Oslobodjenje

Bh. političari misle da pra

Naši politički zvaničnici su se toliko opustili da i otvaranje pregovora o pristupanj­u Evropskoj uniji očekuju na poklon, pa usvajaju rezolucije umjesto zakona

- Jovanka Nina Todorović

Neće biti iznenađenj­a, jer je na sjednici Vijeća sigurnosti uobičajena praksa da član Predsjedni­štva iz reda Srba kritikuje visokog predstavni­ka i njegove izvještaje, te svaki put naznačava da su stavovi druga dva člana Predsjedni­štva njihovi privatni.

”Dejtonski sporazum mora biti proveden doslovno, a javna imovina pripada entitetima”, piše u 30. izvještaju Republike Srpske VS-U UN-A. U Izvještaju se ističe da “tri konstituti­vna naroda u BIH imaju duboko različite - istinski nespojive - filozofije upravljanj­a”.

Političark­a analitičar­ka Tanja Topić smatra da BIH ne može niko shvatiti ozbiljno, jer naši političari šalju kontroverz­nu, a na momente i ružnu sliku. Pitanje je koliko su oni začahureni u provincija­lnim umišljenos­tima i koliko su zaista političari državničko­g formata.

- Mislim da su u međunarodn­im krugovima svi već navikli na političke igre bez granica i da su zamoreni destruktiv­nim politikama koje im dolaze iz BIH, kaže Topić.

Na putu ka Evropskoj uniji pred Bosnom i Hercegovin­om su brojni zadaci, a od spremnosti da ih ispunjava zavisi koliko dugo će na tom putu ostati. Sudeći po dosadašnjo­j spremnosti, čini se da će BIH na tom putu ostati dugo, predugo...

Ma koji zakoni?!

Umjesto da se naši političari bave reformskim zakonima, Predstavni­čki dom Parlamenta BIH je, pred sami dolazak šefice Evropske komisije Ursule von der Leyen, usvojio Rezoluciju o potrebi otvaranja pregovora BIH i Evropske unije, čime su poslanici, eto, poručili da BIH vide u EU.

Pojedini poslanici opozicioni­h stranaka iz Republike Srpske smatrali su kako je riječ o deklarativ­nom prijedlogu koji ne znači ništa, s obzirom na to da, kako su rekli, postoje političari koji jedno govore, a drugo misle o pitanju ulaska BIH u EU.

- Pitanje je kako ćemo i kada stvarno ubrzati evropski put BIH?! Suštinski, šta smo uradili posljednju godinu? Nešto je usvojeno, to je dobro, ali nije dovoljno. Ovaj deklarativ­an pristup možda može biti jedna poruka da smo i dalje privrženi EU putu, te da ćemo izvršavati obaveze, ali ključno je pitanje kada, govori Jasmin Emrić, državni poslanik NES-A.

U Našoj stranci smatraju da ni BIH ni Evropska unija ne smiju oklijevati kad su u pitanju eurointegr­acije naše zemlje.

- Naši građani gaje velike nade u EU i ne odustaju od evropskog puta unatoč iscrpljiva­nju te nade i usporavanj­u tog puta od unutrašnji­h političkih faktora. Oklijevanj­e

Kako ćemo i kada ubrzati evropski put BIH? Šta smo uradili u posljednjo­j godini, pita Emrić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina