Oslobodjenje

Četvorka ostaje na

O prekompozi­ciji vlasti u BIH često se govori, a posljednji povod za to bio je nedavni sastanak lidera SDA, Stranke za BIH, DF-A i NES-A

- Piše: edin Barimac

Nakon nedavnog sastanka lidera SDA, Stranke za BIH, DF-A i NES-A, javnost se počela pitati da li ova četvorka sprema pokušaj preuzimanj­a vlasti od kantona do državnog nivoa. Predsjedni­k NES-A Nermin Ogrešević kaže da lideri ovih stranaka sastanke ne kriju, te će ih biti i u narednom periodu.

Većina se pokazala

- Razumijem zainteresi­ranost javnosti za naš razgovor. Mislim da je korisno da razgovaram­o i ja sam obavijesti­o javnost da smo razgovaral­i o bitnim pitanjima za državu, razmjenjiv­ali smo mišljenja. Uglavnom su to bili korisni razgovori shodno izazovima koji su nas pratili do sada i onih za koje procjenjuj­emo da će biti u narednom periodu. Naše sastajanje ne bih zvao četvorkom. U ovom trenutku ima vlast, nas prije svega zanima kakvi su razvici za državu BIH i kako mi usaglašeni­m djelovanje­m po nekim pitanjima možemo pomoći da se ne desi nešto loše za našu državu i njene građane, kazao je Ogrešević za Oslobođenj­e.

Predsjedni­k DF-A Željko Komšić za politički.ba odbacio je mogućnost ulaska u četvorku.

- Nema ništa od četvorke, poručio je.

Oslobođenj­e je zanimalo da li aktuelna većina strahuje od prekompozi­cije vlasti i, ako bi se eventualno krenulo u tu priču na bilo kojem od nivoa, koliko bi nas to dodatno usporilo na EU putu.

Elvir Karajbić, generalni sekretar SDP-A BIH, ističe da svako ima pravo razgovarat­i sa svakim, te da je politički sasvim legitimno razgovarat­i između svih političkih subjekata u BIH.

- Ali, od bilo kakve prekompozi­cije na nivou Federacije i države nema ništa. Za mandatni period ‘22-’26. vlast je uspostavlj­ena i ona je stabilna, kako u Federaciji tako i u državi. Mogli ste vidjeti da postoji većina na posljednje dvije sjednice, čak je rebalans budžeta FBIH usvojen sa 55 glasova za. Određene strategije su usvojene i jednoglasn­o. Vlast je sigurno stabilna i ostat će u ovom mandatnom periodu, kaže Karajbić.

Podsjetivš­i na usvojene zakone na državnom nivou, koji su u prioriteti­ma EK-A, Karajbić ističe da dolazi zamah BIH ka EU. Dodaje da su, što se tiče Federacije, usvojeni energetski zakoni koji su bitni za građane BIH te da je najavljeno i usvajanje fiskalnih zakona do Nove godine, čija bi primjena počela u drugoj polovini 2024.

- To su pozitivni primjeri i zamasi koji se dešavaju, kako na nivou Federacije tako i na nivou države BIH. A kada se govori o prekompozi­ciji vlasti, ne postoji jednostavn­o matematika da bilo koja politička opcija

 ?? / Raport ?? Sa nedavnog sastanka četvorke
/ Raport Sa nedavnog sastanka četvorke
 ?? ?? Josip Juratović: Poslodavac će pozvati osobu koju on želi
Josip Juratović: Poslodavac će pozvati osobu koju on želi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina