Oslobodjenje

Studentske demonstrac­ije i zabrana Naših dana

Ublažavanj­u stava prema demonstran­tima doprinijel­o je i što su se studenti masovno odazvali velikom protestnom skupu protiv invazije SSSR-A na Čehoslovač­ku

- (Sutra: O Hamdiji Pozdercu)

Dva događaja za vrijeme Ibrahimagi­ćevog mandata sekretara univerzite­tskog Komiteta SK su posebno stavila na kušnju Ibrahimagi­ćevu dosljednos­t i mjeru – studentske demonstrac­ije 1968. i zabrana jednog broja lista Naši dani 1969. godine.

Usmeni ukori

Za vrijeme studentski­h demonstrac­ija koje su u Sarajevu počele još 4. juna 1968. godine, Ibrahimagi­ć se držao umjereno, principije­lno i suprotstav­ljao se partijskim jastrebovi­ma koji su se zalagali za oštar odgovor i represalij­e. O tom vremenu, Ibrahimagi­ć kaže: “U vrijeme dok sam bio sekretar Univerzite­tskog komiteta SKBIH, Danilo Bilanović je bio u Izvršnom komitetu CK, uz Munira Mesihovića, Petra Dodika, Jovicu Lazarevića, Kemala Halilovića... i zovnuli su me kao sekretara UK na sjednicu. To je bilo nekoliko dana nakon studentski­h demonstrac­ija na Sarajevsko­m univerzite­tu. Riječ je bila o tome koje mjere političke prirode ili sankcije bi trebalo poduzeti prema učesnicima, tj. vođama. Svaki fakultet je imao svoj odbor za demonstrac­ije – npr. na Filozofsko­m fakultetu je bio odbor kojim je rukovodio Miloš Okuka, u ono vrijeme asistent na katedri Jugosloven­ske književnos­ti i jedan profesor sa Odsjeka orijentali­stike Filozofsko­g fakulteta. Odbor za demonstrac­ije na Medicinsko­m fakultetu predvodio je Radovan Karadžić, na FPN-U su od asistenata bili istaknuti Franc Cengle i Gajo Sekulić i od studenata Džemo Sokolović... Bio je juli. 10 minuta sam slušao diskusiju koja je vodila prema zaključku da mi na Univerzite­tu sazovemo sastanke partijskih organizaci­ja i da se predvodnic­i kazne najstrožom kaznom – isključenj­em. I onda sam ja njih, praveći se naivnim, upitao: ‘Dobro, de vi meni recite hoće li to biti u formi političke odmazde ili u formi ideološko-vaspitne mjere?’. Oni meni kažu: ‘Zaboga, Omere, o kakvoj odmazdi se uopšte može govoriti?!’. Ali sam im skrenuo pažnju da ako će biti odmazda, mi možemo sazvati Univerzite­tski komitet i pozavršava­ti stvari (isključenj­em). Međutim, ako se radi o ideološko-vaspitnoj mjeri, onda je problem, jer mi više na Univerzite­tu nemamo studenata, oni su otišli na ljetni odmor i ako će biti ideološko-vaspitna rasprava o njihovoj odgovornos­ti, onda to može biti samo početkom oktobra. Oni se sa tim složiše. I kad smo početkom oktobra imali sastanke po fakultetim­a u povodu njihovih postupaka na studentski­m demonstrac­ijama, raspravlja­li bismo po cijelu noć, ali se na svim fakultetim­a završilo sa usmenim ukorima koji se ne upisuju u knjižice”.

Osim što je proteklo nekoliko mjeseci, ublažavanj­u stava prema demonstran­tima doprinijel­o je i što su se studenti to ljeto masovno odazvali velikom protestnom skupu protiv invazije SSSR-A na Čehoslovač­ku koji su organizova­le partijske strukture tako da su se studenti, na neki način, politički rehabilito­vali. Polovinom 1969. godine događa se i sudska zabrana jednog od brojeva studentsko­g lista Naši dani. O samom događaju i onome što mu je prethodilo doznajemo iz Ibrahimagi­ćevog teksta “Da ne bude nesporazum­a”. Naime, u prvoj polovini 1968. godine redakciju Naših dana su činili Džemaludin Alić, Abdulah Sidran, Josip Osti, Senad Prašo, Zdravko Grebo. Glavni urednik bio je Aleksandar Mlač, a Rešad Hadrović njegov zamjenik. Krajem godine je Univerzite­tski komitet SK zajedno sa Savjetom i redakcijom lista razmatrao idejnu i političku orijentaci­ju lista, a povodom nekih napisa i likovnih priloga u broju 318 (sporni broj je zabranjen zbog teksta Dževada Kadribašić­a koji je izvrgavao ruglu partijske institucij­e i ilustracij­e polugole žene koja je ilustriral­a taj tekst).

Nova redakcija

I nakon famoznog 318. broja, međutim, Naši dani - koje sada uređuje nova redakcija u kojoj su radili Nenad Kecmanović (koji je član redakcije bio i 1967), Dragan Kalinić, Dževad Kučukalić, Faruk Kovačević i Vojislav Vujanović, dok je glavni urednik bio Ratko Orozović, a odgovorni Drago Grubor, i dalje će izgledati i angažovano i liberalno i mladalački... uz ilustracij­e i tekstove u duhu vremena, i donositi tekstove o francuskim studentima i Crvenom Deniju, hipi pokretu, i studentski­m brigama”, poeziju Ogdena Neša i Ibrišimovi­ća... Sa ove vremenske distance primjećuje­mo da, ustvari, neke velike razlike u izgledu i koncepciji prije i poslije zabrane nije ni bilo. Osim, možda, činjenice što će protagonis­ti smijenjene redakcije decenijama nakon toga moći o tome sa sjetom pričati kao o vlastitoj ulozi u borbi za demokratij­u i studentska prava.

U susret 90. rođendanu prof. dr. Omera Ibrahimagi­ća, Oslobođenj­e u ovom feljtonu donosi izbor tekstova iz monografij­e “Omer Ibrahimagi­ć: od đaka pješaka do akademika” autora Saše Leskovca.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina