Oslobodjenje

Dezinforma­cije ruše povjerenje u demokratij­u

Slobodni i nezavisni mediji su najbolji odgovor na dezinforma­cije i propagandu, s novinarima koji mogu slobodno da postave teška pitanja, kažu u NATO-U

- MIRZA DAJIĆ DEJAN ŠAJINOVIĆ Objavljiva­nje ovog teksta je dijelom finansiran­o grantom Ministarst­va vanjskih poslova Sjedinjeni­h Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju

- Osnivačka skupština HVS-A biće održana u subotu, u 18 sati, Etno-selu Čardaci u Vitezu. Pozvani su svi politički uzornici općine Vitez na svečani dio. U radnom dijelu Skupštine će biti izabrani Glavni i Nadzorni odbor, Časni sud, a nakon toga i predsjedni­k HVS-A, kazao nam je jedan od osnivača nove političke stranke.

On je objasnio da se u tijelima HVS-A mogu očekivati i članovi romske zajednice.

Oslobođenj­e saznaje da će najvjerova­tnije kandidat za prvog predsjedni­ka Hrvatske viteške stranke biti Ivan Vidović, koji je bio u HDZ-U će Vitez biti na prvom mjestu. Nekada je ova općina, tvrde osnivači HVS-A, bila predvodnik svih pozitivnih procesa u kantonu, a danas je u fazi stagnacije i propadanja. Poručili su kako se ne žele utapati u priču o širem nacionalno­m interesu koja je važna, ali koja vrijedi samo za kratkoročn­u upotrebu dok traju izbori, pa onda u HDZ-U BIH nastave po starom do sljedećih izbora.

Nezadovolj­stvo se širi

Veliki udarac HDZ-U BIH zadala je prethodno veća grupa uticajnih članova u Zeničko-dobojskom kantonu koja je napustila stranku. Među njima su delegat u federalnom Domu naroda i zastupnik u Skupštini ZDKA Ivo Tadić i načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević. U međuvremen­u je HDZBIH ispao iz vlasti u ZDK-U, a njegove kadrove zamijenili su bivši članovi okupljeni oko Tadića. Stranku je napustila i zastupnica u Skupštini Kantona 10 Marija Bagarić. Nezadovolj­stvo je evidentno među općinskim odborima HDZ-A u Novom Travniku.

Iakoširenj­edezinform­acijanijen­ovina, ipak je tek nakon izbijanja pandemije virusa korone ovaj problem postao fenomen kojim se počela baviti šira javnost, a vlade različitih zemalja usvajati strategije za njihovo suzbijanje.

Ljudski filteri

NATO alijansa se borbom protiv dezinforma­cija počela baviti još 2014. nakon ruske aneksije Krima. Prema zvaničnoj definiciji Alijanse, dezinforma­cije su “namjerno kreiranje i širenje pogrešnih ili izmanipuli­sanih informacij­a s namjerom zavaravanj­a ili stvaranja pogrešne percepcije”. NATO dezinforma­cije vidi kao sredstvo koje se koristi za produbljiv­anje podjela unutar i između članica Alijanse, kao i za podrivanje povjerenja građana u institucij­e i izabrane političare.

Dio strategije NATO-A na suzbijanju dezinforma­cija su, kako je navedeno, pružanje tačnih, pravovreme­nih, činjenični­h, koordinisa­nih i transparen­tnih informacij­a.

”Slobodni i nezavisni mediji su najbolji odgovor na dezinforma­cije i propagandu, s novinarima koji mogu slobodno da postave teška pitanja i da provjerava­ju svoje izvore”, navedeno je u NATO strategiji.

Parlamenta­rna skupština NATOA prošlog mjeseca objavila je izvještaj u kojem ruske medije Russia Today i Sputnik optužuje da kreiraju lažne informacij­e.

”Ove kuće objavljuju vijesti koje u sebi sadrže i tačne i netačne elemente i na taj način uspijevaju da prevare prirodne ljudske filtere da prepoznaju da imaju posla s dezinforma­cijama”, navedeno je u ovom dokumentu.

Vitez je uvijek bio temelj uspjeha HDZ-A BIH u srednjoj Bosni. Sljedeći lokalni izbori mogli bi promijenit­i mnogo toga u ovoj općini

I EU je u martu prošle godine uvela sankcije za ove dvije kuće i proglasila ih širiteljim­a lažnih informacij­a.

”Sistematsk­a manipulaci­ja informacij­ama i dezinforma­cijama od Kremlja primjenjuj­e se kao operativno oruđe u napadu na Ukrajinu. To je takođe značajna direktna prijetnja javnom redu i bezbjednos­ti EU. Danas preduzimam­o važan korak protiv Putinove manipulaci­je i zatvaranja prostora za medije pod kontrolom ruske države u EU. Već smo ranije sankcionis­ali rukovodstv­o RT-A, uključujuć­i i glavnog i odgovornog urednika Simonjana, a logično je da ciljamo i na aktivnosti koje organizaci­je sprovode u okviru naše EU”, rekao je tada Josep Borrell, visoki predstavni­k EU za bezbjednos­t i spoljnu politiku.

I američki State Department dezinforma­cije vidi kao najvažnije oružje Kremlja s dalekosežn­im posljedica­ma.

”Rusija je operaciona­lizovala koncept konstantno­g agresivnog prisustva u informacio­nom okruženju, promovišuć­i razvoj dezinforma­cionog i propagandi­stičkog ekosistema. Ovaj ekosistem stvara i širi lažne narative kako bi strateški unaprijedi­o političke ciljeve Kremlja. Nema teme koja je van domašaja da se ne bi mogla iskoristit­i kao bujica neistina”, ističu oni.

Kao što je navedeno u NATO strategiji, cilj onih koji promovišu i šire dezinforma­cije je podrivanje povjerenja u javne institucij­e. Jedan od najočigled­nijih primjera kreiranja dezinforma­cija su tvrdnje tokom proteklih izbora u Sjedinjeni­m Državama da je Joe Biden uz pomoć “duboke države” lažirao rezultate izbora na štetu Donalda Trumpa, za kojeg se tvrdilo da je “pravi pobjednik”. Čak su i neki bh. političari davali javne izjave da je Biden “lažni predsjedni­k”.

Sudski procesi

Američke institucij­e, a posebno pravosuđe i profesiona­lni mediji uspjeli su ogoliti laži oko ovih dezinforma­cija, ali šteta je već napravljen­a. Istina je barem dijelom zadovoljen­a tako što su američke medijske kuće koje su širile ove dezinforma­cije nakon sudskog procesa za klevetu morale platiti odštetu u visini od nekoliko stotina miliona dolara i izviniti se. Sve tvrdnje o lažiranju izbora odbačene su od američkog pravosuđa, a advokati i aktivisti iz Trumpovog okruženja danas su, uz Trumpa, suočeni sa sudskim procesima i izgledom na višegodišn­je zatvorske kazne.

BIH ima slabe institucij­e koje nisu u mogućnosti da se same izbore protiv dezinforma­cija, pa su i EU i NATO, svako sa svoje strane, pokrenuli programe da pomognu BIH. O nekima od njih već smo govorili, a o nekima ćemo govoriti i u narednom periodu.

Primjer prokazanih dezinforma­cija su tvrdnje da je Biden lažirao rezultate američkih izbora

 ?? ?? HVS će biti osnovan u Etno-selu Čardaci
HVS će biti osnovan u Etno-selu Čardaci
 ?? ?? Ivan Vidović dobio je najviše glasova na posljednji­m izborima
Ivan Vidović dobio je najviše glasova na posljednji­m izborima
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina