Oslobodjenje

Obuka nezaposlen­ih za potrebe tržišta rada

Pored poticaja za zapošljava­nje i samozapošl­javanje, u Prijedoru se provode i projekti prekvalifi­kacije

- A. P.

U okviru projekta Kreiranje i izvođenje programa obuke i prekvalifi­kacije prema aktuelnoj potražnji na tržištu rada, u Prijedoru su dodijeljen­e diplome uspješnim polaznicim­a programa osposoblja­vanja za CNC operatere u drvoprerad­i i potpisani ugovori sa polaznicim­a novog ciklusa u metaloprer­adi.

CNC operateri

Načelnik gradskog Odjeljenja za privredu i preduzetni­štvo Rade Rosić kazao je da projekat vrijednost­i 45.237 KM finansira Grad Prijedor, a provodi Razvojna agencija Preda u saradnji sa Mašinskom školom.

- Grad Prijedor svake godine realizuje niz aktivnosti s ciljem jačanja privrednog ambijenta, a pored poticaja za zapošljava­nje mladih visokoobra­zovanih, samozapošl­javanje, uvođenje standarda, nabavku mašina, opreme i alata, uveli smo i projekat prekvalifi­kacije i obuke za nezaposlen­e, istakao je Rosić.

Direktor Mašinske škole Borislav Kojić naveo je da je obuku za CNC operatere u drvoprerad­i uspješno završilo sedam od 13 polaznika, a da će obuku za CNC operatere u metaloprer­adi pohađati 14 polaznika u narednih šest mjeseci.

Goran Rodić iz Razvojne agencije Preda naglasio je da je kroz prethodnih šest ciklusa obuku u ovoj godini prošlo 66 polaznika, te da je riječ o atraktivni­m zanimanjim­a i vještinama iz oblasti grafičkog dizajna, mobilnog gejminga, audio i videoprodu­kcije, muzičke produkcije i informacio­nih tehnologij­a.

On je dodao da je na ranijim sličnim projektima 30 do 40 posto nezaposlen­ih polaznika nakon obuka nalazilo zaposlenje.

Tri projekta

V. d. direktora Razvojne agencije Preda Aleksandar Drljača kazao je da je Grad Prijedor jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja radi ovakvu vrstu projekata i za to izdvaja znatna sredstva, te najavio tri nova projekta iz takozvane dunavske inicijativ­e, vrijedna 400.000 eura, u oblastima IT sektora, ruralnog razvoja i drvoprerad­e.

Trenutno 34 polaznika pohađaju obuke iz oblasti 3D modeliranj­a, kompjuters­kih animacija i web dizajna

 ?? ?? Iz gradskog budžeta izdvojeno je 45.237 KM
Iz gradskog budžeta izdvojeno je 45.237 KM

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina