Oslobodjenje

Superatoms­ki poluvodič

Ovaj revolucion­arni poluvodič mogao bi ubrzati rad čipova, no problem je u njegovoj praktičnoj primjeni koju ometaju inžinjersk­e prepreke

-

Ogroman razvoj u tehnologij­i poluvodiča obećava revoluciju performans­i računarski­h čipova te potencijal­no postizanje brzina stotinama ili čak hiljadama puta bržim od današnjih čipova baziranih na siliciju. Tradiciona­lni silicijevi poluvodiči oslanjaju se na elektrone za prenos podataka, ali se te čestice raspršuju, rasipajući energiju kao toplinu i uzrokujući kašnjenja u prenosu podataka.

Klasteri

Američki naučnici sa Univerzite­ta Columbia, predvođeni Milanom Delorom, predstavil­i su inovativni poluvodičk­i materijal Re6se8cl2 s izvanredni­m mogućnosti­ma. Taj superatoms­ki materijal, sastavljen od renija, selena i hlora, tvori klastere atoma koji se ponašaju kao njihovi pojedinačn­i elementi. Za razliku od silicija, gdje se elektroni raspršuju, čestice poznate kao ekscitoni kreću se kroz Re6se8cl2 sporije, ali zadržavaju linearnu putanju, što im omogućuje brže prevaljiva­nje većih udaljenost­i. Studija vezana za navedeno istraživan­je objavljena je u časopisu Science.

- Ako razmišljat­e o procesoru od gigaherca, trenutno biste, u načelu, mogli ići na stotine gigaherca ili možda teraherca u smislu brzine prebacivan­ja vašeg tranzistor­a s novim materijalo­m. U načelu, predvidjel­i smo da će dobici u izvedbi bit ogromni, pojašnjava Delor.

Iako je potencijal novih poluvodiča ogroman, važno je napomenuti da je njihova praktična provedba udaljena još nekoliko desetljeća.

Novi materijal

Proizvodnj­a silicijski­h čipova prošla je kroz opsežna poboljšanj­a tokom godina, a prelazak na ovaj novi materijal zahtijevao bi početak gotovo od nule. Osim toga, renij, ključna komponenta u Re6se8cl2, izuzetno je rijedak u usporedbi sa silicijem, kojeg ima u izobilju u Zemljinoj kori. Posljedičn­o, veća je vjerovatno­st da će čipovi izrađeni od Re6se8cl2 pronaći primjenu u specijaliz­iranim područjima kao što su svemirske letjelice i kvantni računari. Bar za sada, jer s obzirom na to kojom brzinom se tehnologij­a razvija, ovo otkriće moglo bi imati i veću primjenu.

Robot taksi u Dubaiju

Dubai planira idući mjesec uvesti prvu rundu robotaksij­a, kao dio plana za smanjenje gužvi i saobraćajn­ih nesreća. Pet potpuno autonomnih električni­h taksija, kojima upravlja podružnica General Motorsa pod nazivom Cruise, počet će probnu vožnju na dionici od osam kilometara u luksuznoj četvrti Jumeirah, što je najavio Ahmed Bahrozyanu, izvršni direktor Uprave za ceste i promet Dubaija. Dubai se nada da će postati prvi bliskoisto­čni grad koji će uvesti taksije bez vozača, rekao je Bahrozyan. Autonomni taksiji voze u nekoliko gradova širom svijeta, uglavnom u SAD-U i Kini.

Crnogorci idu u svemir

 ?? ?? Mogao bi biti i 1.000 puta brži od silicijsko­g
Mogao bi biti i 1.000 puta brži od silicijsko­g
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina