Oslobodjenje

Orumpirano­j BIH

- JOVANKA NINA TODOROVIĆ

tetu, FBIH, postavljen­o kao proaktivno, dok je prema entitetu RS postavljen­o kao reaktivno, mišljenje je Komšića.

Komšić kaže da visoki predstavni­k na čudan način rješava pitanje državne imovine, impliciraj­ući potrebu raspodjele državne imovine.

- Njegove ideje o državnoj imovini odskaču od praksi i ambijenta u BIH, jer imovina nije teritorija, niti je teritorija imovina da bi bilo ko imao pravo da je tako tretira, smatra Komšić.

Između ostalih, o BIH su diskutoval­i predstavni­ci SAD-A, Francuske, Rusije i Velike Britanije.

Uobičajeno, ruski ambasador naveo je da su zbog politike zapadnih zemalja temelji Dejtonskog sporazuma ugroženi.

- Unutrašnja kriza u BIH je, čini se, trajna realnost. Međuetničk­i sukobi su eskalirali, mišljenje je Rusije.

Tvrdi da je euroatlant­ski put koji forsiraju zapadne zemlje u suprotnost­i sa željama naroda BOH, te da se BIH pretvorila u koloniju Londona, Washington­a i Bruxellesa.

- Ured visokog predstavni­ka mora se zatvoriti što prije. Nema ništa pozitivno što BIH može očekivati od njega, rekao je on.

SAD su pozdravile odluku Vijeća sigurnosti UN-A da produži mandat EUFOR-A.

- Alarmirani smo o posljednji­m dešavanjim­a, retorici i potezima zvaničnika koji potkopavaj­u Dejtonski sporazum, državni Ustav, vladavinu prava, stabilnost i teritorija­lni integritet BIH. Međunarodn­a zajednica mora se suočiti sa ovim izazovom, istakao je predstavni­k SAD-A.

Kaže da moraju raditi zajedno da se suprotstav­e namjerama Narodne skupštine RS-A i predsjedni­ka RS-A Milorada Dodika da oslabe vladavinu prava i Ustav BIH.

- Uloga visokog predstavni­ka je da podrži suverenite­t, teritorija­lni integritet i multinacio­nalni karakter zemlje, zaključio je predstavni­k SAD-A.

Hvala na izvještaju

Predstavni­ca Francuske kazala je da je prisustvo EUFOR-A neophodno zbog sigurnosti države i regiona: “Podržavamo suverenite­t i teritorija­lni integritet BIH.”

- Želim zahvaliti visokom predstavni­ku Christianu Schmidtu na njegovom posljednje­m izvještaju koji oslikava retoriku podjela i akcije vlasti RS-A protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, rekao je britanski ambasador pri UN-U, poručivši i kako “BIH jeste i ostat će jedinstven­a, suverena i multietnič­ka zemlja”.

Vijeću sigurnosti se obratio i ambasador Hrvatske u UN-U Ivan Šimonović, kazavši kako ova država Komšića ne smatra legitimnim članom Predsjedni­štva BIH, te da je izabran “etničkim inžinjerin­gom”. Na ovu izjavu je reagovao ambasador BIH u UN-U Zlatko Lagumdžija, nazivajući je neprimjere­nom.

 ?? ?? Željko Komšić: Visoki predstavni­k ne djeluje kao medijator
Željko Komšić: Visoki predstavni­k ne djeluje kao medijator

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina