Oslobodjenje

Vijesti iz nauke AI dešifrovao riječ iz spaljenih svitaka

- J. k.

Po prvi put, naučnici su uspjeli pomoću umjetne inteligenc­ije (AI) dešifrovat­i jednu cijelu riječ i nekoliko slova sa spaljenog i ugljenisan­og svitka koji je preživio erupciju Vezuva 79. godine nove ere. Ta riječ – na starogrčko­m – znači purpurno bojenje ili odjeća purpurne boje, otkrila je nova analiza vještačke inteligenc­ije (VI).

Tekst potiče sa jednog od stotina svitaka i papirusa koji su smatrani nečitljivi­m kada su pronađeni u antičkom rimskom gradu Herkulaneu­mu u Italiji 1750-ih. Međutim, 12. oktobra 2023, “Vesuvijski izazov” – takmičenje u mašinskom učenju za otkrivanje riječi unutar herkulaneu­mskih papirusa – dodijelio je 40.000 dolara Luku Farritoru, 21-godišnjem studentu računarski­h nauka na Univerzite­tu u Nebraski-lincoln, za njegov detektivsk­i rad. Još jedan student, Youssef Nader iz Berlina nezavisno je poboljšao proces i dobio nagradu od 10.000 dolara.

”Šetao sam okolo noću i nasumično provjerava­o najnovije rezultate svog koda na telefonu”, izjavio je Farritor, stažista u kompaniji Spacex. “Nisam očekivao značajne rezultate, pa sam bio potpuno presretan kada se na mom ekranu pojavilo nekoliko slova.”

Otkriće je objavio prof. Brent Seales, računalni naučnik s Univerzite­ta Kentucky. Uz podršku investitor­a iz Silicijske doline, Vezuvijski izazov nudi novčane nagrade istraživač­ima koji izvuku čitljive riječi iz ugljenisan­ih svitaka, prenosi Guardian.

”Ovo je prvi pronađeni tekst iz jednog od ovih smotanih, netaknutih svitaka”, rekao je Stephen Parsons, istraživač na univerzite­tu u inicijativ­i digitalne restauraci­je. Istraživač­i su od tada otkrili više slova iz drevnog svitka.

Neotvoreni svici pripadaju zbirci koju drži Institut de France u Parizu i među stotinama su pronađenih u knjižnici u vili za koju se smatra da je bila u vlasništvu višeg rimskog državnika, vjerovatno Lucija Kalpurnija Pizona Cezonina, tasta Julija Cezara.

 ?? ?? Otkriće potvrđuje da je Da Vinci bio genijalan naučnik
Otkriće potvrđuje da je Da Vinci bio genijalan naučnik
 ?? / pixabay ?? Neizbježno je topljenje leda Zapadnog Antarktika
/ pixabay Neizbježno je topljenje leda Zapadnog Antarktika
 ?? ?? Jedan od stotinu svitaka i papirusa
Jedan od stotinu svitaka i papirusa

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina