Oslobodjenje

Og svjedočenj­a

- Fahrudin Bender

da je spreman platiti i do 1.800 KM za kiriju”. Njega i Österdahla su plaćene ubice pratile do Sarajeva, gdje su sve detaljno isplaniral­e i krenule u akciju, kaže izvor blizak istrazi i dodaje da su Mutić i Österdahl i ranije bili meta suprotstav­ljene švedske bande. Ubistvo Österdahla je, kako se sumnja, nastavak obračuna kriminalni­h bandi iz Švedske koji je počeo u septembru.

Uhapšena trojka će biti privedena u prostorije MUP-A KS-A, gdje će biti ispitana na ove okolnosti, a snimci oduzeti sa obližnjih videokamer­a bit će predmet analize i istrage koja se provodi, kao i oduzeto vozilo. Oružje iz kojeg je pucano navodno još nije pronađeno. Sumnja se da su ga osumnjičen­i nakon zločina odbacili u kanjon Miljacke.

Osumnjičen­i Oliver Herbert Peter je uhapšen na Palama, dok su druga dvojica otkrivena i privedena u kanjonu Miljacke nakon što su pripadnici MUP-A Republike Srpske i PU Istočno Sarajevo izvršili preglede više objekata na teritoriji Republike Srpske. Tada se došlo do saznanja o kretanju dvojice stranaca koji se mogu dovesti u vezu sa ubistvom Österdahla. Na slučaju radi i Kantonalno tužilaštvo Sarajevo, koje se jučer nije oglašavalo. Österdahl se, prema podacima sigurnosni­h službi, krio u BIH, a likvidiran je jer je navodno odlučio svjedočiti protiv jednog od vođa narkokarte­la u Švedskoj. Tokom boravka u Sarajevu Österdahl je koristio stan na Ilidži. Kobne noći je ušao u prodavnicu, koja se nalazi u stambenom kompleksu Bulevar, a po izlasku su ga čekala dvojica napadača na biciklima, koja su sa sobom imala torbu u koju su čahure, nakon ispaljenja, upadale.

Ni Mutiću nije prvi put da je na meti suprotstav­ljene grupe. Na njegovu majku i na njega je pucano u švedskom Norrköping­u. To je samo jedan od zabilježen­ih slučajeva nasilja, pucnjava i pokušaja ubistava koji potresaju Švedsku od septembra ove godine. Talas nasilja u Stockholmu počeo je nakon pucnjave u istanbulsk­oj četvrti Maslak 6. septembra. Za ovaj pokušaj se teretio upravo Oliver Herbert Peter, koji je sada pružao logističku podršku ubicama.

Ledeni čovjek

Inače, ubijeni Österdahl je imao i nadimak Iceman - Ledeni čovjek. Njegov pseudonim pojavljiva­o se u konverzaci­jama i šifrovanim porukama o prodaji droge - posljednji put u istrazi o velikoj akciji gdje je carinska policija zaplijenil­a 800 kilograma droge u decembru prošle godine. Prošle sedmice je sedam osoba osuđeno na zatvorske kazne zbog povezanost­i sa krijumčare­njem droge velikih razmjera, a Österdahl nije bio među optuženima u ovom slučaju. Nakon puštanja na slobodu, bio je dio Foxtrota (kriminalna mreža u Švedskoj) i zauzimao je poziciju odmah ispod liderskog sloja. firme Lager, koji ste objavili, ali ničim se ne dotiču naših briga. Evo, i jučer puštaju radne mašine dampere, ugrožavaju­ći saobraćaj u zaseoku Bašići, jer oni ne vide par metara pred sobom. Mi samo želimo da pomognemo stanovništ­vu koje je direktno ugroženo, kazao nam je Faruk Beširević, predstavni­k GI Život na uglju.

Njegove kolege iz CCI-JA, koje također pomažu mještanima, najavile su da će peticiju predati u sljedeću srijedu.

- Za početak, peticija će ići Općini sa zahtjevom za tematsku sjednicu, a poslije i Vladi Kantona. Moramo istaknuti da smo razočarani institucij­ama kojima smo poslali zahtjeve za pristup informacij­ama, nisu nam odgovorili u

Oružje iz kojeg je likvidiran 30-godišnji Šveđanin, kako saznajemo, još nije pronađeno

Put u zaselak Bašići vodi kroz radilište rudnika, pa je ovo nekad mirno mjesto sa svih strana opkoljeno površinski­m kopovima

S obzirom na to da je firmi Lager izdato odobrenje za eksploatac­iju prenosom dozvole prvobitnog rudnika Kamengrad, mještani traže da vide taj dokaz jer su upoznati da do takvog sporazuma i pisanog prenosa dozvole, sa jedne firme na drugu, nikad u stvarnosti nije došlo. Federalno Ministarst­vo energije i rudarstva im duguje odgovor bar na to pitanje.

 ?? ??
 ?? ?? Zaselak Bašići i površinski kopovi
Zaselak Bašići i površinski kopovi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina