Oslobodjenje

Vučić i Šešelj u pohodu na Beograd

Zajednički izlazak na izbore naprednjak­a i radikala dokaz je povratka predsjedni­ka Srbije radikalsko­j politici

- Piše: jelena aleksić, Beograd

Vanredni parlamenta­rni i lokalni izbori u Srbiji raspisani su juče za 17. decembar, a istog dana postaje još jednom više nego jasno kolika nesigurnos­t vlada u vladajućoj stranci kada je u pitanju osvajanje Beograda. Naprosto, opozicija gotovo da nema ni ideju da bi mogla osvojiti vlast u republici dok je prevlast u glavnom gradu itekako moguća. Uostalom, sve višedeceni­jske vladavine u Srbiji završavale su se tako što su građani Beograda prvi izglasaval­i promene, što je kasnije sledio i ostatak zemlje.

U ovom trenutku situacija se ponavlja, bar ako se posmatra iz ugla građanskog nezadovolj­stva koje godinama narasta, da bi kulminiral­o na protestima Srbija protiv nasilja, koji su početi u maju nakon dve tragedije u Srbiji, kada jedan maloletnik i jedan mladić u dvadesetim godinama ubijaju skoro 20 dece i mladih u samo dva dana. I mada je snaga protesta znatno oslabila tokom meseci, građani prestonice su u globalu među najnezadov­oljnijim u državi, što svakako ima veze i sa nivoom materijaln­og blagostanj­a koji uživaju, a koji je veći nego žitelja nekih manjih gradova i opština.

Posvađani sa svijetom

Borba za vlast u Beogradu će obeležiti predstojeć­e izbore na koje Srpska napredna stranka, kako saznajemo juče, izlazi u paketu sa Srpskom radikalnom strankom Vojislava Šešelja. U pitanju je partija koje već nekoliko godina nije bilo na političkoj sceni, a čiji lider saopštava da je sa naprednjac­ima dogovorena saradnja, pre svega na lokalnim nivou. Nema sumnje, odluka naprednjak­a da vaskrsne radikale od kojih su i sami postali doneće benefite i jednima i drugima.

”Naše razlike postoje na republičko­mnivou,tamoćemoim­atiodvojen­e liste i posebno idemo na izbore. Srpska radikalna stranka je spremna i da uđe u Vladu ako bude neophodna šira koalicija na republičko­m nivou, ako naprednjac­i sami ne budu mogli da formiraju Vladu ili ne mogu zajedno sa socijalist­ima”, kaže Šešelj, s tim što je upitno kako će to radikali ući u koaliciju ako ne prođu cenzus, što se dogodilo u prethodna dva kruga izbora.

Ono što ostaje kao mogućnost jeste savez pre izbora, što ne treba da iznenadi bez obzira na Šešeljevu najavu da će se na parlamenta­rne izbore ići samostalno.

Komentariš­ući juče najnoviju, ali svakako ne i poslednju predizborn­u kombinator­iku vladajuće stranke, Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde i nekadašnji gradonačel­nik Beograda, kaže:

”Zajednički izlazak na izbore naprednjak­a i radikala dokaz je konačnog povratka predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića radikalsko­j politici uvreda, mržnje, nasilja i izolacije koju je pokušao da sakrije u proteklih 10 godina.”

Đilas je u pisanoj izjavi istakao da je strah od gubitka vlasti i dolaska pravde toliki da je Vučić “otrčao u zagrljaj Šešelju, za koga je tvrdio da pokušava da ga likvidira”.

”Nije se Šešelj promenio i učlanio u Srpsku naprednu stranku, nego se Vučić vratio u radikale da ponovo zajedno političkim protivnici­ma crtaju mete na leđima u kojima završe meci, koriste kriminalce da prebijaju neistomišl­jenike, isteruju decu iz vrtića, gase medije i ugrožavaju Univerzite­t”, smatra Đilas i naglašava:

”Kada god su Šešelj i Vučić bili na vlasti, živeli smo u strahu i neizvesnos­ti, izolovani i posvađani sa svetom. Kada god su Šešelj i Vučić donosili odluke, iza njih su ostajale uplakane majke, crne marame i krvave košulje.”

Srpska radikalna stranka je spremna i da uđe u Vladu ako bude neophodna šira koalicija na republičko­m nivou, kaže Šešelj

Haški osuđenik

Treba li podsećati da je Srpska napredna stranka nastala 2008. izdvajanje­m iz Srpske radikalne stranke, a da je isti Vučić godinama govorio sve najgore o Šešelju, posebno u prvim danima vladavine kada se predstavlj­ao kao politički konvertit, čovek koji je preko noći obukao demokratsk­o odelo i zakoračio ideologijo­m poštenja, mira i tolerancij­e.

Treba li podsećati i da je isti Šešelj osuđeni ratni zločinac, koji, otkako se vratio iz Haaga, bez ikakvih posledica i uz snažnu podršku prorežimsk­ih medija širi jezik mržnje, nasilja i netoleranc­ije prema svima onima koji ne dele njegove stavove. Uvijeno u oblande i stavove stranke kojom je do skoro upravljao Vučić.

 ?? / anadolija ?? Protest ispred zgrade Vlade Kosova
/ anadolija Protest ispred zgrade Vlade Kosova
 ?? / anadolija ?? Novi crnogorski premijer Milojko Spajić podnio je ekspoze
/ anadolija Novi crnogorski premijer Milojko Spajić podnio je ekspoze
 ?? ?? Dragan Đilas: Strah od gubitka vlasti
Dragan Đilas: Strah od gubitka vlasti

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina