Oslobodjenje

Mostarski derbi za vrh tabele

Zrinjski i Velež odigrat će zaostali meč 3. kola Premijer lige Bosne i Hercegovin­e Pod Bijelim brijegom

- Piše: JASMIN TAJIĆ J. T. J. T.

ZRINJSKI VELEŽ

Aktuelni šampion Bosne i Hercegovin­e mostarski Zrinjski ima nadoknadit­i još dvije utakmice u tekućem prvenstvu i obje su derbiji. Onaj hercegovač­ki bit će nadoknađen u novembru, a mostarski derbi danas.

Bit će to zaostala utakmica trećeg kola Premijer lige, a Zrinjski u nju ulazi nakon što je ponovo uhvatio pobjedničk­i ritam kada je liga u pitanju. Osim što ima četiri pobjede u nizu, Zrinjski u derbi ulazi i s velikom serijom u samim mostarskim derbijima. Naime, plemići nisu od Veleža izgubili pune tri godine, imaju četiri pobjede u nizu i šest pobjeda u posljednji­h sedam utakmica.

Tri znaka

Međutim, trener Krunoslav Rendulić kaže da u derbijima ulogu ne igra ni statistika ni trenutna forma.

- Neću reći ništa novo ako kažem da nas čekaju zahtjevna utakmica i kvalitetan protivnik. Velež igra dobro, u seriji je pozitivnih rezultata i to je momčad koja teži nadigravan­ju. U derbijima favoriti ne postoje, sva tri znaka su moguća. Nadam se samo da će utakmica biti kvalitetna, da će i jedni i drugi pružiti dobru igru i da će pobijediti bolji, rekao je Rendulić, dodavši kako je Velež u maloj prednosti jer je Zrinjskom pauza kraće trajala.

Kapiten u odsustvu Nemanje Bilbije Slobodan Jakovljevi­ć kazao je kako je ekipa spremna za derbi.

- Atmosfera je dobra i nadam se da će takva ostati. Utakmica sama po sebi nosi pritisak, jer znamo što ljudima u gradu znači ova utakmica. Pritisak je uvijek kada se igra protiv Veleža, nadam se samo fair-playu, a neka pobijedi bolji, istakao je Jakovljevi­ć.

Deanu Klafuriću ovo je prvi mostarski derbi.

- Derbi je pred nama. Naravno, to je duel velikih rivala, utakmica koja sa sobom nosi određenu dozu strasti, posebno kod navijača, što se opet preslikava na ekipu. Mi u ovu utakmicu moramo ući kao u svaku, jer je to jedini ispravni pristup u nogometu, to igrači znaju. Zrinjski je ekipa koja stvarno igra dobro, s utakmicama u Europi su dobili dodatno samopouzda­nje. Međutim, radi se o derbiju, u derbiju nema favorita, a mi u svakoj utakmici pokušavamo igrati na pobjedu, rekao je Klafurić.

Atmosfera

Kapiten rođenih Denis Zvonić će sasvim sigurno biti jedan od iskusnijih na terenu.

- Atmosfera je odlična među igračima. Momci su željni dokazivanj­a, žele dati maksimum, žele pokazati što smo to sve radili s našim trenerom u ovoj pauzi. Želimo nastaviti našu pozitivnu seriju, naglasio je Zvonić.

Zaostali meč 2. kola Premijer lige BIH, danas: Borac - Sarajevo (19 sati; sudije: M. Musa, Nanić i Ilinčić; prenos: Arena Sport TV). Zaostali meč 3. kola, danas: Zrinjski - Velež (16.30; Gedžić; Novalić i Kadić; Arena Sport TV).

Poredak: Borac 24 boda (-1), Sarajevo 19 (-1), Široki Brijeg 19 (-1), Zrinjski 18 (-2), Velež 17 (-1), Posušje 13, Željezniča­r 12, Sloga Meridian 12, GOŠK 11, Igman 9, Tuzla City 8, Zvijezda 4.

Poklon za Lanu Pudar

BH Fanaticosi, navijačka grupa koja prati sve reprezenta­tivne selekcije naše zemlje, obradovali su najbolju bosanskohe­rcegovačku plivačicu Lanu Pudar.

- Našoj Lani Pudar pomogli smo da dođe do opreme koja joj je potrebna za kvalitetni­ji trenažni proces. Želimo joj još više snage i sreće za nove izazove i zahvaljuje­mo što se davno zaklela na vjernost, napisali su na društvenim mrežama.

BH Fanaticosi često učestvuju u akcijama kojima je cilj pomoć bh. sportu i sportistim­a, a to su potvrdili i ovim lijepim gestom.

Tuzla City u Derventi

Jedan od četiri zaostala susreta šesnaestin­e finala Kupa Bosne i Hercegovin­e odigrat će se danas. Od 15 sati u Derventi će domaći Tekstilac dočekati Tuzla City. Od ove sezone Tekstilac je član Druge lige Republike Srpske - Zapad i nakon osam kola nalazi se na 7. mjestu sa 13 bodova. Ima četiri pobjede, jedan remi i tri poraza. Tuzla City je u Premijer ligi BIH na 11. mjestu sa osam bodova - dvije pobjede, dva remija i šest poraza. Nakon dolaska Milenka Bošnjakovi­ća Tuzlaci su i dalje bez trenera, a ekipu vode doskorašnj­i pomoćnici Selvir Mujić i Adnan Osmahodžić.

To je duel velikih rivala, utakmica koja sa sobom nosi određenu dozu strasti posebno kod navijača, ističe Dean Klafurić

 ?? ?? Rođeni tri godine ne znaju za trijumf protiv gradskog rivala
Rođeni tri godine ne znaju za trijumf protiv gradskog rivala
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina