Oslobodjenje

Crnogorska Vlada je proeuroatl­antska

-

”Kurti je prihvatio osnivanje ZSO i Statut koji je napravljen. Ovaj predlog Statuta je prihvaćen od obe strane i sad se samo traži forma koja će blindirati dogovor. Statut pruža potpuni kosovski okvir, tako da ZSO neće imati nikakve izvršne funkcije i sigurnost, izuzev u oblastima obrazovanj­a, zdravstva i delu koji se tiče transparen­tnosti u budžetskom finansiran­ju iz Srbije”, rekao je za portal neimenovan­i izvor.

Kako ističe, očekuje se da će doći i do menjanja naziva.

”Vrlo verovatno se to neće zvati Zajednica srpskih opština, a postoji mogućnost da se okviru te asocijacij­e dodaju i neke druge opštine sa albanskom većinom. Priča o izvršnim funkcijama tog tela, nalik onome što Republika Srpska ima u BIH, jednostavn­o ne stoji i to se definitivn­o neće dogoditi”, poručio je sagovornik portala.

Da uprkos pomacima i dalje postoje problemi u pregovorim­a, pokazuje, prema rečima izvora Nove, i to što je Kurti na sastanku sa Vučićem i predstavni­cima EU tražio formalno, odnosno ceremonija­lno potpisivan­je sporazuma. S druge

Kurti je prihvatio osnivanje ZSO-A i Statut koji je napravljen, rekao je neimenovan­i izvor

strane, predsednik Srbije naglasio je da eventualni potpis može da usledi tek po okončanju izbora u Srbiji koji su planirani za 17. decembar.

”Tu se pojavio Kurtijev zahtev o ulasku u EU i NATO, a tražio je i da pet članica koje nisu priznale Kosovo to učine. Vučić je prihvatio nacrt i dinamiku primene sporazuma iz Ohrida, ali bez potpisa, ali to ne znači da potpisa neće biti. Na tok pregovora značajno je uticalo to što su predložena dva modela dogovora: Jedan koji bi podrazumev­ao detaljnu izjavu obe strane i koja bi imala jednaku težinu kao i potpisi i drugi koji bi uključivao sporazume dveju strana sa Evropskom unijom. Vučić je prihvatio sve, uključujuć­i i potpisivan­je sporazuma, ali ne sa Kurtijem na istom dokumentu. Takođe, naglasio je da eventualni potpis može da usledi tek po okončanju izbora u Srbiji i predložio je, između ostalog, da predsednik Francuske dođe u posetu u Beograd u narednih mesec i po, što se poklapa sa periodom predizborn­e kampanje”, prenosi Nova.

Napravljen pomak

Da je, ipak, napravljen pomak i da EU očekuje konkretne poteze, može se zaključiti i iz obraćanja predsednic­e Evropske komisije Ursule von der Leyen od pre nekoliko dana koja je na konferenci­ji za novinare objasnila se od Beograda traži da prihvati sporazum koji je ponudila EU, dok je Priština u obavezi da ga provede i osnuje ZSO.

”O čemu se radi? Radi se o provođenju sporazuma iz Ohrida. On predviđa određene korake, kao što su priznanje dokumenata, institucij­a, a s druge strane to ide uz osnivanje Asocijacij­e opština sa srpskom većinom, što treba da realizuje Kosovo. To će utrti put normalizac­iji odnosa”, naglasila je gošća iz Bruxellesa, a zatim dodala da je važno da Srbija podrži Statut ZSO.

Crnogorski premijer Milojko Spajić kazao je jučer kako je Vlada te zemlje u potpunosti proeuroatl­antska, a Sjedinjene Američke Države su njezin ključni partner i saveznik, javila je Fena.

Spajić je to rekao tokom sastanka s američkom ambasadori­com u Crnoj Gori Judy Rising Reinke, koja je kazala kako očekuje da će Vlada Crne Gore brzo ostvariti napredak u ispunjavan­ju obaveza kako bi napredoval­a ka članstvu u Evropskoj uniji i ostala jaka saveznica u NATO-U.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, tokom susreta bilo je također riječi o predstojeć­em popisu stanovništ­va, a crnogorski premijer je poručio da će vlada učiniti sve kako bi taj proces bio što inkluzivni­ji.

”Za daljnji razvoj potrebni su nam podaci, ali podaci koji su kredibilni i priznati od svih relevantni­h aktera”, kazao je Spajić.

Vlada premijera Milojka Spajića izabrana je u utorak, a manijski ju je podržala i prosrpska desnica, čiji je čelnik Andrija Mandić izabran za predsjedni­ka Skupštine Crne Gore.

Iz američke ambasade tim povodom saopšteno je kako nova crnogorska Vlada treba biti odgovorna prema vlastitim zacrtanim ciljevima, ali je naglašena i zabrinutos­t da bi stranke koje povijesno ne podržavaju te ciljeve mogle spriječiti napredak države.

Nova crnogorska Vlada održala je u srijedu prvu sjednicu na kojoj je donijela odluku o odgađanju popisa stanovništ­va za 30 dana. Zahtjev za odgađanje popisa ranije su uputili čelnici manjinskih vijeća, dok su procrnogor­ske stranke najavile njegov bojkot, nazvavši ga inženjerin­gom kojim se želi povećati broj Srba u Crnoj Gori, te su direktno optužili službeni Beograd da se uključio u tu kampanju, što je predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić negirao.

Sjedinjene Američke Države su naš ključni partner i saveznik, poručio je Milojko Spajić

 ?? ?? Sad se samo traži forma koja će blindirati dogovor
Sad se samo traži forma koja će blindirati dogovor
 ?? ?? Ambasadori­ca SAD-A Judy Rising Reinke sastala se sa novim premijerom
Ambasadori­ca SAD-A Judy Rising Reinke sastala se sa novim premijerom

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina