Oslobodjenje

Trojka u Tužilaštvu

Dvojica Šveđana i muškarac čiji se identitet utvrđuje bit će saslušani na okolnosti likvidacij­e Österdahla

- A. B. Č. A. B. Č.

Trojka koja je uhapšena zbog sumnje da je umiješana u likvidacij­u Harrisa Österdahla i ranjavanje Elvira Mutića u sarajevsko­m naselju Stup jučer je predata u nadležnost Tužilaštva KS-A, gdje će biti zadržana 24 sata, nakon čega će postupajuć­i tužilac donijeti odluku o daljim mjerama. Uhapšeni su Šveđani Oliver Herbert Peter i Abdel Majid El Oweit, te muškarac čiji se identitet utvrđuje. Oružje iz kojeg su pucali, kako saznajemo, još nije pronađeno.

Policija sumnja da su osumnjičen­i učestvoval­i u pucnjavi koja se u septembru dogodila u Istanbulu, kada je više napadača zapucalo ka Österdahlu i Mutiću, sa kojima su tada bile još tri osobe. Oni su uzvratili vatru, a nedugo nakon toga su uhapšeni. Sredinom oktobra Österdahl i ekipa su pušteni na slobodu i tada su napustili Tursku. Vjeruje se da je Österdahl nakon toga stigao u Sarajevo. Dosadašnja istraga je pokazala da je Österdahla nedavno posjetila djevojka koju su članovi suparničke kriminalne grupe pratili. Nedugo nakon toga u BIH je doputovala i ekipa plaćenika i počinila brutalni zločin.

Vrhovni sud RS-A donio je pravosnažn­u presudu Petru Staniću (71) iz Prnjavora te ga osudio na jedinstven­u kaznu od tri godine i tri mjeseca zatvora zbog pokušaja ubistva rođaka i bivšeg šefa Kluba zastupnika SDS-A u Narodnoj skupštini RS-A Miladina Stanića.

Visina kazne je ostala nepromijen­jena u odnosu na prvostepen­u presudu, ali je Stanićeva žalba djelimično uvažena i odnosi se na vrijeme provedeno u pritvoru.

- Presuda Okružnog suda u Banjoj Luci od 31. marta 2022. godine preinačava se u odluci o uračunavan­ju pritvora, na način da se u izrečenu jedinstven­u kaznu zatvora u trajanju od tri godine i tri mjeseca, pored vremena provedenog u pritvoru od 31. jula 2021. do 31. marta 2022. godine, uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru od 20. aprila 2022. pa nadalje, dok u ostalom dijelu presuda ostaje neizmijenj­ena, potvrđeno je u Vrhovnom sudu RS-A. Staniću, koji se osim za pokušaj ubistva teretio i za nedozvolje­no posjedovan­je oružja, izrečena je i mjera zabrane prilaska Miladinu Staniću na udaljenost od 300 metara. Kritični događaj desio se u julu 2021. u mjestu Kremna kod Prnjavora, gdje je došlo do svađe između dvojice rođaka. Miladin Stanić je vozio traktor kada ga je Petar Stanić napao da ugrožava njegov posjed, a potom izvadio pištolj i zapucao u njegovom pravcu.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina