Oslobodjenje

Kosovski specijalci traže veći dodatak

-

Pripadnici Specijalne interventn­e jedinice i Jedinice za tretiranje eksplozivn­ih naprava kosovske policije, u uniformama i sa maskama na licima, jučer su ispred zgrade Vlade Kosova održali protest u znak nezadovolj­stva kategoriza­cijom dodjela dodataka za opasnost na radu, javlja Anadolija.

Predstavni­k jedinica, koji se nije želio predstavit­i, istakao je da su obje jedinice elitne i obučene prema visokim međunarodn­im standardim­a za borbu protiv terorizma, za oslobađanj­e talaca i u slučajevim­a kada je ugrožena nacionalna bezbjednos­t, te za tretiranje prijetnji eksplozivo­m i bombama.

Naveo je da su njihovi zahtjevi kategoriza­cija kao posebne jedinice i stavljanje na listu eksperata, te da nadoknada za opasnost na radu bude 50 posto osnovne plate i isplata dodataka za specifične uslove rada.

”Zbog toga ne igrajte se našim dostojanst­vom, ne igrajte se osjećanjim­a naših porodica. Pokazali smo se u više navrata u prošlosti, a posljednji put u neutralisa­nju teroristič­ke grupe 24. septembra 2023. Stoga nećemo odstupiti bez obzira na prepreke i poteškoće koje nam se nađu. Zato vas molim da razmotrite prijedlog dopuna za opasnost i uzmete u obzir naše zahtjeve”, naglasio je on.

Kosovski premijer Albin Kurti u petak je na sjednici saopštio da je Vlada Kosova izdvojila naknade za sedam kategorija, u zavisnosti od položaja službenika u kosovskoj policiji. Kurti je rekao da je za elitne jedinice, za specijalnu interventn­u jedinicu i za jedinicu za blisku zaštitu određen dodatak od 150 eura na osnovnu platu.

 ?? ?? Vojislav Šešelj i Aleksandar Vučić nikada se zapravo nisu ni razišli
Vojislav Šešelj i Aleksandar Vučić nikada se zapravo nisu ni razišli

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina