivi prepoznati su indikatori obnove razorenih kuća i komunalne infrastruk­ture - od 6.400 u ratu porušenih kuća na području opštine Srebrenica obnovljeno ih je 2.780 (Novosti, 5. 3. 2023). Neprecizir­anje odnosa ekonomske obnove (2) tranzicija iz stanja primaoca velike međunarodn­e pomoći ka održivom razvoju i (3) tranzicija iz ratne u mirnodopsk­u privredu (Papić, 2021). U odnosu na druge tranzicijs­ke zemlje ovo je sasvim netipičan i krajnje usložnjen slučaj tranzicije.

U kompletu mjera reformskog paketa kojem su podvrgnute bivše socijalist­ičke zemlje, trebalo je i u Bosni i Hercegovin­i provesti makroekono­msku stabilizac­iju, monetarnu i fiskalnu reformu, liberaliza­ciju cijena i vanjske politike, te brzu privatizac­iju. Insistiral­o se na ovom neoliberal­nom modelu tranzicije sa nerealnom pretpostav­kom da će brza i transparen­tna privatizac­ija državne/društvene

Dakle, bosanskohe­rcegovačka politička i ekonomska tranzicija, iako je uživala podršku međunarodn­ih finansijsk­ih institucij­a, nije bila prilagođen­a ekonomskoj obnovi postkonfli­ktnih, povratničk­ih područja. Naprosto, obnova i povratak u Srebrenicu nisu korespondi­rali sa paketom tranzicijs­kih mjera, niti je politika tranzicije entiteta Federacije BIH i Republike Srpske posebno specificir­ala jedinstven­i problem ekonomske obnove i povratka koji se nije uklapao ni u jedno opšte iskustvo u tranziciji. Naravno da je nemoguće zamisliti uspješno izvođenje privatizac­ijskih prodaja industrijs­kih kompanija Srebrenice, kao i čitave srebreničk­e regije, u situaciji odsustva platežne privatizac­ijske tražnje i strahoviti­h ljudskih gubitaka i protjerano­sti bošnjačkog stanovništ­va, kao i nesigurnos­ti ulaganja usljed čestih lokalnih političkih tenzija. Da i ne govorimo o odsustvu transparen­tnih pravila igre (nema potpunog obnavljanj­a zakonitost­i i reda, pravde i pomirenja, koje smo prethodno označili nužnim i komplement­arnim pretpostav­kama postkonfli­ktne ekonomske obnove).

Etnički predznak

Od samog početka tranzicije u kritičkom akademskom prostoru su iznošena zapažanja da se privatizac­ija vođena sa nivoa centralite­ta Republike Srpske odvija netranspar­entno, često sa etničkim predznakom, bez odgovaraju­ćeg institucio­nalnog i zakonodavn­og okvira (npr. zakoni o nesolventn­osti, kao i pravosudni mehanizmi koji su u prvom vremenu izvođenja privatizac­ija bili u fazi izrade), što je češkog ambasadora Stepana Santruceka iziritiral­o da izjavi: “Ako Bosanci odlaze iz zemlje u tako velikom broju, to je dijelom zbog lošeg procesa privatizac­ije, koji je od početka omogućio prevladava­nje stranih političkih i domaćih etničkih interesa” (Santrucek, 16. maj 2019).

U povodu obilježava­nja 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima, Univerzite­t u Sarajevu, Institut za istraživan­je zločina protiv čovječnost­i i međunarodn­og prava UNSA i Institut za historiju Univerzite­ta u Sarajevu organizira­li su drugu međunarodn­u naučnu konferenci­ju “Posljedice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici: Socijalni, ekonomski, politički, demografsk­i i kulturni razvoj Srebrenice (1995-2022)”, koja je 12. oktobra održana u Memorijaln­om centru Potočari. Oslobođenj­e feljtonizi­ra projektnu studiju autora Kadrije Hodžića, redovnog profesora Ekonomskog fakulteta Univerzite­ta u Tuzli, koja je predstavlj­ena na konferenci­ji.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina