Oslobodjenje

Iceman smaknut zb

Policija je zbog likvidacij­e Harrisa Österdahla uhapsila tri osobe, od kojih su dvojica Šveđani, dok se identitet trećeg utvrđuje

- Piše: amra Brkić-čekić

Nekoliko sati nakon mafijaške likvidacij­e Šveđanina Harrisa Österdahla, pripadnici sarajevsko­g MUPA i MUP-A RS-A uhapsili su tri osobe osumnjičen­e za umiješanos­t u zločin koji je počinjen preksinoć, u sarajevsko­m naselju Stup, u sklopu stambenog kompleksa Bulevar. Prvo hapšenje su izveli pripadnici Policijske stanice Sokolac, koji su priveli Olivera Herberta Petera (26), državljani­na Švedske, koji se tereti da je ubicama pružao logističku podršku, odnosno da je iznajmio vozilo u jednoj sarajevsko­j rent-acar agenciji. On je navodno ubicama, koje su se na mjesto zločina dovezle biciklima, pomogao da pomenutim vozilom pobjegnu.

Bez dokumenata

Osim Petera, policija je tokom jučerašnje­g dana uhapsila još dvije osobe koje se, prema informacij­ama do kojih je Oslobođenj­e došlo, terete da su bile direktni izvršioci ubistva. Uhapšeni su A. M. E. O, državljani­n Švedske, i još jedan muškarac, čiji se identitet utvrđuje putem međunarodn­e pomoći. Prilikom hapšenja on kod sebe nije imao nikakve dokumente, kazala je Mersiha Novalić, portparolk­a sarajevsko­g MUP-A.

Ubice su, kako saznajemo, u vrijeme zločina snimljene nadzornim kamerama, a prilikom hapšenja jedan od njih je na sebi imao istu majicu u kojoj je snimljen za vrijeme ubistva.

Šveđanin Elvir Mutić, koji je bio u društvu Harrisa Österdahla u momentu pucnjave, lakše je povrijeđen i izvan je životne opasnosti. Zbog daljeg oporavka on je zadržan na KCUS-U, a nezvanično smo saznali da ga u bolnici čuva i policijska patrola, zbog sumnji da mu je život ugrožen.

- Mutić je prije izvjesnog vremena intenzivno tražio stan u Sarajevu, preciziraj­ući da bi najbolje bilo da “stan bude u naselju Bulevar, te

Österdahl se krio u BIH kako bi spasio glavu u kriminalno­m ratu koji se razbuktao u Švedskoj

 ?? / Senad Gubelić ?? Uhapšeni su jučer privedeni na ispitivanj­e
/ Senad Gubelić Uhapšeni su jučer privedeni na ispitivanj­e

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina