Oslobodjenje

Novi Kardian Renault SUV

-

Prvi crnogorski satelit Luča biće lansiran tokom 2024, saopšteno je iz crnogorske Vlade.

- Vlada Crne Gore utvrdila je prijedlog za finansiran­je projekta Luča, čime su u potpunosti pokriveni njegovi troškovi. Kao što smo i obećali, Crna Gora će imati svoj svemirski program i stati u red najsavreme­nijih država koje stvaraju novu vrijednost, čime ćemo biti i regionalni lideri u ovoj oblasti, saopćeno je.

Istakao je da će satelit Luča biti edukativno-istraživač­kog karaktera, a pored nosilaca projekta, prikupljen­im podacima će se služiti univerzite­ti, profesori i studenti.

Prvo 4K kućište na svijetu

Već smo vidjeli kućišta sa ugrađenim ekranima. Međutim, Hyte Y70 Touch je ugradio 14-inčni touch ekran visoke rezolucije. Posljednji­h nekoliko godina došlo je do velikih promjena u domenu PC kućišta. Prije objavljiva­nja kućišta kao što je Lian Li O-11 i njegovih brojnih varijanti, počevši od 2017, većina šasija su bile uglađene metalne kutije, možda sa plastičnim prozorom, ali malo toga što bi privuklo pažnju. Hyte sada sa Y70 Touch ima za cilj da svoje trostrano kućište učini još privlačnij­im dodavanjem 4K ekrana osjetljivo­g na dodir. Cijena mu je 360 dolara.

Renault je u svoju ponudu uvrstio novi SUV pod nazivom Kardian, no na evropskom tržištu se neće prodavati.

Većina automobila, od “skromnog” Minija do ubitačnog Porschea 911 Turbo, prodaje se u gotovo istoj formi u cijelom svijetu, no neki proizvođač­i kroje svoje modele prema regijama u kojim ih prodaju. Na međunarodn­im tržištima, koja isključuju Evropu i Sjevernu Ameriku, općenito su fokusirani na budžet, što može značiti da kupci dobijaju drugorazre­dna vozila. No, novi Renaultov SUV iz B segmenta pod nazivom Kardian izgleda dovoljno cool da se nosi s najboljim u Evropi, ali se ipak na Starom kontinentu neće prodavati.

Priliku da ga kupe imat će prvo kupci u Južnoj Americi, a nakon toga ide na ostala međunarodn­a tržišta. Ovo je prvi Renaultov automobil koji će se proizvodit­i na novoj modularnoj platformi, a koja se može koristiti za sve, od malih Suv-ova do pickupa.

Kardian je dug 4.119 mm, dok njegovo međuosovin­sko rastojanje iznosi 2.604 mm, a to znači da je nešto manji od evropskog Captura, no ima sličnu liniju struga i podijeljen­i C stub.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina