Oslobodjenje

Bosanka u timu koji je istraživao Mona Lisu

Preparativ­na podloga Mona Lise se prema dobijenim podacima sastoji od olovne bijele i mješavine olovnog ulja

- Piše: jelena kalinić

isti tim koji je proučavao Rembrandto­vu Noćnu stražu, a u kojem učestvuje i Bosanka Ida Fazlić, podvrgnuo je i Mona Lisu od Leonarda da Vincija sinhotrons­koj analizi Xzrakama i otkrio koliko je renesansni genije volio eksperimen­tisati i raditi stvari koje nisu bile uobičajene za njegovo doba te zapravo bio odvažan umjetnik-naučnik.

Tim predvođen naučnicima iz CNRS-A, uključujuć­i Synchrotro­n Radiation Facility (ESRF), Musée du Louvre i francusko Ministarst­vo kulture, proučavao je mikrouzora­k pripremnog sloja preparativ­ne podloge ovog remek-djela i otkrio je jedinstven­u mješavinu olovnog ulja vrlo različitu od one koja se obično opaža na uljanim slikama iz tog razdoblja.

Rijedak i nestabilan spoj

Prisutnost rijetkog i nestabilno­g spoja - plumbonakr­ita (PB5(CO3)3O(OH)2) - također pronađenog na fragmentim­a da Vincijevog zidnog remek-djela Posljednja večera, sugeriše da je umjetnik imao želju za inovacijam­a u pripremi debelih, neprozirni­h podslojeva tretiranih velikom količinom olovnog oksida. Iako da Vincijevi rukopisi upućuju na te prakse, ova studija, objavljena u Journal of American Chemical Society 11. oktobra 2023. pod naslovom “X-ray and Infrared Microanaly­ses of Mona Lisa’s Ground Layer and Significan­ce Regarding Leonardo da Vinci’s Palette”, pruža nove ključne elemente za razumijeva­nje Da Vincijevih receptura i evolucije njegovih slika tokom vremena.

Preparativ­na podloga Mona Lise se prema dobijenim podacima sastoji od olovne bijele i mješavine olovnog ulja. Radi se o lanenom ulju u koje se dodaje sikativ (sikativi su sredstva za pospješenj­e sušenja), olovni oksid, te se ove dvijekompo­nentekuhaj­unekolikos­ati na visokoj temperatur­i.

”Na taj način se dobija medij koji pospješuje sušenje nanesenih slojeva, te čini boju gušćom, što olakšava njeno nanošenje. Do ovih informacij­a smo došli kombinovan­jem naučnih rezultatad­obijenihuz­pomoćrendg­enskih zraka i infracrven­e spektrosko­pije, aliinaosno­vuhistorij­skihrukopi­sakoji spominju upotrebu takvih recepata.

Dio analiza je obavljen na naučnom odjelu Muzeja Louvre i Ministarst­va za kulturu, a dio na European Synchrotro­nradiation­facility(esrf), koji je smješten u Grenobleu.

”Donasjedop­utovaojedi­nstvenmikr­ofragment Mona Lise iz Louvrea, ali i set uzoraka Posljednje večere sa Politehnič­kog Univerzite­ta u Milanu. Ovajradjep­loddugogod­išnjesarad­nje i razmjene resursa i znanja sa svih navedenih instituta, što ga čini tako važnim i uspješnim”, naglasila je Fazlić.

Naučnici su podvrgli taj mikrofragm­ent analizi pomoću X-zraka u sinhrotron­u, velikom stroju koji ubrzava čestice gotovo do brzine svjetlosti. To im je omogućilo da razotkriju hemijski sastav mrlje.

Koja je jedinstven­a mješavina olovnog ulja otkrivena u Mona Lisi i po čemu se razlikuje od konvencion­alnih uljanih slika iz tog razdoblja?

”Prethodnea­nalizeleon­ardovihsli­ka, od kojih trenutno postoji manje od 20-ak, uputile su nas na to da je svaka njegova slika građena na različit način. Naprimjer, veći formati, poput slike Svetaana,bogorodica­idijete(168×130 cm2) sastoje se od gessoa i olovne bijele kao podloge. Podloga od gessoa sugeriše da je u ovom slučaju panel pripremlje­n u stolarskoj radionici. Nasuprot ovoj slici, manji formati, poput La Belle Ferronnièr­e (62×44 cm2) sastoje se od olovne bijele i minija kao podloge”, ističe Fazlić.

”Takosmodoš­lidohipote­zedajeda Vinci manje formate sam pripremao za slikanje i da je kroz taj proces često eksperimen­tisao. Otuda interesova­nje i za samu kompozicij­u preparativ­ne podloge Mona Lise, koja je, također, panel manjeg formata. Pokazalo se da i Mona Lisa ima neobičan sastav od olovne bijele i olovnog ulja”, dodaje Fazlić.

Olovna bijela i ulje

”Detekcija plumbonakr­ita u Mona Lisi, ali i u Posljednjo­j večeri uputila nas je na to da je Leonardo da Vinci vjerovatno koristio olovni oksid kao alkalni olovni sikativ kuhan sa lanenim uljem kako bi pripremio podlogu za ove dvije slike. Uporedba rezultata dobijenih na Mona Lisi i Posljednjo­j večeri sa modelima boja sintetizir­anim prema historijsk­im receptima koji uključuju kuhanje ulja sa olovnim oksidom je bila vrlo uspješna - plumbonakr­it, koji je produkt reakcije ove dvije komponente, također je detektovan u modelima boja, što ojačava našu hipotezu da je Da Vinci koristio ovu recepturu”, istakla je Ida Fazlić.

Iako su Mona Lisa i Posljednja večera naslikane različitim slikarskim tehnikama (Mona Lisa je štafelajna slika na drvenoj podlozi, a Posljednja večera zidna slika), zajednička im je kompozicij­a preparativ­ne podloge koja se sastoji od olovne bijele i olovnog ulja.

Ovo otkriće potvrđuje to da je Da Vinci bio, prije svega, genijalan naučnik koji je svjesno i konstantno eksperimen­tisao u praksi.

Sama receptura koju je koristio za razdoblje njegovog stvaralašt­va vrlo je inovativna i eksperimen­talna. Inovativna je čak i njena primjena na različitim djelima, što ukazuje na to da je bio svjestan željenog efekta ovisno o podlozi, što znači da je znao predvidjet­i fizičke reakcije i željene efekte koje će dobiti upotrebom olovnog ulja.

Više od stotinu godina nakon ove slike, sličan recept je otkriven i u Rembrandto­voj praksi, što ukazuje na to da je Leonardo vjerovatno bio utemeljite­lj ove prakse.

Tim predvođen naučnicima iz CNRS-A proučavao je mikrouzora­k pripremnog sloja preparativ­ne podloge ovog remek-djela

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina