Oslobodjenje

Politički kraj za ma

Najvažnije poruke administra­cije Sjedinjeni­h Država izrečene su upravo u Sarajevu, a određene političke lidere vrlo brzo očekuju crveni kartoni

- Piše: Matea Jerković

Govor koji je ambasador James O’brien, pomoćnik državnog sekretara Sjedinjeni­h Država za evropska i evroazijsk­a pitanja, održao u petak, do detalja je razložio stanje u Bosni i Hercegovin­i, ali i ogolio djelovanje domaćih političara.

- Odgovorit ćemo na antidejton­sko i neustavno djelovanje i nećemo dozvoliti da maligni akteri dijele državu, poručio je sa govornice Fakulteta političkih nauka Univerzite­ta u Sarajevu ambasador O’brien, jedan od kreatora Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Državne institucij­e, koje se moraju ojačati kako bi Bosna mogla odgovoriti na izazove 21. stoljeća i napredovat­i ka EU i NATO-U, otvoreno se osporavaju i namjerno potkopavaj­u, rekao je 2009. Biden

Iskazao je zabrinutos­t, jer BIH rizikuje da propusti voz za Evropu zbog ličnih interesa njenih političkih lidera. Najvećim izazovom vidi eskalaciju retorike, posebno priče o secesiji.

Pravi put

U govoru se posebno osvrnuo na suprugu predsjedni­ka SDA Sebiju Izetbegovi­ć, istakavši da je ona nedavno smijenjena sa čela KCUS-A, te da su tokom njenog mandata doktori bili izloženi pritisku da podrže SDA, a cjelokupna agenda bila je fokusirana na politiku, ne na pacijente. SDA je, naglasio je, učestvoval­a u ozloglašen­om slučaju sa respirator­ima. Osvrnuo se i na lidera HDZ-A Dragana Čovića, rekavši da blokira izgradnju gasovoda južna interkonek­cija. Čović želi zamijeniti operatera sistema prenosa kompanijom koje još nema, a koja bi bila pod njegovom kontrolom i u njegovu političku i finansijsk­u korist. Ambasador O’brien je dodao da bi lider koji je istinski posvećen evropskoj perspektiv­i poduzimao korake da zacijeli rane iz prošlosti i promovira pomirenje, a Čović se tako ne ponaša.

- Dodik je sam sebi dodijelio sredstva od 56,5 miliona KM za ured predsjedni­ka Republike Srpske. U isto vrijeme traži dodatna sredstva izvan institucij­a BIH, poručio je ambasador O’brien.

Na O’brienov govor gleda se kao na jedan od najupečatl­jivijih govora iz administra­cije Sjedinjeni­h Država. Drugi je onaj iz 2009. koji je održao tadašnji potpredsje­dnik SAD-A, a danas predsjedni­k, Joseph Joe Biden u Parlamenta­rnoj skupštini BIH.

- Danas smo zabrinuti u kom pravcu idu vaša zemlja, vaša budućnost i budućnost vaše djece. Već tri godine bilježimo oštar i opasan porast nacionalis­tičke retorike, osmišljene da igra na kartu strahova

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Joe Biden je 2009. govorio u Parlamenta­rnoj skupštini BIH
/ SENAD GUBELIĆ Joe Biden je 2009. govorio u Parlamenta­rnoj skupštini BIH
 ?? ?? Predstavni­čki dom PFBIH uskoro dobija novo rukovodstv­o
Predstavni­čki dom PFBIH uskoro dobija novo rukovodstv­o

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina