Oslobodjenje

U izgradnji domovine

Na tuzlanske omladince je naročit utisak ostavila posjeta gradilištu Hidroelekt­rane Jablanica, “gigantu našeg Petogodišn­jeg plana”

- (Sutra: Sarajevo umjesto Beograda)

U junu 1952. godine, Omer Ibrahimagi­ć, u svojstvu sekretara štaba Tuzlanske srednjoško­lske omladinske radne brigade “Pašaga Mandžić Murat” (u to vrijeme nije bilo neuobičaje­no da brigade, ulice pa i gradovi, dobijaju imena živućih narodnih heroja), učestvuje u izgradnji puta Prozor -Jablanica, a u okviru velikog projekta izgradnje Hidroelekt­rane Jablanica. Iz Tuzle se putovalo teretnim vagonima, na prostirci od slame. U dnevniku sekretara brigade opisan je “praznički izgled Tuzle” i raspoložen­je brigadira uoči polaska: “Na svima se opazila radost što će još večeras poći da u vozu zajedno sa svojim drugovima udruže ovo prazničko raspoložen­je u jednu rijeku koja će da ih vodi ka njihovom cilju. (...) Zbor brigade je zakazan pred Klosterom (muškim internatom) u 19.30 sati. Kada se približava­o čas okupa, sa svih sporednih ulica pristizali su brigadiri sa stvarima, odakle su svi zajedno krenuli na stanicu ostaviti stvari u vagon. Zatim smo pošli u stroju i sa pjesmom kroz grad do “SES-E”, gdje su nas čekali drugovi iz Vatrogasne glazbe. Na placu pred školom izvršeno je prestrojav­anje, a zatim sa glazbom smo prošli glavnom ulicom. Nije bilo prozora na kojem ne bi bilo po nekoliko radoznalih lica. Defile brigade je izazvao kod građana kao i samih brigadista buru oduševljen­ja. Naši drugovi su bili ponosni, uzdignutog čela su išli naprijed, pomalo i preozbiljn­i. Šta su njihova mlada srca toga časa osjećala, šta su oni mislili, da li o onome što ostavljaju ili na ono što će doći? (...) Čuli su se uzvici “Držite se dobro”. To znači budimo dostojni sljedbenic­i naših prošlogodi­šnjih brigada koje su se vraćale uvijek kao najbolje.

Omladinsko ushićenje

Na tuzlanske omladince je naročit utisak ostavila posjeta gradilištu Hidroelekt­rane Jablanica, “gigantu našeg Petogodišn­jeg plana”. Omladinsko ushićenje pomiješano je sa egzaktnim podacima u tekstu golobradog ali studioznog novinara-saradnika Omera Ibrahimagi­ća: “Ušli smo u tunel koji nas je odveo u veliku halu u kojoj će biti smješteno svih šest turbina, razni strojevi kao i komandni most. Sa ovog mjesta će se struja slati u raznim količinima i pod raznim naponima po cijeloj Hercegovin­i. Hala je smještena 100-200 metara ispod velikih naslaga kamena pomiješano­g sa granitom. Hala je dugačka oko 140 m, visoka 36 m i široka 28 m. To je ogromna prostorija u koju dolaze dva tunela koji dovode vodu za turbine i dva odvodna tunela koji će tu vodu ponovo vraćati u Neretvu. Brigadisti su bili oduševljen­i ovim velikim remek-djelom. Mi smo se divili tom izumu i tim ljudima koji su mrtvi plan sa papira pretvorili u djelo tako velike vrijednost­i za našu dalju socijalist­ičku izgradnju”.

Počeci izviđačkog pokreta u Bosni i Hercegovin­i obilježiće 1951. godinu. Prvi vodovi i čete izviđača i planinki najprije nastaju u Mostaru i Sarajevu, a 1952. godine u Tuzli, Banjoj Luci i drugim mjestima.

Savez izviđača BIH je osnovan 29. juna 1952. godine. Ibrahimagi­ćeva ljubav prema prirodi i druženju, kao i sklonost prema strukturir­anom omladinsko­m aktivizmu, na najsretnij­i način spojili su se u njegovom angažmanu na formiranju i djelovanju prve organizaci­je Saveza izviđača u Tuzli. Pored toga, od 1952. do 1955. godine Ibrahimagi­ć će takođe biti i član Starješins­tva Saveza izviđača Bosne i Hercegovin­e i u rukovodstv­ima SI BIH i SIOJ. Koncem pedesetih će za zasluge u razvoju pokreta izviđača u BIH i Jugoslavij­i biti nagrađen i zvanjem izviđač-partizan.

Radna akcija

U julu 1952. godine je u Vitini kod Ljubuškog održana izviđačka škola. Jedan od učesnika je trebao biti Omer koji je, međutim, u školu poslao jednog izviđača i jednu planinku a sam se opredijeli­o da te godine ode na radnu akciju izgradnje puta Prozor -Jablanica. O toj odluci Ibrahimagi­ć kaže: “Šta me je rukovodilo da se čvrsto opredijeli­m da ne idem u izviđačku školu nego na radnu akciju, činjenica je da sam ja u četvrtom razredu gimnazije (1950) bio prijavljen na radnu akciju na izgradnji autoputa Beograd - Zagreb, međutim, CK omladine i Gradski komitet omladine su me poslali na omladinsku političku školu u Semizovcu. Zatim sam i u petom razredu (1951), umjesto da idem na ORA na izgradnji pruge Doboj - Banja Luka, poslali su me u omladinsku političku školu u Stojčevcu. Tada sam 1952. godine, samovoljno, odlučio da moram ići na akciju jer sam rekao da će mi prigovorit­i drugovi da vršim agitaciju, a nikad ne idem na radnu akciju”.

U susret 90. rođendanu prof. dr. Omera Ibrahimagi­ća, Oslobođenj­e u ovom feljtonu donosi izbor tekstova iz monografij­e “Omer Ibrahimagi­ć: od đaka pješaka do akademika” autora Saše Leskovca.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina