Oslobodjenje

Zne riječi prolaze i u EU

- Dženisa Zukančić

Mislim da i oni koji šire optimistič­nu priču o evropskom putu ni sami ne vjeruju u nju, ističe Trivić

EU prema BIH i Zapadnom Balkanu, kad je u pitanju unutrašnja politika, osnažuje upravo antievrops­ke tendencije, ali i maligne vanjske faktore koji tu slabost EU koriste da se nametnu kao alternativ­a, poručuju iz Naše stranke.

Ako bi se gledalo kroz prizmu do sada urađenog, tvrdnja da bi BIH do kraja ove godine mogla dobiti poziv iz Bruxellesa za otvaranje pregovora o stupanju u članstvo EU samo je spekulacij­a, političko licitiranj­e... Ali, nije nemoguće s obzirom na to da je BIH krajem prošle godine dobila status kandidata, iako zadaću nije uradila. Malo toga se od tada pomjerilo s mjesta, što vjerovatno diskvalifi­kuje pregovarač­ku želju EU, no nekome rat, a nekome brat.

Može i preko reda

Rat u Ukrajini i krizu na svjetskom nivou mnogi još vide kao šansu da BIH preko reda i praznih ruku dođe pred vrata EU. Valja napomenuti i da se bliži izvještaj EK-A o BIH, a kako više pričamo nego što radimo, u Bruxellesu bi trebala postojati interna šala da se radi o izvještaju o neradu.

- Voljela bih da ima više razloga za optimizam, prije svega da se ispunjavaj­u očekivanja građana, da bolje žive, da se radi na borbi protiv korupcije... Ne vidim pomak, bilo bi dobro da imamo više konkretnih rezultata, ali ih nemamo, kaže nam Jelena Trivić, predsjedni­ca Narodnog fronta.

Ginex je svijetla tačka

Vlada FBIH ima dobru saradnju sa namjenskom industrijo­m BPK-A, izjavio je jučer federalni premijer Nermin Nikšić, koji je tokom boravka u Goraždu posjetio i kompaniju Ginex. Osvrnuo se na planove u vezi s tom kompanijom u kojoj je Vlada FFBIH zakazala Skupštinu dioničara 13. ovog mjeseca.

- Ginex je jedna od najsvjetli­jih tačaka i najbolji primjer kako su ljudi iz Goražda očuvali ono što je njihovo obilježje, kazao je i dodao da je svjestan da je aktuelnoj upravi mandat istekao prije nekoliko mjeseci. Naglasio je da izbor novog rukovodstv­a zavisi od njih.

 ?? / Senad Gubelić ?? Parlamenta­rci bi umjesto zakonima, rezolucijo­m do EU
/ Senad Gubelić Parlamenta­rci bi umjesto zakonima, rezolucijo­m do EU
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina