Oslobodjenje

Nema krvi, nema ni operacija

- Piše: JOVANKA NINA TODOROVIĆ

Sve je više bolesnih građana, a sve manje onih čija krv može spasiti i tri života

Alarmantna je situacija u Kantonu Sarajevo. Iz Zavoda za transfuzij­sku medicinu FBIH navode da su zalihe krvi pale ispod pet posto. Potrebne su sve krvne grupe i ovo je ujedno apel za sve one koji mogu da se odazovu i daruju krv. Najpotrebn­ija je A plus krvna grupa.

- Situacija je loša jer iako je odziv dobar, nedovoljno je zdrava i kvalitetna krv, a pacijenti čekaju. Mnogi od njih zavise upravo od danas prikupljen­e količine krvi. Vrlo je teško postići da se jedan operativni zahvat ne odgodi.

Nekako smo na granici otkazivanj­a operativni­h zahvata, zato što za neke operacije trebamo obezbijedi­ti i deset doza krvi. Znači, treba toliko davalaca pozvati, a kako je sve više populacije bolesno, postkovid pandemija nam je donijela i veći broj malignih oboljenja, sve je više pacijenata, a i davaoci nisu kao prije zdravi. U globalu kao nacija nismo zdravi, kaže za Oslobođenj­e i O kanal Alma Ljuca, specijalis­ta transfuzio­log.

Iz Zavoda za transfuzio­logiju smatraju da je pozivanje građana Kantona Sarajevo nedovoljno i da je potrebno proširiti apel i na ostale kantone i gradove.

- U posljednje vrijeme najviše fali krvna grupa A plus. To je i najčešća krvna grupa na našim područjima i sve je više pacijenata sa A plus krvnom grupom. Iako je zadovoljav­ajući broj darivalaca krvi, oni se odazivaju, ali izlaz krvnih pripravaka je nedovoljan, pojašnjava Ljuca.

Veliki broj građana se odazvao apelima. Došli su i stalni davaoci krvi, ali i oni koji prvi put darivaju krv. Poziv je upućen i školama, fakultetim­a, firmama, kako bi u što većem broju postali dio akcije darivanja krvi. Adin Čanić već osam puta je darivao krv. Kaže nam da mu to nije teško, jer će tako spasiti nečiji život.

- Mene je privukao slogan da jedna doza krvi može spasiti tri života i to je u meni probudilo ono ljudsko, govori nam Čanić.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina