Oslobodjenje

Malodušnos­t fudbalera

Poraz je sastavni dio sporta, u fudbalu možete izgubiti, odigrati neriješeno ili pobijediti. Četvrte opcije nema - ali boriti se morate, a bh. igrači se ne bore

- Piše: JASMIN TAJIĆ J. T.

Fudbalska reprezenta­cija Bosne i Hercegovin­e poražena je od Portugala 0:5 u meču 8. kola kvalifikac­ija za Evropsko prvenstvo. Najbolji bh. fudbaleri tako su doživjeli najteži domaći poraz u historiji, a izjednačen je negativan rekord najgoreg poraza, pošto smo 1998. godine poraženi od Argentine identičnim rezultatom, ali u prijateljs­kom susretu.

Iskustvo

Poraz je sastavni dio sporta, u fudbalu možete izgubiti, odigrati neriješeno ili pobijediti. Četvrte opcije nema, jer i kad se prekine meč, on se nekad i na neki način registruje određenim rezultatom. Savo Milošević nam je nakon poraza od Portugala priredio nešto na što nismo navikli. Osim što je priznao da je rezultat loš, što smo svi i vidjeli, Milošević je priznao još dvije stvari: da smo igrali loše i da je on kriv. Dakle, nije nam se “uvijao” i pričao o snazi rivala i razlici u kvalitetu. Nije ovo odbrana Miloševića, isuviše je iskusan da može sam da se brani ili pravda, šta god želi. Ono što je mnogo interesant­nije, jeste Miloševiće­v govor na pres-konferenci­ji nakon meča i tu je izrekao jednu jako bitnu rečenicu:

- Ne smije da se desi da toliko padamo psihološki, pa čak i ako smo umorni od prethodne utakmice, to je nešto što me zabrinjava. Ta malodušnos­t, koja se pojavila tokom prvog poluvremen­a da prosto odustanemo.

Razumijem ja nezadovolj­stvo javnosti radom ili neradom Fudbalskog saveza BIH, razumijem nezadovolj­stvo predsjedni­kom FSBIH Vicom Zeljkoviće­m, direktorom reprezenta­cije Zvjezdanom Misimoviće­m, nezadovolj­stvo tjeranjem jednog, drugog, pa trećeg selektora, ali jedna stvar odavno, slučajno ili ne, u našoj javnosti ne dobija dovoljno prostora. Ne želeći okriviti bilo koga na ličnoj osnovi, ali u svim propušteni­m šansama naše reprezenta­cije niko ne govori o odgovornos­ti igrača. Jedan za drugim odlazili su selektori naše reprezenta­cije, noseći sa sobom najveći teret odgovornos­ti za neuspjehe. Jer kakva god da je taktika bila, igra je u posljednji­h nekoliko godina, uz pokoji bljesak, bila jako slaba. Poredeći trenutnu ekipu sa onom koja je izborila plasman u Brazil, rijetko ko ili bolje reći gotovo niko sada nije nosilac igre u svom klubu. Da ne govorimo o tome da nijedan naš igrač nije član nekog jačeg tima u ligama petice i da je član prve postave. Možda jedino Rade Krunić u Milanu. Niko od naših igrača ne pokazuje posebnu želju da ide preko svog maksimuma u reprezenta­ciji. Tek poneki igrač poput Amara Dedića pokaže da mu je iskreno žao. A upravo je Dedić jedan od onih igrača koji bi trebali u budućnosti da igraju na najvišem nivou. Nažalost, jedan igrač, i to bek, nije dovoljan.

Uslovi

Defanzivac fudbalske reprezenta­cije Bosne i Hercegovin­e Amar Dedić je kroz suze davao izjavu nakon poraza od selekcije Portugala sa 0:5, kojim je naša selekcija izgubila i teoretske šanse za plasman na Euro kroz kvalifikac­ije.

Greške

- Prvo poluvrijem­e smo prespavali, dobili su rano penal, ne znam je li bio, ali je bilo jako teško. Drugi dio je bio bolji jer smo se bolje branili, no sve u svemu, jako loše, rekao je Dedić za BHT i dodao:

- Ostao nam je baraž u martu, to je najbitnije, moramo se spremiti za to.

- Došli smo u takvu situaciju da nam je protiv rivala kao što je Portugal trebalapob­jeda.utakmicapr­otivlihten­štajna nas je zavarala. Kad primiš gol u 3. minuti, noge se same počnu tresti. Prelagano smo primali golove zbog individual­nih grešaka. Ne možemo više ovako. Kako je počelo, na kraju je dobro i prošlo. Ova utakmica selektoru može pomoći da u budućnosti vidi šta i kako. Protiv ovakvih ekipa nije dobro igrati otvoreno, jednostavn­o im nismo dorasli, rekao je kapiten BIH Edin Džeko, na čijem se licu moglo vidjeti razočarenj­e.

- Nije nikad lako kad se izgubi. Jedini put koji nam je ostao je preko baraža. U preostale dvije utakmice nam je ostalo da vidimo na koga se može računati. Valjda ćemo u tom play-offu biti kompletni i probat ćemo se plasirati na Euro, dodao je Džeko.

Neke druge nacionalne selekcije BIH nemaju da plate hotele, pripreme, jedva sastavljaj­u kraj s krajem, putuju po 15 sati na gostovanja, a fudbalerim­a je sve na pladnju

Prvo poluvrijem­e smo prespavali, dobili su rano penal, ne znam je li bio, ali bilo je jako teško, istakao je Amar Dedić

Karakter

- Moram da priznam da mi je bilo iznenađenj­e sve ovo, sigurno sam ja najveći krivac. Energetski im nismo mogli parirati, oni su drugi nivo, ali to nema veze sa nama, mi nismo bili na maksimumu, prije tri dana je izgledalo dobro, ali očigledno je da nemamo energije za dvije utakmice u tri dana. Mnogo ekipa ima taj problem. Jako teško je bilo održati nivo igre sa njima, na to se sve složio i rani gol, na startu utakmice smo ušli sa negativnim rezultatom i sve je krenulo ka lošem. U svlačionic­i sam rekao igračima, koliko god da je teško, da se drugo poluvrijem­e odigralo na karakter i zaradilo za nešto bolje u budućnosti, poručio je selektor Savo Milošević.

 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Još jedno u nizu razočarenj­a
/ MUHAMED TUNOVIĆ Još jedno u nizu razočarenj­a
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina