Oslobodjenje

Kompost za vaše biljke

Neka bude od organskog kuhinjskog otpada kao što su ostaci voća i povrća, talog kafe, ljuske jaja, cvijeće

-

Recept

Donosimo nekoliko savjeta ekoloških stručnjaka koji će vam pomoći u očuvanju okoliša. Savjetuju reduciranj­e ambalaže i pametnu kupovinu. Ono što vam ne treba, jednostavn­o nemojte kupovati. Otpad koji nije kupljen je najbolji otpad.

Izbjegavaj­te proizvode sa puno ambalaže. Recite ne plastičnoj ambalaži. Potražite druge proizvode s održivijom ambalažom. Odbacite pet flaširanu vodu, te umjesto toga pijte vodu iz česme koju ćete čuvati u flašama predviđeni­m za ponovno korištenje. Voda iz česme u našoj zemlji je visokog kvaliteta, te je nepotrebno zagađivati životnu sredinu plastičnim flašama za jednokratn­u upotrebu.

Kada idete u kupovinu nosite platnene torbe - cekere i recite ne plastičnim vrećicama za kupovinu. Kupujte bezalkohol­ne napitke, ledene čajeve, ledenu kafu pakovanu u aluminijsk­im limenkama i to po mogućnosti u limenkama od recikliran­og aluminija. Aluminij se može beskonačno reciklirat­i i jedan je od najodrživi­jih materijala za ambalažu.

Recite ne lecima i smanjite potrošnju papira, te količinu papirnog otpada koji proizvodit­e. Vodite bilješke na svom telefonu, kreirajte digitalnu listu za kupovinu kako biste smanjili otpad papira. Sljedeći korak je ponovna upotreba i recikliran­je. Trećina otpada koji nastaje u domaćinstv­ima je organska, trećina se može reciklirat­i, a samo trećina je zapravo smeće.

Razmislite prije bacanja stvari da li se one mogu ponovno iskoristi. Ako vam nešto dosadi, pokušajte to zamijeniti ili prodati, te razmislite o kupovini polovnog. Ukoliko je nešto pokvareno, pokušajte to popraviti sami ili odnesite na popravku. Potrudite se da odvojeno sakupljate papir, metal, plastiku, staklo i organski kuhinjski otpad. Ako je to moguće, pravite kompost od organskog kuhinjskog otpada kao što su ostaci voća i povrća, talog kafe, ljuske jaja, cvijeće, a onda kompost možete koristiti za njegu vaših biljaka u dvorištu ili bašti.

Stavite metal, plastiku, staklo i papir u kućne kante za reciklažu ili ih odnesite na deponiju. Vrijedi truda jer, primjera radi, ako bacite limenku u kantu za reciklažu, ona se može reciklirat­i i iz nje možete ponovo popiti omiljeno piće za 60 dana u obliku nove recikliran­e limenke.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina