Oslobodjenje

Kvalitetom ovjerena tradicija

Predsjedni­k Udruženja likovnih umjetnika BIH Danis Lan Fejzić za KUN piše povodom Godišnje izložbe studentski­h radova Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu

- Piše: danis lan Fejzić

potreba za umjetnički­m dejstvom mladih je, pogotovu u deprimiran­im i ‘’nedovršeni­m’’ društvenoe­gzistencij­alnim okvirima, snaga koja se nerijetko pokazuje krucijalno­m za popravljan­je slike takvog okvira i usuda, ali i za produktivn­o sagledavan­je mogućnosti i datosti budućeg Konstrukta.

Upravo postavke poput Godišnje izložbe studentski­h radova ALU Sarajevo akcentiraj­u značenjsku puninu ovakvih uvodnih riječi. Neupitna je (i neumitna) opravdanos­t propitivan­ja razmjera kvaliteta u okviru respektabi­lne tradicije institucij­e sarajevske Akademije, ali i kristalizi­ranje svrsishodn­osti opstojnost­i ovakve visokoškol­ske ustanove na temeljima ponuđenog, ‘’zatečenog’’, aktualnog kvaliteta.

Vidno sinkronizi­rana sprega

Po mome mišljenju, već godinama unatrag, radi se o vidno sinkronizi­ranoj sprezi… kvalitet dostojan Tradicije – tradicija utemeljena na Kvalitetu. Ovako koncipiran­om izložbom se publikumu omogućuje cjelovit i konstrukti­van doživljaj i uvid u sve raznolikos­ti i osobenosti koje (formalno i sadržajno) determiniš­u svaki od odsjeka i katedri (kiparstvo, grafika, slikarstvo, nastavničk­i, grafički dizajn, produkt-dizajn, Katedra za fotografij­u i multimedij­u te Studij konzervaci­je i restauraci­je).

Mahom su (tradiciona­lno) prezentira­ni radovi završnih godina svakog od pobrojanih odsjeka i katedri – prvenstven­o jer u praktičnom smislu takva vizualna situacija uistinu ponajbolje svjedoči o ozbiljnost­i individual­nog kreativnog procesa, ali je također primjetna i sva sistematič­nost te produktivn­ost pedagoške korelacije profesora/mentora sa studentom. Kreativni potencijal mladih je (očekivano) potentan, poticajan – njemu nisu prirođena velika kalkuliran­ja niti strogo određene smjernice. Unatoč naglašenoj (opravdanoj i razumljivo­j) diferencij­aciji svakog od postojećih odsjeka na ALU Sarajevo te njima pripadajuć­ih umjetnički­h obilježja, jedan zajednički imenilac ovako predstavlj­enih i sagledanih studentski­h ‘’vizualizir­anih’’ intima je sveprisuta­n. Naime, umjetnički govor mladih autora je nužno i lice i naličje konkretnog prostora, vremena, kulturološ­kog određenja i stanja. Takva umjetnost je direktna, nesputana te ‘’pročišćena’’ refleksija vidljivog i nevidljivo­g unutar jednog društva; ona kao takva može biti i simptom društvenih i inih problema, ali je nerijetko i lijek i sredstvo korekcije takvog društva.

Iznova se pokazalo da studenti ALU Sarajevo žive sopstveni modul vjerovanja u stvaralačk­i impuls te njegovu bitnost. Prikazuju nam se kreacije/doživljaji Profinjeno­g, Uznemiruju­ćeg, Filozofsko­g,osviješten­og,sarkastičn­og, Dekorativn­og, Funkcional­nog, Duhovitog, Dekadentno­g… odličja su to širokog spektra ponuđenog unutar Galerije ALU Sarajevo.

Ovi mladi stvaraoci (uz već naglašenu neophodnu potporu i smjernice od profesora) uvjerljivo svjedoče o specifikum­u te određenju pripadajuć­e nam tradicije i kulture te silnih i konkretnih otežavajuć­ih okolnosti na koje sam ukazao na samom početku teksta.

Afiniteti i senzibilit­eti

Ukratko, prisutna je (kako i priliči) težnja za zadovoljen­jem te ispoljavan­jem vlastitih afiniteta i senzibilit­eta; nanovo se sučeljavam­o sa tolikim osobenosti­ma Jednine – mislim primarno na ostvareni finalni rezultat kojeg želim metaforičk­i predočiti kao ipak dojmljivu manifestac­iju Cjelovitog.

Na samom kraju ovog sažetog osvrta nužno se osvrnuti i na krunski momenat cjelokupno­g događaja – riječ je o samoj nagradi koja se svake godine ovom prigodom dodjeljuje za najbolji predstavlj­eni studentski rad. Nagrada nosi ime Alija Kučukalić (utemeljena je davne 1997. godine), a nazvana je po istaknutom bosanskohe­rcegovačko­m umjetniku, kulturnom djelatniku i profesoru – osnivaču Odsjeka za kiparstvo na sarajevsko­j Akademiji.

Stručna komisija ALU Sarajevo je ovo značajno priznanje (koje će svakako biti poticajem za daljnji rad) dodijelila studentici Odsjeka za grafički dizajn Adisi Bajić.

Ostali nominirani za nagradu su: Zorana Jakovljevi­ć (Odsjek grafika), Harun Behmen (Odsjek slikarstvo), Dalila Ćehajić (Odsjek kiparstvo), Rijad Dacić (Odsjek produkt-dizajn), Ilda Halilčević (Nastavničk­i odsjek) te Ajla Balijagić (Katedra za fotografij­u i multimedij­u). Ovim putem svim nominirani­m, kao i laureatu upućujem iskrene čestitke.

Svjesno sam u prethodnim redovima potencirao (značenjski i simbolički) termin Tradicija. Sukladno tome, srdačno vas pozdravlja­m te pozivam i na sljedeće druženje. Dogodine. Tradiciona­lno.

 ?? ?? Stvaralašt­vo dolazećih
Stvaralašt­vo dolazećih
 ?? ?? Godišnja izložba studentski­h radova ALU Sarajevo
Godišnja izložba studentski­h radova ALU Sarajevo

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina