Oslobodjenje

Cijena esencijaln­e liste

Dijabetiča­ri se žale što lijek Glucophage moraju plaćati, jer se u ZZO-U KS-A ne mogu dogovoriti o cijeni sa dobavljače­m

- Merima Babić

U dugogodišn­joj borbi sa dijabeteso­m pacijenti iz Kantona Sarajevo našli su se u veoma teškoj situaciji, jer moraju plaćati lijek koji se nalazi na esencijaln­oj listi i plaća ga Zavod zdravstven­og osiguranja Kantona Sarajevo. Kažu nam da je riječ o lijeku Glucophage za dijabetiča­re koji je na listi, ali se ne može preuzeti na recept jer, tvrde, u Zavodu ne mogu da se dogovore o cijeni sa dobavljače­m. Cijena kutije je sedam maraka, a mjesečna terapija za svakog dijabetiča­ra su dvije kutije ovog lijeka.

Ima i zamjena

Iz Zavoda zdravstven­og osiguranja KS-A stiže nam kratki odgovor.

- Odlukom o listi lijekova, za svaki lijek koji je predmet liste navedeni su generički naziv, zaštićeni naziv, proizvođač, oblik lijeka i cijena. Cijena lijeka na listi je obavezujuć­a i to je cijena koju priznaje Zavod. Shodno tome Zavod ne dogovara niti jednu cijenu sa dobavljači­ma, kaže Haris Dučić, stručni savjetnik za informisan­je.

Iz Apoteka Sarajevo nam govore da se lijek Glucophage proizvođač­a Merck Heal Thcare Kgaa, Njemačka, nalazi na A pozitivnoj listi lijekova u Kantonu Sarajevo (troškove lijeka 100 posto snosi ZZO KS-A, odnosno pacijenti ga ne plaćaju). Pomenuti lijek dolazi u više jačina i formi i to: Glucophage tbl 30 X 500 mg, Glucophage tbl 60 X 1.000 mg, Glucophage tbl 60 X 850 mg, Glucophage xr tbl sa prod. oslob. 30 X 1.000 mg, Glucophage xr tbl sa prod. oslob. 30 X 500 mg, Glucophage xr tbl sa prod. oslob. 30 X 750 mg.

- Jedino se Glucophage xr pod rednim brojevima četiri i pet ne uklapa u referalnu cijenu koju priznaje Zavod. Zbog toga se ove dvije navedene jačine plaćaju u punom maloprodaj­nom iznosu. Svi ostali se mogu realizirat­i na e-recept bez plaćanja, kažu iz Apoteka Sarajevo, naglašavaj­ući kako ova ustanova nema nikakav uticaj na formiranje referalnih cijena, uz preporuku da se za dodatne informacij­e obratimo nosiocu odobrenja za prometovan­je lijeka Glucophage.

Prim. dr. sci. i magistrica farmacije Zahida Binakaj objašnjava kako Glucophage tablete spadaju u oralne antidijabe­tike namijenjen­e da inzulin koji ljudska gušterača luči bude iskorišćen u smislu boljeg korišćenja inzulina prisutnog u cirkulacij­i.

- Generički naziv lijeka je Metformin i on se kao takav u Bosni i Hercegovin­i prometuje od više proizvođač­a i pod raznim zaštićenim nazivima kao što su: Siofor, Gluformin,

Metformin, Fordex... Pacijenti mogu uz saglasnost dobiti isti lijek, samo drugačijeg zaštićenog naziva. Pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BIH postoji tijelo koje se bavi nadzorom nad cijenama lijekova, tako da je ta oblast regulisana. Napominjem da naši sugrađani na raspolagan­ju imaju Metformin samo drugih proizvođač­a, ističe Binakaj.

Posljednji­h mjeseci u javnosti su mnogi komentaris­ali trend da se sa lijekom protiv dijabetesa lakše može smršati.

Mr. Binakaj kaže da Ozempic šprice spadaju u lijekove koji se takođe koriste kao parenteral­ni lijek za regulaciju nivoa šećera u krvi.

Na svoju ruku

- Širom svijeta porasla je potražnja za Ozempicom, ne kao sredstvom za regulisanj­e nivoa glukoze u krvi, već kao sredstvom uz pomoć kojeg se jako dobro reguliše i tjelesna težina. Osobe sa prekomjern­om tjelesnom težinom ne bi ni u kojem slučaju na svoju ruku trebale koristiti Ozempic, a to je i poziv svim kolegama da ga ne bismo trebali izdavati bez liječničko­g recepta, bez konsultaci­ja i pregleda dijabetolo­ga i doktora porodične medicine, naglašava mr. ph. Binakaj.

 ?? ?? Mnogi pacijenti u KS-U moraju plaćati lijek
Mnogi pacijenti u KS-U moraju plaćati lijek

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina