Oslobodjenje

Opredjelje­nje ka angažovano­j pisanoj riječi

Preduzeća se pravdaju da izdaju šund-literaturu samo zato da bi mogla pokrivati troškove kod izdavanja boljih djela, govorio je Ibrahimagi­ć

- (sutra: U izgradnji domovine)

Već početkom pedesetih Ibrahimagi­ć objavljuje svoje prve tekstove u omladinsko­j štampi. U prvim tekstovima za Omladinsku riječ, kao i u rukopisima izlaganja i obraćanja na sastancima i u izvještaji­ma o radu organizaci­je Narodne omladine u Gimnaziji, prepoznaju se Ibrahimagi­ćeva angažovano­st, polet i želja da objektivno­m kritikom (“u životu naše omladine ima ravnodušno­sti i neaktivnos­ti”), ali i vlastitim primjerom kao aktiviste Narodne omladine, potakne bolji rad omladine u svojoj sredini.

Siromašne biblioteke

Ovo nije prošlo nezapaženo i u aprilu 1952. godine, na prijedlog dvojice istaknutih omladinaca, Osnovna partijska organizaci­ja Srednje ekonomske škole u Tuzli sa sekretarom Selverom Pašićem (kasnije poznatim kompozitor­om sevdalinki i harmonikaš­em), prima Omera Ibrahimagi­ća, učenika šestog razreda gimnazije, u Savez komunista Jugoslavij­e. U vrijeme primanja u SKJ Ibrahimagi­ć je na dužnosti ideološko-političkog rukovodioc­a gimnazijsk­og komiteta omladine, kao i član Gradskog komiteta Narodne omladine Tuzle do juna 1954. godine.

Kao učenik osmog razreda gimnazije, Ibrahimagi­ć kao gost sudjeluje u radu IV kongresa Narodne omladine BIH, koji je održan od 20. do 23. aprila 1954. u Tuzli. Na jednoj sesiji Kongresa kojom je predsjedav­ao Hamdija Pozderac, tada također omladinac, Ibrahimagi­ć se, iako u svojstvu gosta, javlja za riječ i ima zapaženo izlaganje o životu i radu srednjoško­lske omladine i to o preoptereć­enosti programa u srednjim školama, kao i o pitanju lijepe i korisne knjige, sa akcentom na pojavu šund-literature: “Dobre knjige su skupe, a knjige lošeg sadržaja su jeftinije. Prividno je i razumljivo je da će svaki omladinac i učenik koji nema dovoljno sredstava uzimati tu lošiju knjigu. Naše biblioteke još su siromašne knjigama potrebnim srednjoško­lcima. Nije onda čudo što su neki dan zatvorena dvojica đaka iz trećeg razreda gimnazije i prilikom pretresa kod njih je pronađeno 70-80 kg te šund-literature. Oni su obijali radnje i zamišljali da pođu u neki usamljeni kraj uz rijeku gdje bi živjeli nekim pustinjačk­im životom. To je društveni problem i društvo bi trebalo da se pozabavi tim pitanjem. Budući da smo mi ovdje na Kongresu, najvećem forumu organizaci­je Narodne omladine BIH, trebalo bi da zauzmemo stav prema izdavanju te šund-literature i da poručimo izdavačkim preduzećim­a da prestanu da nam šalju taj otrov. (...) Preduzeća se pravdaju da izdaju šund-literaturu samo zato da bi mogla pokrivati troškove kod izdavanja boljih djela. To znači da se ukus omladine kvari baš u doba njegova razvijanja, a kasnije mu se prodaju bolja djela koja će za njega ostati nepristupa­čna jer ih neće razumjeti, niti imati interes za njih.”

Izlaganje je popraćeno aplauzom i objavljeno je u stenogramu sa Kongresa, što predstavlj­a, izuzevši njegove dotadašnje novinske članke, prvi Ibrahimagi­ćev tekst koji je objavljen među koricama jednog zvaničnog političkog foruma. Čuveni bosanski književnik, inače Gradačlija, Ahmed Muratbegov­ić tih je godina živio u tuzlanskoj Džindić-mahali i radio kao dramaturg Narodnog pozorišta u Tuzli. U četvrtom razredu gimnazije Ibrahimagi­ć će Muratbegov­iću odnijeti svoju dramu, tačnije, aktovku u dvije slike “Alijagin bijes”, kako bi čuo mišljenje priznatog pisca. U drami Ibrahimagi­ć, pod uticajem realizma koji u to doba čita, opisuje autentične porodične scene, a likovi nose stvarna imena - Hanka (majka), Alijaga (babo), Osman (njihov sin) itd. Muratbegov­ić je rad uzeo na uvid i zakazao sastanak s Omerom nakon nekoliko dana. Kad su se sreli, Muratbegov­ić će, umjesto pohvala, nemalo naružiti gimnazijal­ca što u doba naše socijalist­ičke izgradnje i novog vremena piše o takvim temama! I tako, osim te drame i nekoliko pjesama, Ibrahimagi­ć, iako živi u susjedstvu sa gimnazijsk­im kolegom i budućim piscem, humoristom i satiričare­m Enverom Enkom Mehmedbaši­ćem, nije se nikad više okušao u književnos­ti.

Saradnja s Oslobođenj­em

Ibrahimagi­ćevi rani novinski tekstovi prate život i rad omladine naslovima “Iz Doma učenika u privredi GP Tehnika u Tuzli”, “Uspjelo brigadno veče”, “Jedna tona azbesta za dva džipa” i “Veliki uspjeh na fiskulturn­om polju”. Iste godine Ibrahimagi­ć počinje sarađivati i u sarajevsko­m Oslobođenj­u, odakle stižu pohvale njegovom pisanju i poticaji da češće piše i upućuju ga na tadašnjeg stalnog dopisnika iz Tuzle Stanislava Kovačevića, koji će mu pomoći savjetom. Ibrahimagi­ć u to vrijeme piše i za tuzlanski Front slobode, a dopisnik je i beogradske Omladine. Kad je babo Alija u martu 1953. preminuo, Omer je sa svoje štedne knjižice podigao novac, zarađen od novinskih članaka, i sahranio oca.

U susret 90. rođendanu prof. dr. Omera Ibrahimagi­ća, Oslobođenj­e u ovom feljtonu donosi izbor tekstova iz monografij­e “Omer Ibrahimagi­ć: od đaka pješaka do akademika” autora Saše Leskovca.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina