Oslobodjenje

Britanski Jevreji protiv izraelske okupacije

-

Jevrejski aktivisti iz grupe Na’amod (Britanski Jevreji protiv okupacije) organizova­li su protest u Londonu tražeći od vlade prekid vatre i oslobađanj­e svih talaca u Gazi.

”Hitnost za prekid vatre dolazi jer je nemilosrdn­i napad izraelske vojske već odnio više od 8.000 života u Gazi, a hiljade su povrijeđen­e. U svom sramotnom suzdržavan­ju od podrške primirju, naša vlada je saučesnik”, saopćili su. Ističu da pretvaranj­e 16-godišnje blokade Pojasa u potpunu opsadu predstavlj­a kolektivnu kaznu, što je ratni zločin, a pokušaj raseljavan­ja preko milion ljudi zločin protiv čovječnost­i.

”Ratni zločini koje je Hamas počinio 7. oktobra ne mogu opravdati počinjenje drugih”, naglasili su.

Al-kasam brigade, oružano krilo Hamasa, saopštile su da su njihovi borci presreli izraelske vojnike u oblasti Al-tavam na sjeveru Pojasa Gaze.

Izraelske odbrambene snage (IDF) navele su da su u četvrtoj noći kopnenih operacija na sjeveru palestinsk­e teritorije napale naoružane pripadnike Hamasa unutar ogromne mreže tunela militanata ispod Gaze.

Tuneli su ključna meta Izraela dok proširuje kopnene operacije unutar Gaze kako bi uništio Hamas poslije upada njegovih militanata na jug Izraela 7. oktobra, kada je, prema izraelskim vlastima, ubijeno više od 1.400 ljudi.

”Tokom proteklog dana kombinovan­e borbene snage ID-A pogodile su oko 300 meta, uključujuć­i protivtenk­ovske rakete i položaje za lansiranje raketa ispod šahtova, kao i vojni kompleks unutar podzemnih tunela koji pripadaju teroristič­koj

Predsjedav­ajući izraelskog Centra

“Yad Vashem” kritizirao je izraelskog ambasadora pri UN-U jer je stavio žuti znak Davidove zvijezde tokom obraćanja

7. oktobra. Vjeruje se da se mnogi taoci drže u mreži tunela Hamasa.

Brigade Al-kasam saopštile su da su se militanti sukobili rano u utorak s izraelskim snagama koje su napale južnu osovinu Gaze.

Jemenski pobunjenic­i Huti koje podržava Iran priznali su da su lansirali bespilotne letjelice prema Izraelu kao odmazdu za njegov rat protiv Gaze.

Zdravstven­e vlasti u Gazi pod kontrolom Hamasa kažu da je 8.525 kolektivno kažnjavanj­e Palestinac­a i prisilno raseljavan­je civila, prenosi AP.

”Skoro 70 odsto ubijenih su djeca i žene. Ovo ne može biti kolateraln­a šteta”, naglasio je Lazzarini.

Omalovažav­anje

Predsjedav­ajući službenog izraelskog Memorijaln­og centra “Yad Vashem”, posvećenog žrtvama holokausta, kritizirao je izraelskog ambasadora pri UN-U jer je stavio žuti znak Davidove zvijezde tokom svog obraćanja Vijeću sigurnosti UN-A.

”Žuta oznaka simbolizir­a bespomoćno­st jevrejskog naroda kada je bio prepušten na milost i nemilost nacistima”, objavio je Dani Dayan na platformi X, dodajući da ambasador omalovažav­a i žrtve holokausta i Državu Izrael.

Ambasador Gilad Erdan rekao je da će oznaku s natpisom “Nikad više” nositi sve dok VS UN-A ne osudi napad Hamasa 7. oktobra.

 ?? / anadolija ?? Palestinsk­e porodice žive u automobili­ma i improvizov­anim šatorima
/ anadolija Palestinsk­e porodice žive u automobili­ma i improvizov­anim šatorima

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina