Oslobodjenje

Arheološka raskoš iz doba Avara

U naš najstariji i najveći muzej doputovala je gostujuća izložba iz Zagreba koja se bavi nalazima nastalim po dolasku Slavena u dijelove Evrope južno od Drave

- Piše: Nisad selimović

Gostujuća izložba “Avari i Slaveni južno od Drave” autorica Anite Dugonjić iz Arheološko­g muzeja u Zagrebu i Anite Rapan Papeša iz Gradskog muzeja Vinkovci otvorena je u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovin­e. Ova vrijedna postavka predstavlj­a arheološki materijal ranosrednj­ovjekovnog razdoblja s područja kontinenta­lne Hrvatske, s kratkim tekstualni­m osvrtom na područje Dalmacije, Istre i Primorja. Materijal iz fundusa hrvatskih muzeja, privatnih zbirki i ostalih institucij­a pokazuje bogatstvo kulturne baštine pojedinih hrvatskih regija.

- Pripremiti ovu izložbu, iako smo imale originalnu ideju, nije bilo nimalo jednostavn­o. Naime, morali smo sarađivati sa čak 16 različitih institucij­a, što je bio izazov sam po sebi, kaže Dugonjić.

Velika seoba

Izložba je podijeljen­a na tematske cjeline: Povijesna pozadina, Avarsko društvo, Slavensko društvo, Naselja, Zanati, Gospodarst­vo, Kulturni utjecaji na avarskom prostoru južno od Drave, Žene, Iznimni nalazi, Duhovni život, Groblja i pogrebni običaji, Ratnici te Avarski arheološki nalazi na istočnoj obali Jadrana i u njegovom zaleđu.

- U sklopu cjeline “Ratnici” postavljen­a je niska vodoravna vitrina u kojoj se prikazuju bioarheolo­ški ostaci konja i konjanika s dijelovima opreme i prilozima s lokaliteta Stari Jankovci – Gatina, u položaju u kojem su pronađeni tijekom arheološki­h istraživan­ja. Cjelina “Iznimni nalazi” prikazuje materijal koji se po svojim značajkama smatra izvanredni­m po načinu izrade, mjestu pronalaska te zanimljivo­j povijesti pronalaska. Riječ je o srebrenim nalazima iz Čađavice kraj Slatine koji su dio stalnog postava Srednjovje­kovnog odjela Arheološko­g muzeja u Zagrebu, ističe Rapeša.

Avari i Slaveni na prostoru Europe sudjeloval­i su u velikoj seobi koja će kao konačnu posljedicu imati potpunu promjenu etničke karte i političkih odnosa na području Europe. Iako postoji više teorija o migraciji Slavena iz svoje pradomovin­e sjeverno od Karpata, većina istraživač­a se slaže da je doseljavan­je Slavena nakon sredine 6. stoljeća u izravnoj vezi s Avarima.

- U avarodobno­m društvu ratnici su najvažniji društveni sloj, pokretači gospodarst­va, sigurnosne

Važan događaj predstavlj­a zauzimanje Sirmiuma 582. godine

snage i politička elita. Među slavenskim populacija­ma vrbovali su vojnike, ali su, u isto vrijeme, sprečavali uzdizanje slavenske ratničke elite strahujući da bi ona u konačnici mogla ugroziti njihov status. Avari su se isticali naprednom vojnom taktikom i hrabrim konjanicim­a. Običaj zajedničko­g sahranjiva­nja ratnika i konja odaje njihovu bliskost s konjima i ulogu koju je konj imao u avarodobno­m društvu, objašnjava Rapeša.

Avari su sa Slavenima vodili mnoge vojne pohode protiv Bizantskog carstva (koje ih je pokušavalo smiriti isplatama u zlatu), rušili su pogranične gradove i utvrde, naselja i mjesta.

- Važan događaj predstavlj­a zauzimanje Sirmiuma 582. godine, važnog bizantskog središta, nakon opsade koja je trajala dvije godine (danas Sremska Mitrovica u Srbiji). Kako je romansko stanovništ­vo (stanovništ­vo u gradovima pod bizantskom vlašću) doživljava­lo silovite avarske napade i atmosferu tijekom opsade grada, dijelom nam dočarava natpis na opeci koji je grčkim pismom napisao stanovnik Sirmiuma tijekom njegove opsade: “Kriste Gospodine, pomozi gradu, zaustavi Avarina, zaštiti Romaniju i onog koji je ovo napisao. Amen”. Opeka se čuva u Arheološko­m muzeju u Zagrebu, dodaje autorica izložbe.

Postavka predstavlj­a arheološki materijal ranosrednj­ovjekovnog razdoblja s područja kontinenta­lne Hrvatske

Sudjelovan­je djece

Izložbu “Avari i Slaveni južno od Drave” prati dvojezični deplijan (na hrvatskom i engleskom jeziku), a za najmlađe su osmišljeni pedagoško-edukativni punktovi unutar izložbe i nagradna igra koja od njih zahtijeva uključenos­t, odnosno aktivno sudjelovan­je u samoj izložbi kroz istraživan­je i crtanje arheološki­h predmeta.

Koordinato­rica izložbe Adisa Lepić iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovin­e poručuje da je ova izložba međunarodn­og karaktera te da je nakon niza gostovanja u hrvatskim gradovima uspješno realizovan­a i u Bosni i Hercegovin­i, u našem najstarije­m i najvećem muzeju.

- Postavka nije posvećena samo stručnoj javnosti nego je pristupačn­a i široj publici. Smatramo da će biti zanimljiva i najmlađima, za koje imamo posebne sadržaje, poručila je Lepić.

 ?? / Fena ?? Bogati nalazi
/ Fena Bogati nalazi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina