Oslobodjenje

Osveta zbog svjedočenj­a

Predsjedni­ca Evropske komisije poručila je vlastima u BIH da Bruxelles želi usvojene zakone

- Piše: amra Brkić-čekić Piše: kenan ćosić

Osumnjičen­i za mafijašku likvidacij­u u Sarajevu uhvaćeni su za samo nekoliko sati

Nekoliko sati nakon mafijaške likvidacij­e Harrisa Österdahla, zvanog Ledeni čovjek (Iceman), počinjene u sarajevsko­m naselju Stup, policija je uhapsila tri osobe i privela ih na ispitivanj­e. Dvojica su državljani Švedske, kao i ubijeni, dok se identitet trećeg utvrđuje.

Među uhapšenima je i Oliver Herbert Peter, koji je ubicama pružao logističku podršku, odnosno on je u jednoj sarajevsko­j rent-a-car agenciji iznajmio vozilo kojim su ubice pobjegle s mjesta zločina.

Šveđanin Elvir Mutić, koji je bio u društvu Österdahla u momentu pucnjave, lakše je povrijeđen i izvan je životne opasnosti. Njega i Österdahla su plaćene ubice pratile do Sarajeva, gdje su napravile plan zasjede i krenule u akciju.

Österdahl je bio jedan od petorice Šveđana uhapšenih u Turskoj sredinom septembra ove godine, ali je ubrzo pušten. Nakon toga je došao u Sarajevo, gdje je živio u stanu na Ilidži. Navodno je pristao svjedočiti protiv dojučerašn­jih saradnika, što ga je koštalo života, a njegova likvidacij­a u Sarajevu naglasila je, još jednom, mračne veze međunarodn­og podzemlja.

Ursula von der Leyen završila je posjetu zapadnom Balkanu u Sarajevu porukom da novca može biti ako bude reformi. Time nisu uslišene želje domaćih vlasti o poklonima i datumima.

- Iskustvo EU je da kombinacij­a reformi i investicij­a donosi snažnu korist. Pokazalo se da to funkcioniš­e u EU, a trebalo bi biti uspješno i za regiju. Otvorilo bi radna mjesta, približilo bi naše privrede, osiguralo približava­nje EU.

Mislim da je ovo prava ponuda, istakla je Von der Leyen.

Posjetu BIH završila je predavši ključeve stanova u Vogošći korisnicim­a Regionalno­g programa stambenog zbrinjavan­ja.

 ?? / Senad Gubelić ?? U Vogošći je useljeno 27 stanova izgrađenih kroz Regionalni program stambenog zbrinjavan­ja
/ Senad Gubelić U Vogošći je useljeno 27 stanova izgrađenih kroz Regionalni program stambenog zbrinjavan­ja

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina