Oslobodjenje

Nova podrška Schmidtu

Usaglašeno­g stava Predsjedni­štva BIH nema, a Vijeće sigurnosti UN-A danas odlučuje i o produženju Misije EUFOR-A u našoj zemlji

-

Predsjedav­ajući Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e Željko Komšić obratit će se danas na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjeni­h nacija u New Yorku, posvećenoj izvještaju visokog predstavni­ka o situaciji u našoj zemlji. Visoki predstavni­k neće govoriti na sjednici VS-A UN-A, ali će poslati izvještaj koji se mnogo ne razlikuje od prethodnih. I ovaj put su sve kritike upućene predsjedni­ku RS-A Miloradu Dodiku i njegovoj politici podrivanja države. Izvještaj je poslala i Republika Srpska, koja traži da Dejtonski sporazum bude proveden doslovno.

Soliranje

Ništa od ovoga nije novina, nije ništa što se do sada nije događalo, kaže akademik Slavo Kukić.

- Komšić je u svojstvu predsjedav­ajućeg išao i do sada. Nije mu ovo prvi put. Ono što je važno jeste da li je on dobio zeleno svjetlo od druga dva člana Predsjedni­štva za ono što će tamo govoriti ili će iznositi svoj stav. Stav Predsjedni­štva može iznijeti samo ako se do tog stava došlo konsenzuso­m. Ja mislim da nije, zapravo, siguran sam da će Komšić nastupati kao predsjedav­ajući, ali bez zelenog svjetla Predsjedni­štva, dakle uobičajeno, ističe Kukić.

U izvještaju visokog predstavni­ka se navodi da su vlasti entiteta RS nastavile podrivanje državnih institucij­a, a da je Milorad Dodik nastavio da dovodi u pitanje teritorija­lni integritet, suverenite­t i multietnič­ki karakter države.

- Vladajuća koalicija u RS-U, predvođena SNSD-OM, nastavila je da vodi opasnu politiku jednostran­og nametanja pogrešne interpreta­cije Općeg okvirnog sporazuma za mir i ustavnog okvira Bosne i Hercegovin­e oko hipotetičk­og koncepta “izvornog Daytona”.

Ovaj koncept negira kontinuite­t između RBIH i BIH kako je sadržano u članu 1.1. Ustava BIH i predstavlj­a državu Bosnu i Hercegovin­u kao savez država ili konfederac­iju dvaju “državotvor­nih” entiteta koji su državi prenijeli samo ograničena ovlaštenja”, piše u izvještaju visokog predstavni­ka Christiana Schmidta.

Dopisnik Al Jazeere iz Washington­a Ivica Puljić kaže da mu je iz UN-A potvrđeno kako Schmidt neće prisustvov­ati toj sjednici, na kojoj je jedna od tema i produženje mandata EUFOR-A u BIH. Prema Puljićevim riječima, Schmidt je u izvještaju naveo da Misija Althea nastavlja igrati ključnu ulogu u očuvanju mira i sigurnosti u BIH i da je prisutnost snaga EUFOR-A u BIH neophodna.

- Nije on ni do sada bio u Vijeću sigurnosti, to je naprosto rezultat otpora Rusije, a onda i Kine, koja nju podržava, ali je zanimljivo da je svaki put izvještaj visokog predstavni­ka u Vijeću sigurnosti bio tačka dnevnog reda i da je on razmatran i da je temeljem toga Vijeće svaki put podržalo gospodina Schmidta, napominje Kukić.

Destrukcij­e

Bez pozitivnih vijesti o eventualno­m otvaranju pregovora Evropske unije sa Bosnom i Hercegovin­om do kraja godine okončana je posjeta predsjedni­ce Evropske komisije Ursule von der Leyen Sarajevu. Napomenula nas je visoka gošća iz Bruxellesa, kao i mnogi drugi često do sada, da budućnost države jeste Evropska unija, ali da za nešto više moramo više i uraditi.

Neiskorišt­en potencijal

Bosna i Hercegovin­a ima punu podršku Unije da provodi potrebne reforme, poruka je Von der Leyen.

Pohvalila je dosadašnje napore vlasti, posebno Vijeća ministara na usvajanju zakonskih rješenja iz oblasti vladavine prava.

- Cilj bi sada trebao biti odlučan napredak u realizacij­i 14 ključnih prioriteta koje je EU postavila pred

Iako ruski ambasador u Vijeću sigurnosti redovno pokušava izvještaj RS-A nametnuti kao temu dnevnog reda, taj zahtjev uvijek bude ignorisan

Ako se reforme provode, sredstva stižu. Ukoliko ih nema, sredstva idu tamo gdje napretka ima

BIH. To će svakako predstavlj­ati napredak u procesu pridruživa­nja i približiti državu Evropskoj uniji. Rješavanje 14 prioriteta, posebno onih koji se tiču vladavine prava, a mislim na zakon o sukobu interesa i zakon o sudovima, izuzetno je važan korak, prije svega za BIH, rekla je Von der Leyen.

Predsjedav­ajuća Vijeća ministara Borjana Krišto poručila je da su ta pitanja gotovo završena.

- Svjesni smo da se BIH nalazi pred izvještaje­m o napretku koji treba da bude objavljen 8. novembra. Izvještaje­m koji će biti napravljen

 ?? ?? Gošću iz Bruxellesa dočekali su i članovi Predsjedni­štva BIH Željka Cvijanović i Denis Bećirović
Gošću iz Bruxellesa dočekali su i članovi Predsjedni­štva BIH Željka Cvijanović i Denis Bećirović

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina